Domů     .Top
Vzduch je opravdu naše moře
Pavel Šmejkal 19.8.2011

Když se ve 30. letech minulého století poprvé objevilo heslo „vzduch je naše moře“ asi nikdo netušil, kolik českých dopravních korábů bude toto moře brázdit. Zatím posledním z řady malých dopravních letounů je EV-55 Outback, jehož premiéra se uskutečnila před několika týdny.

K tradičním strojírenským oborům českého (tehdy samozřejmě československého) průmyslu patřila letecká výroba. Avia, Aero, Letov, Praga, Beneš-Mráz, Zlín či Tatra. Co jméno, to pro milovníky letecké historie jeden ze základních pilířů tuzemského letectví.

I v současné době se u nás letecké výrobě poměrně daří, byť výrobní série produkovaných strojů nejsou nijak obrovské.

Prvenství na cestě do nebe

Neopomenutelným impulsem, který bezesporu k rozvoji leteckého průmyslu a letectví na našem území vůbec přispěl, je samozřejmě první uskutečněný dálkový let. Ten podnikl 13. května 1911 slavný průkopník Jan Kašpar (1883 – 1927) na trati Pardubice – Praha (Velká Chuchle). Vzdálenost 121 km uletěl za 92 minut.

Prvním letadlem postaveným na území dnešní České republiky se stala Bohemia B-5, jejímž konstruktérem byl Oldřich Haller (1893 – 1954). Malý dvouplošník se premiérově vznesl již 27. dubna 1919.

Mezi válkami patřila k páteři Československých aerolinií kromě velkých dopravních letounů zahraniční výroby (Savoia Marchetti SM. 73 pro 18 cestujících, Ford 5-AT Tri-Motor pro 14 pasažérů, Douglas DC-3 Dakota pro 21 -28 cestujících) i menší letadla domácí provenience:

Aero A-10, které přepravovalo ve speciálně upravené kabině, tzv. aerolimusině 4 cestující, či Aero A-14 pro 2 pasažéry.

Poválečný boom

V době po druhé světové válce patřilo Československo z hlediska produkce malých dopravních letounů k světovým velmocem. Již 21. 7. 1947 se do vzduchu vznesl prototyp stroje Aero Ae-45, který mohl létat se 3 – 4 cestujícími.

Na Štědrý den 1954 prvně vzlétlo Aero L-60 Brigadýr, schopné přepravovat na palubě pilota a 3 cestující.

9. dubna 1957 pak odstartoval prototyp letadla Aero L-200 Morava, které se na dlouhou dobu stalo synonymem fenoménu zvaného aerotaxi a dodnes je lze ještě poměrně často na obloze spatřit.

Od Turboletu k Outbacku

Přes 1000 kusů vyrobených strojů si do historie zapíše zatím nejúspěšnější český dopravní letoun Let L-410 Turbolet, jenž nebe ve všech koutech světa brázdí již neuvěřitelných 42 let. Snaha o jeho nahrazení větším „bratříčkem“ L-610 se ukázala jako krok špatným směrem.

Po roce 1989 český letecký průmysl chvílemi balancoval na samé hranici přežití, což se projevilo například i problémy při certifikaci stroje Aero Ae-270 Ibis.

Zatím posledním výtvorem českých leteckých konstruktérů je Evektor Ev-55 Outback, jenž by měl být schopen pohodlně přepravovat až 14 cestujících.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz