Domů     .Top
Počítač tenčí než žiletka
Martin Janda 19.8.2011

Počítač ve tvaru velké krabice? Zapomeňte. Notebooky, tablety? Nuda… Kanadští vědci nyní přicházejí s něčím zcela zbrusu novým – počítačem, který má podobu tenoučké fólie.

Nový přístroj je dílem badatelů z kanadské Human Media Lab, která je součástí Queen´s university. Dostal název PaperPhone a toto jméno odkazuje na jeho podobu. Vypadá totiž jako jeden z chytrých telefonů, ale přece jen se od něj trochu liší.

Základem celého počítače je totiž pouze fólie s displejem, vyrobeným na bázi elektronického papíru.

Jak ohnout počítač?

Ovládání přístroje se poněkud liší od toho, na co jsou počítačoví uživatelé zvyklí. Kdepak myši, kdepak nějaká tlačítka. Příkazy do jádra počítače míří skrze ohýbání, nový systém ovládání nazvali jeho tvůrci »ohýbací gesta« (bend gestures).

Fólie je tedy ohýbána, mačkána dle libosti a počítači to nejen že nevadí, ale vlastně to i vyžaduje. PaperPhone tak lze nosit například omotaný na zápěstí, podobně jako hodinky.

Otcem celého projektu je badatel Roel Vertegaal. „PaperPhone funguje jako malý list interaktivního papíru,“ říká ke svému vynálezu a pokračuje: „Lze na něm ukládat knížky, přehrávat hudbu, nebo telefonovat.

Když ho ohnete, stane se z něj telefon. Když otočíte horní roh, zároveň otočíte stránku v elektronické knize, a když ho položíte na podložku, můžete na něj psát perem.“ Pozitivem nového přístroje je i to, že není energeticky nijak náročný a také je velmi odolný vůči zničení.

Tenkost nade vše

Projekt Paperphonu je zatím ve vývoji a vědci hledají, jak jej nejlépe a pokud možno intuitivně ovládat. I tak, aby nebyl určen pouze pro praváky, ale aby jej mohli ovládat i lidé preferující levou ruku.

Ovšem, výzkumníci mají před sebou ještě pořádný kus práce. Asi málokterý uživatel by dnes přivítal černobílý nepodsvícený displej, kterým je prozatím PaperPhone vybaven.

Vývoj v oblasti elektronického papíru, který započal už v šedesátých letech, nabral v poslední době na tempu. Už před časem předvedla americká společnost E-Ink nový typ elektronického papíru, který vynáší další trumfy.

Je silný jen 300 mikrometrů a energii získává z aktivní matrice složené z tenoučkých vrstev polovodičových tranzistorů. Pro ně se vžila zkratka TFT (z anglického thin-film transistors). U tohoto nového typu je TFT položeno na fólii, která je tenká pouhých 100 mikrometrů. Podle expertů najde tento papír uplatnění především v e-knihách.

Inspirace od motýlů

Elektronický papír je vlastně plocha, která odráží světlo podobně jako normální papír. Umí uchovat text i obrázky bez zbytečných energetických výdajů. Navíc text i obrázky jsou měnitelné. Vzhledem ke zmíněné energetické nenáročnosti se tento papír začal masově prosazovat v oblasti čteček elektronických knih.

Lze jej číst na slunci i pod umělým osvětlením. Existuje několik druhů elektronického papíru, barva v něm už není ničím výjimečným. Například americká společnost QMT se při vývoji nechala inspirovat v motýlí říši.

S pomocí miniaturních otvorů, které se otevírají a zavírají, se promítá vždy jedna z barev modelu RGB (RGB neboli červená-zelená-modrá je způsob míchání barev používaný v monitorech a projektorech).

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz