Domů     .Top
Nejnovější CT už zdraví neškodí!
Milan Koukal 21.9.2011

Už jste se někdy dostali do »tunelu« – zařízení pro počítačovou tomografii (Computer Tomography, CT)? Znamená velký přínos pro moderní medicínu. Neberte to jako poplašnou zprávu, ale podle nejnovějších údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) jde současně o jeden z největších zdrojů radiační zátěže.

Při malé frekvenci vyšetření pomocí CT na zdravotním stavu nezanechává škodlivé následky a není zapotřebí hned psát závěť. Naštěstí s nástupem nové generace přístrojů CT lze dávku záření výrazně snížit, někdy až patnáctkrát!

Stop nepříjemným vyšetřením!

Na Radiodiagnostickém oddělení pražské Nemocnice Na Homolce (NMH) odborníci užívají nejmodernější přístroj SOMATOM Definition Flash 2 x 128 od firmy Siemens.  (Další podobný přístroj u mají mít v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny- IKEM. V celé Evropě jich je pouze pár desítek!).

Díky extrémní rychlosti a kvalitním detektorům vystavuje pacienty mnohem nižší radiační dávce než dosavadní přístroje. Další předností je schopnost zobrazit věnčité (koronární) tepny bez nutnosti invazivního katetrizačního vyšetření – nepříjemného zavádění katétru (cévky).

Přesněji zobrazí průtok krve celým mozkem; to se uplatňuje hlavně při diagnostice akutních cévních mozkových příhod, kdy život visí na vlásku.

Jak nejmodernější CT funguje?

Zavedení CT do lékařské diagnostiky v 70. letech 20. století poprvé umožnilo zobrazení měkkých tkání nikoliv jako celku, ale v řezech.

SOMATOM Definition Flash jako zdroj záření využívá dvě (!) na sebe kolmé rotující rentgenové lampy. Je extrémně rychlý, zvládne téměř čtyři otáčky za sekundu, přičemž během jedné vytvoří 256 řezů vyšetřovanou tkání.

Pomocí rentgenového záření, aplikovaného pod různými úhly a s následnou rekonstrukcí, vyšetří jakoukoliv část těla. Jakmile záření projde určenou oblastí, získaná data se zpracovávají na počítači. Výsledkem jsou jednotlivé řezy (obrázky) sledované oblasti. Hodnocení orgánů i jejich postižení je mnohem přesnější a rychlejší.

Škála barevnější než duha

Ve speciálním modu přístroj vyšetří např. celé srdce včetně koronárních tepen za 0,4–0,6 sekundy! Velkou výhodou dvoulampového CT je možnost nastavit na každý zdroj záření jinou energii. Systém umí vypočítat virtuální vyšetření bez nepříjemné aplikace kontrastní látky. Vyšetření CT slouží všem medicínským oborům.

Jednou z nevýhod je dost velká dávka záření. Na starších typech přístroje desetkrát až stokrát převyšuje dávku, kterou pacient obdrží při rentgenovém snímku hrudníku. „Proto je možnost snížení radiace při vyšetření CT pro nemocného velmi důležitá, a to zvlášť tehdy, pokud ho podstupuje opakovaně.“ dozvědělo se 21. STOLETÍ od prof. MUDr. Josefa Vymazala, DrSc., přednosty Radiodiagnostického oddělení NNH.

Šanci mají všichni

Vyšetření v NMH může absolvovat kdokoli. Podmínkou je  doporučení ošetřujícího lékaře. Radiologové na novém CT vyšetřili přes 4000 pacientů z celé ČR. A jaké jsou čekací doby? Podle akutnosti případu – od okamžitého vyšetření do měsíce po objednání.

Vyšetření není stereotypní

Vedle CT se využívají i další způsoby:

Rentgenové (RTG) vyšetření: Využívá značné energie rentgenového záření umožňující průchod organismem. Odlišná schopnost jeho tkání a orgánů záření absorbovat (pohltit), umožní vznik diferencovaného obrazu zachycujícího některé struktury.

Pozor: Dávky záření při běžném vyšetření nejsou škodlivé, ale mohou poškodit např. plod.

Ultrazvuk: Využívá zvukové kmity o vysoké frekvenci, kterou již lidské ucho nedokáže vnímat. V lékařství se užívá při vyšetřování některých orgánů, např. při ultrasonografii. Ta je založena na schopnosti ultrazvuku procházet tkáněmi a odrážet se na jejich rozhraních (chorobných útvarech, kamenech apod.). Ultrazvuk jindy slouží i jako léčebná metoda.

Magnetická rezonance (MR): Principem je působení silného magnetického pole a radiových vln na protony (kladně nabitá jádra vodíku, který je v živém organismu všudypřítomný). Jejich jemné vychýlení a jejich časový průběh se  zachytí a zobrazí pomocí počítače.

Vyšetření nepoužívá rentgenové záření. Modernější je nukleární magnetická rezonance (MRI).

Pozitronová emisní tomografie(PET): Vyšetření se užívá k získání podrobných informací o metabolismu orgánů (např. mozku), průtoku krve, přítomnosti metastáz aj.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz