Domů     Příroda
Geneticky upravená rostlina lépe přežije sucho
21.stoleti 20.1.2011

Na americké Purdue University se nedávno podařilo objevit gen, který umožní rostlinám přežít sucho bez toho, aby ztratily svou biomasu. Aplikace tohoto objevu by mohla zásadně přispět nejen ke snížení nutného zalévání, ale i k vylepšení výnosů zemědělství v oblastech ohrožených sezónními hladomory. Na americké Purdue University se nedávno podařilo objevit gen, který umožní rostlinám přežít sucho bez toho, aby ztratily svou biomasu. Aplikace tohoto objevu by mohla zásadně přispět nejen ke snížení nutného zalévání, ale i k vylepšení výnosů zemědělství v oblastech ohrožených sezónními hladomory.

Je-li  rostlina trápena nedostatkem vláhy, musí udělat rozhodnutí, které předurčí její další osud. Nedostatku vody ve vlastním těle se může snadno bránit tím, že uzavře průduchy na listech, jimiž z ní může vodní pára unikat. Problém však spočívá v tom, že uzavření průduchů sice na jednu stranu zamezí odpařování, na druhou stranu však také připraví rostlinu o přísun oxidu uhličitého. Tato drobná molekula, jíž je zapotřebí pro hladké fungování fotosyntézy, je však základním stavebním kamenem pro její tělo. Během sucha tedy nemohou rostliny příliš přibývat na váze – nemají totiž z čeho „vařit“. Existuje vůbec možnost, jak toto dilema rostliny obejít?

Z výzkumu vědců z Purdue University v americkém státě Indiana vedených Mikem Mickelbartem se zdá, že takové „lišácké“ řešení přeci jen existuje. Jejich výzkum začal u pátrání po vlastnostech genů, které se nějakým způsobem účastní ovlivňování počtu průduchů na listu pokusné rostliny, kterou byl mezi rostlinnými fyziology velmi oblíbený huseníček rolní. U mutanta s pozměněnou variantou genu GTL1 se ukázalo, že má počet potenciálních únikových cest vody značně nižší. Na druhou stranu bylo však jejich  množství dostatečné k tomu, aby byla potřeba oxidu uhličitého rostliny dostatečně naplněna. Mickelbart se svými kolegy nakonec změřil, že jejich mutant snížil odpařování o celých 20%, jeho spotřeba CO2 se však v podstatě nezměnila. Kdyby se tuto vlastnost podařilo přenést i na běžné hospodářské plodiny, byl by to pro zemědělství jistě významný krok kupředu.

 

Související články
Příroda 22.11.2025
V odlehlých končinách západní Kanady se odehrála scéna, kterou by ještě nedávno považovali biologové za nemožnou. Výzkumný tým pracující na území národa Heiltsuk položil na mořské dno pasti na invazivního kraba pobřežního. Nástrahy byly přivázány k bójím, které nikdy nevyplouvaly nad hladinu, takže k nim suchozemští predátoři neměli mít žádný přístup. Jenže, pak se objevila […]
Objevy Příroda 20.11.2025
Výzkumný tým z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy vedený profesorem Ivanem Čepičkou a jeho doktorským studentem Markem Valtem objevil vzácný a jednobuněčný organismus s unikátní buněčnou stavbou, který nazval Solarion arienae. Ve studii publikované v prestižním vědeckém časopise Nature vědci ukazují, že tento druh spolu s několika dalšími málo známými liniemi prvoků tvoří novou eukaryotickou superskupinu (říši) […]
Objevy Příroda 20.11.2025
Český výzkum opět ukázal, že ve světě potravinářské a zemědělské vědy má co nabídnout. Tým odborníků z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) vyvinul revoluční metodu, která dokáže během několika minut přesně zjistit, jaké alkaloidy mák obsahuje – a to z pouhých 5 miligramů rostlinného materiálu. Na pozoruhodném výsledku se podíleli […]
Příroda Zajímavosti 19.11.2025
Hurikán je v plné síle. Je rozhodně lepší se mu vyhnout. Tuhle taktiku ale nevyznává drobný letec z ostrova u severní Afriky. Ten si bouři “stopne” a sveze se s ní i tisíce kilometrů až k americkým břehům. Dobře se nažere a pak se zase na křídlech hurikánu vrátí domů. Tropické cyklony považuje téměř každý […]
Když vinař vylisuje poslední kapku moštu, zůstane mu hromada zbytků – slupky, semena, stopky. Pro většinu lidí bezcenný odpad, pro vědce z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC) ale hotový poklad. Z matoliny, jak se této směsi říká, se totiž může stát surovina, která najde cestu do pekáren, kosmetických salónů i do průmyslových dílen. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz