Domů     .Top
Pacient nemá po operaci příliš trpět
Milan Koukal 19.8.2011

Je málo čtenářů, které někdy jako blesk nezasáhla akutní bolest – třeba zubu či po říznutí. Stává se společnicí hlavně po operacích, kterých se v Česku ročně provádí v anestézii (bez vnímání dění) 800 000. I u nás se do medicínské praxe nyní začíná zavádět systém sledování bolesti a její akutní léčby APS (Acute Pain Service).

Podle statistik 50 % až 70 % hospitalizovaných pacientů uvádí, že po operaci pociťují střední až silnou bolest. Svědčí to o tom, že jejich bolest se dobře neléčí. Bolest je subjektivní a každý člověk ji vnímá jinak.

Ať už akutní či chronická, dokáže člověku znepříjemnit život či ho dokonce učinit nesnesitelným.

Krutá bolest není nutností

Existují i tzv. řízená zranění – to je každý chirurgický zákrok. Je sice bolestivý, ale má zabránit dalšímu poškození organismu. Jako každé zranění i operaci doprovází větší či menší bolest.

O to, aby byla co nejmenší, usiluje tým pro léčbu akutní bolesti. „Zmírnění či odstranění bolesti zajišťuje pohodlí pacienta, což přispívá k lepšímu hojení ran, rehabilitaci a celkové rekonvalescenci. Snižuje se možnost komplikací.

Nezájem o analgezi, tedy odstraňování bolesti, se dá pokládat i za známku snížené profesionality,“ tvrdí MUDr. Viktor Kubricht, primář ARO Nemocnice Na Homolce (NMH) v Praze.

Jaký je princip APS? Překvapivě jednoduchý! Nemocní dostávají léky k potlačení bolesti nikoliv podle zaběhaných zvyklostí (zejména zkušeností lékaře), ale podle skutečných individuálních potřeb »na míru«. Tak se rychleji uzdravují.

Nepříjemné injekce jsou výjimkou

Představte si, že se již při příjmu na nemocniční oddělení dozvíte, že vaší bolesti budou zdravotníci věnovat velkou pozornost. Nechtějí totiž, abyste zbytečně trpěl. Sestra vám vysvětlí, že pokud budete pociťovat bolest, máte o tom personál ihned informovat.

Při bolesti útrapy ohodnotíte podle desetistupňové škály. Od bolesti mírné přes středně silnou až po krutou.

Podle toho, jaký stupeň nemocný určíte, pak dostáváte příslušné léky. Většinou je přijímáte ústy, mnohem méně vpichem do podkoží, do svalu, žíly či katétrem k nervům vedoucím bolest z příslušné části těla.

Pokud bolest přetrvává, může sestra ve spolupráci s lékařem zvolit jiný způsob léčby – např. nasadit jiné medikamenty, změnit dávku či způsob podávání léků.

„Je to velmi individuální. Intenzita bolesti se u různých pacientů může velmi lišit, třebaže podstupují stejnou operaci. Jeden bude potřebovat k utišení bolesti pět miligramů morfinu a druhý možná pětkrát i víckrát tolik.

Našim cílem je tedy najít optimální způsob, jak konkrétního pacienta bolesti efektivně a bezpečně zbavit, “ upřesňuje MUDr. Kubricht, který dlouho působil i v týmu prestižní britské nemocnice Royal Victoria Hospital v Belfastu.

Sestry mají větší pravomoc, ale i odpovědnost

„Základem je bolest dobře diagnostikovat, což není tak snadné, jak se může zdát. Znamená to nejen správně vyhodnotit intenzitu bolesti, ale také získat informace o jejím charakteru. Nestačí se zeptat: Bolí vás to?

Musíme se snažit, aby nám nemocný pocity co nejpřesněji popsal. Takové údaje je někdy z pacientů nutné doslova vytáhnout. Stále jsme závislí na tom, co nám pacient říká. Něco nám napoví jeho chování, známkou bolesti může být i vysoký krevní tlak nebo frekvence srdce…Neverbální projevy však mají jen omezenou vypovídací schopnost,“ naznačuje možná úskalí algeziologická (algeziologie je medicínský obor zabývající se léčbou bolesti) sestra Alena Fabula, která má rovněž zahraniční zkušenosti.

Právě speciálně vyškolené sestry pro léčbu akutní bolesti celý systém koordinují, mluví o problematice s lékaři, sestrami u lůžek i s pacienty. Ti jsou součástí týmu, mají plné právo o sobě rozhodovat. Aleziologické sestry buď dokážou situaci vyřešit samy, nebo kontaktují lékaře.

Vedle samotné bolesti sledují sestry známky případných nežádoucích účinků léčby, aby jim předcházely, nebo v případě rozvoje těchto účinků včas reagovaly podle daných pravidel.

APS je světoběžník

*Projekt APS staví zejména na sestrách na odděleních.

*Léky mají naordinovány v určitém rozmezí, v němž se mohou pohybovat a samy rozhodovat podle momentální situace.

*První funkční týmy specializované na léčbu akutní bolesti pacientů v nemocnici začaly působit od roku 1985 v USA a v Německu.

*Největší rozmach zaznamenal systém v západních státech Evropy a v USA v posledním desetiletí.

*Dostal se i do Austrálie a na Nový Zéland.

*U nás APS zavedla NMH. Následovala Nemocnice Svaté Anny v Brně, nemocnice v Ústí nad Labem a Liberci.

*V letošním roce se čeká zavedení režimu APS i v některých našich dalších nemocnicích.

Předchozí článek
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz