Domů     .Top
Rozruch kvůli pokusům s atmosférou
Eva Pernathová 23.9.2011

Vědci ve Velké Británii se chystají k problematickému experimentu, který ještě než začal, budí diskuse a má své četné odpůrce. Jeho předmětem je geoinženýrství, neboli „úmyslná, rozsáhlá manipulace s planetárním životním prostředím“.

V tomto případě se výzkumníci snaží znovu uměle vytvořit důsledky vulkanické erupce a uměle tak ochladit Zemi. Test je inspirován erupcí vulkánu Mounta Pinatubo v roce 1991 na Filipínách, kdy sopka chrlila 20 milionů tun materiálu obsahujícího také sulfáty, do atmosféry, v důsledku čehož nastalo ochlazení Země o 0,5 stupně Celsia na 18 měsíců.

Vědci se chystají napodobit účinky sopečné erupce pomocí čerpadla, hadice a balónu. Balón má vynést v prvním pokusu zařízení asi kilometr nad zem a pak má být do atmosféry rozptýlena zatím voda a sledovaný průběh a efekt pokusu.

Pokud by testy dopadly úspěšně, mohly by pokusy pokračovat a dopravit do stratosféry „chemickou clonu“ s nadějí, že omezí některé dopady globálního oteplování. Je to jeden z prvních pokusů, kdy se lidé chystají vzít geoinženýrství z laboratoře do terénu.

Tým potřebuje zjistit, které látky budou nejlépe odrážet světlo, jak velký budou mít vliv a případné nezamýšlené negativní důsledky, jako jsou kyselé deště, narušování ozonové vrstvy nebo narušení klimatických vzorců.

V minulosti vědci navrhovali pro podobné zásahy do atmosféry použití zbraní, letadel nebo raket.

Testy vody by měly být neškodné, ale některé ekologické organizace kritizují plán a geoinženýrství obecně. Organizace spojených národů v loňském roce vydala prohlášení zakazující geoinženýrský výzkum, který může negativně ovlivnit biologickou rozmanitost.

Tento experiment však vzhledem k jeho rozsahu neporušuje žádné mezinárodní dohody, logickým protiargumentem je tvrzení, že nezůstane jen u něho.

Action Group on Erosion, Technology and Concentration (ETC) tvrdí, že tento experiment je jen první fáze mnohem většího plánu, který by mohl mít katastrofální důsledky, včetně velké změny v počasí, jako jsou smrtící sucha.

I meteorologové sdílí některé z těchto obav. Počítačové simulace ukazují, že sulfátové mraky by mohly oslabit asijské a africké letní monzuny, snížit srážky, které zavlažují potravinářské plodiny pro miliardy lidí.

Mělo by být nejprve provedeno více teoretických studií a počítačové modelování, aby bylo možné vůbec předvídat vliv takových pokusů na ozónovou vrstvu a hydrologický cyklus.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz