Nebezpečný vysoký cholesterol, který zvyšuje riziko infarktu i mrtvice, se snaží snížit u české populace i vědci z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Vyvinuli proto speciální krmivo pro kapry.
Skutečně nejde o žert – kapři, kteří žerou krmnou směs na bázi rostlinných olejů, mají zvýšený obsah prospěšných omega 3 mastných kyselin. To potvrdil i výzkum expertů z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze, kteří potvrdili příznivé účinky konzumace tohoto kapra na nemoci srdce a hojení ran.
„Dle závěrů klinické studie vypracované IKEM měli pacienti, kteří konzumovali tohoto kapra, o 30 procent lepší laboratorní výsledky než pacienti na klasické dietě. Výsledkem tak byly lepší parametry hojení ran a hodnoty tukového spektra,“ uvedli zástupci školy na webu omega3kapr.cz.
Zvýšený přísun omega 3 mastných kyselin pomáhá také při snižování cholesterolu, má pozitivní vliv při poruchách srdečního rytmu, schizofrenii a problémech s pamětí. Badatelé už svůj výzkum opatřili patentem.