Domů     .Top
Nová naděje pro výrobce elektroniky
Martin Janda 21.10.2011

Elektronický průmysl se rozvíjí stále dynamičtěji, ale i on má své limity. Zejména surovinové, protože všechny počítače, notebooky či mobily musí být z něčeho vyrobeny. Důležitou úlohu zde hrají prvky vzácných zemin neboli též lanthanoidy.

Na tyto prvky držela surovinový monopol Čína, vždyť právě zde se vyskytovalo 98 % veškerých světových zásob…

Číňané si samozřejmě uvědomovali, jaký poklad mají v rukou. Postupně omezovali vývoz prvků vzácných zemin a zvyšovali na ně clo, což poškozovalo zejména Japonsko, ale i Evropu.

„Naše zdroje již sotva stačí pokrývat naši spotřebu,“ tvrdilo čínské ministerstvo informací a technologií, ale každému bylo jasné, že Čína si chce svůj monopol udržet a vydělat na něm co nejvíce. Západní analytici odhadli, že vnitřní spotřeba Číny se vyrovná s vlastní produkcí až kolem roku 2013. Jenže ouha!

Japonští badatelé nyní objevili ohromné zásoby prvků vzácných zemin na dně Tichého oceánu.

Gigantické zásoby u Havaje

Číňanům asi spadla brada, když se dozvěděli, že zásoby nalezené japonskými průzkumníky se odhadují na 100 miliard tun. To je neskutečně vysoké číslo, když si uvědomíme, že celosvětové zásoby včetně těch čínských se dosud odhadovaly na pouhých 100 milionů tun.

Je to skvělá zpráva pro výrobce elektroniky, kterým do budoucnosti může odpadnout jedna velká starost.

Tento skutečný poklad se nachází na dvou místech poblíž Havaje a Tahiti. Na ploše pouhé třetiny fotbalového hřiště se tu nacházejí suroviny, jež celosvětovému elektronickému průmyslu vystačí na celý půlrok.

Továrny vyrábějící elektroniku jsou přitom z hlediska spotřeby vzácných zemin doslova otesánkem. Jen v příštím roce mají spolknout 185 000 tun těchto surovin.

Těžba bude problematická

Není náhoda, že právě Japonci investovali prostředky do hledání nových nalezišť. Japonsko je chudé na jakékoliv suroviny, a přitom místní průmysl je na nich životně závislý. Výzkum vedl vědecký tým z tokijské univerzity pod taktovkou profesora Yasuhira Kata.

Objevil nová naleziště v hloubce od 3500 do 6000 metrů pod hladinou moře. Hledané kovy jsou zde ve formě usazenin.

Ovšem dostat tyto kovy z takové hloubky nebude žádná legrace. Byť se už tu a tam kovy z mořského dna těží, technologie v této oblasti nejsou zatím nijak pokročilé. Zatím nelze zcela stoprocentně odhadnout, jak taková těžba může být nejen ekonomicky, ale i ekologicky náročná. Takže ještě nějakou dobu bude Čína těžit ze svého monopolu.

Co jsou vlastně lanthanoidy?

Lanthanoidy jsou skupinou čtrnácti chemických prvků následujících v periodické tabulce za lanthanem. Právě s ním, se skandiem a yttriem tvoří skupinu prvků vzácných zemin. Všechny patří mezi kovy, mají stříbrolesklou barvu a jsou velmi měkké.

Nevyužívají se ovšem pouze v elektronice. Významné uplatnění nalézají ve sklářském průmyslu. Přídavky malých množství různých lanthanoidů mění index lomu vyrobeného skla, působí odbarvování a čeření skloviny nebo upravují absorpční vlastnosti skla pro světlo různých vlnových délek.

V jaderné energetice nacházejí uplatnění především těžší lanthanoidy, které vykazují velmi vysoký účinný průřez pro záchyt neutronů a slouží proto jako součást slitin pro výrobu moderátorových tyčí pro regulaci provozu jaderných reaktorů.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz