Domů     .Top
Panda – velmi špatně adaptovaný medvěd
Michal Andrle 18.10.2011

Pandy velké patří k nejvybíravějším zvířatům na světě. To jediné, co jsou tito emblematičttí medvědi ochotni konzumovat, jsou bambusové výhonky. Jak si ale trávicí aparát těchto šelem dokáže poradit se striktně vegetariánskou stravou?

Čínští zoologové nedávno prozkoumali jejich trávicí trakt do větších detailů. I když jim s trávením napomáhají bakterie, patří pandy stále mezi poměrně špatně adaptovaná zvířata.

I když název savčího řádu, do něhož pandy patří, tedy šelmy (Carnivora) napovídá, že dominantním prvkem jejich potravy je maso, není to tak zcela pravda. Řada šelem (zejména šelem lasicovitých a medvědovitých) jsou přinejmenším všežravci, vyhynulý medvěd jeskynní byl podle všeho dokonce také téměř 100% vegetarián.

Pandy tedy nejsou se svojí potravní specializací mezi svými blízkými příbuznými zcela osamocené. Dědictví po předcích je však neúprosné: jejich trávicí trakt je přeci jen lépe nastaven na potřeby zvířete s větším podílem živočišné stravy.

Problémem býložravců je totiž to, že většina energie je v rostlinných tělech zabudována do velmi „bytelné“ molekuly celulózy. S ní si většina býložravců nedokáže poradit sama, ale potřebuje pomocnou ruku od řady symbiontů, kteří se většinou rekrutují z řad různých jednobuněčných tvorů.

Známí jsou jak symbionti prokaryotičtí (tedy bakterie a archebakterie), tak eukaryoté (např. bičíkovci brvitky ve střevech všekazů).

Důsledkem toho je, že celých 92% celulózy prochází trávicím traktem pand bez toho, aby byly energeticky vytěženy. Tým ekologa ze Zoologického institutu Čínské akademie věd Fu-wen Weje se proto se svými kolegy přijít na to, jak je možné, že při tak nízké efektivitě metabolismu pandy vůbec žijí.

Pro své výzkumy si vybrali 7 pand žijících ve volné přírodě a dalších 8, které žijí v zajetí. Poté, co odebrali vzorky z jejich exkrementů,  začali v nich pátrat po DNA jejich potenciálních spojenců.

Výzkum ukázal, že nejvydatnějším pomocníkem divokých pand i pand chovaných v zajetí je dříve neznámý kmen bakterie r. Clostridium. Geny získané ze vzorků e totiž nejvíce blížily těm, které jiné organismy využívají k rozkladu celulózy na jednodušší cukry.

Podle mikrobioložky Ruth Leyové z Cornellovy univerzity  je však panda stále velmi špatně adaptovaným zvířetem. Celková produkce potřebných trávicích enzymů v jejich těle je totiž stále menší, než u tak nespecializovaných tvorů, jako jsme my sami.

„Hlavní způsob, jimiž se pandy na nepříliš výživnou potravu adaptovaly nebylo osídlení střev novými symbionty jako to dělá řada jiných zvířat, ale tím, že se krmí 15 hodin denně,“ popisuje vědkyně.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz