Říká vám něco slovo „mixologie“? Známá řecké koncovka značí skutečně vědu. „Mix“ je ovšem skutečně od slovesa mixovat, v tomto případě mixovat lahodné míchané nápoje. Fyzikové Naveen. N. Sinha a David A. Weitz nedávno v časopise „Physics World“ publikovali článek, který popisuje jednu z laboratorních technik, kterou lze využít k přípravě nepálivé verze lahodného koktejlu, zvaného „habañero liqueur“.
V principu jde o to, jak zbavit pálivé čili papričky kapsicinu, který způsobuje ostře pálivou chuť a zároveň zachovat typické rostlinné aroma.
Kapsicin se od ostatních součástí zkvašených papriček oddělí prostřednictvím rotačního vaporizéru. V něm využívají toho, že alkohol je lepším rozpouštědlem, než je voda. Jak fermentovaná kapalina prochází vaporizérem, při snížení teploty se sráží a opět sráží a alkohol zkapalňuje. Kapsicin ovšem nepatří mezi těkavé látky a tak zůstane „uvězněn“ v původní směsi. Výsledkem je pak papričkové aroma bez pálivé příchuti.