Domů     .Top
Vzpomínky zapnuté a vypnuté
Michal Andrle 21.9.2011

Výzkum našeho mozku a zvláště toho, jak se vytvářejí dlouhodobé vzpomínky, je dnes v kurzu mezi řadou odborných týmů nejrůznějšího zaměření. Američtí neurologové nedávno poprvé dokázali zmanipulovat mozek tak, aby tvorbu dlouhodobých vzpomínek zcela vypnul.

Jejich výzkumy jsou součástí projektu, na jehož konci by měla být první funkční »protéza« v mozku.

Za přechod vzpomínek mezi krátkodobou a dlouhodobou pamětí je z velké části zodpovědná drobná součást velkého mozku zvaná hipokampus. Vědcům z univerzity v Los Angeles a Wake Forest University v Severní se nedávno podařilo s použitím blokující látky tvorbu dlouhodobých vzpomínek vypnout a opět zapnout prakticky na požádání.

Zatím však »pouze« u laboratorních potkanů. V blízké budoucnosti je čeká opakování experimentu u našich blízkých příbuzných – primátů. Práce s laboratorními zvířaty má však pochopitelně jiný cíl – abychom se  umělé protézy k vylepšení paměti mohli dočkat i my lidé.

Velké plány s mozkem

Jméno prof. Theodora W. Bergera, jehož pracovištěm je katedra biomedicínského inženýrství na Viterbiho škole inženýrských studií univerzity v Los Angeles, je v odborných kruzích velkým pojmem. Tento přední světový neurolog se společně se svými spolupracovníky dlouho době věnuje výzkumu lidské paměti.

Jedním z cílů jeho celoživotních výzkumů není nic menšího, než skutečný převrat v neurologii – vytvoření první skutečně funkční protézy v mozku v podobě  čipu, který by imitoval činnost nefunkční tkáně.

Částečně umělý hipokampus by mohl pomáhat lidem, jejich mozek byl poškozen v důsledku mozkové příhody, zranění nebo některé z neurodegenerativních chorob (např. Alzheimerovou či Parkinsonovou chorobou).

Aby bylo možné vytvořit skutečně funkční náhradu, je třeba procesy probíhající v této veledůležité části mozku detailně zmapovat.

Stěna v mozku

Výzkumy týmu prof. Bergera došly postupně do fáze, kdy si kalifornští vědci sami neporadili a museli se s žádostí o spolupráci obrátit na vědce z jiné univerzity. Ideální partnery našli v týmu Sama A. Deadwylera z katedry fyziologie a farmakologie Wake Forest University v Severní Karolíně v USA. Tito vědci dokáží s buňkami v mozku neuvěřitelnou věc.

Pomocí chytře zvolení látky, dopravené do mozku, zvládnou uměle oddělit dvě jeho části  tak, jako by mezi nimi postavili stěnu. Těmito částmi jsou dvě hlavní podoblasti  hipokampu, známé pod zkratkami CA3 a CA1.

Potkani, páčky a odměna

Mozek, do něhož vědci látku aplikovali, pochopitelně zatím nepatřil lidem, ale laboratorním potkanům. Pro výzkum paměti bylo důležité vytrénovat zvířata v úkolu, k jehož splnění bylo třeba právě její dlouhodobé složky.

Hlodavcům byla proto dána možnost získat odměnu, když stiskli jednu z páček, umístěných v jejich teráriu. Po nějaké době si zvířata již snadno pamatovala, po které z nich mají sáhnout. A právě v tomto momentě vytvořili vědci v jejich mozku »stěnu« mezi oběma podoblasti hipokampu. A výsledek?

Umělá »stěna« z farmak  zablokovala vznik vzpomínek dokonale. Potkani, kteří ještě před několika hodinami nacházeli svůj oblíbený pamlsek zcela neomylně, se začali chovat zcela zmateně. To však zdaleka nebylo vše!

Když vědci aktivovali čip vlastní výroby, který napodobuje přirozené funkce neuronových obvodů mezi CA3 a CA1, vzpomínky se opět začaly vytvářet. Pro lidi trpící blokací paměti jistě dobrá zpráva!

Paměť podle délky

Typy, či spíše jednotlivé komponenty paměti  lze rozdělovat podle řady kritérií. Jedním z nejčastějších pomocných hledisek je délka trvání. Podle něj psychologové nejčastěji rozdělují paměť na senzorickou, krátkodobou a dlouhodobou.

Nejkratší je paměť senzorická, díky níž například rozpoznáme v červené  skvrně  pohybující se po silnici  stále jeden a tentýž červený automobil. Když náš mozek vyhodnotí, že mít toto projíždějící auto na zřeteli  je pro nás důležité, putuje záznam o jeho existenci do paměti krátkodobé, nazývané též pracovní či operativní.

Bude-li však červené projíždějící auto skutečně významné (např. když v něm bude náhodu sedět Brad Pitt s Angelinou Jolie), uloží si náš mozek tento záznam do paměti dlouhodobé. Zde může být uložen a znovuvybavován třeba i po celý zbytek života.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz