Domů     .Top
Přijďte s ČSO přivítat ptačí zpěv
Jitka Slabá 26.4.2011

Přes sto jednotlivých vycházek, jejichž cílem je společně se zaposlouchat do melodií ptačích písniček a potěšit se z krásy jarní přírody, se v rámci akce České společnosti ornitologické Vítání ptačího zpěvu koná po celé České republice.

Každý tak má možnost najít si termín i místo, které mu nejvíce vyhovuje. Kompletní seznam připravených vycházek lze nalézt na webu www.birdlife.cz/vitani.html..

„Většina vycházek začíná ráno, často velmi brzy, kdy ptáci zpívají nejintenzivněji,“ říká Zdeněk Vermouzek, ředitel ČSO. „Určitě se vyplatí si přivstat – ohromně bohatá a různorodá jarní příroda a zkušení průvodci z řad členů ČSO jsou zárukou velmi zajímavých pozorování a zážitků.

Osobně bych doporučil některou z akcí, které začínají skutečně za rozbřesku. I obyčejný městský park se v prvních paprscích ranního slunce mění v mystické místo skrývající netušené množství nejrůznějších forem života.“.

Kromě hlubokého estetického zážitku nabízí Vítání ptačího zpěvu seznámení se s běžnými i vzácnými druhy ptáků, na řadě míst jsou připraveny ukázky odchytu a kroužkování, přednášky a program pro děti. Vítání je také ideální příležitostí pro pozorování a poslech zpěvu ptáka roku 2011, strnada obecného.

Právě zpěv strnadů je objektem zájmu letošní akce pro veřejnost, neboť se zdá, že přes Česko by mohla vést hranice mezi dvěma strnadími nářečími. Zmapovat se je pokusí odborníci z ČSO, Karlovy Univerzity a Akademie věd ČR s pomocí nahrávek, k jejichž zasílání vyzývají.

Podrobnosti jsou uvedeny na webu www.birdlife.cz/strnad.html.

Vítání ptačího zpěvu se koná v České republice již devatenáctým rokem a navazuje na tradici založenou v roce 1983 v Birminghamu pod názvem Dawn Chorus Day. Vítání ptačího zpěvu posléze převzaly další organizace BirdLife International.

V České republice svědčí o jeho oblibě opětovně rekordní počet jednotlivých připravených akcí.

Česká společnost ornitologická, www.birdlife.cz

Česká společnost ornitologická (založena 1926) je občanské sdružení profesionálních i amatérských ornitologů a milovníků přírody, spolupracující v rámci mezinárodního sdružení BirdLife International s podobně zaměřenými organizacemi z celého světa.

ČSO vede vlastní projekty výzkumu a ochrany ptáků, vydává odborný časopis Sylvia a barevný magazín Ptačí svět. Pro veřejnost pořádá přednášky a exkurze včetně Vítání ptačího zpěvu (začátkem května) a Evropského festivalu ptactva (první víkend v říjnu). Do svých řad vítá další zájemce.

– tisková zpráva –

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz