Pozor, křehké! Baleno v mléčné pěně!

Vědci z univerzity Case Western Reserve v americkém Clevelandu v Ohiu našlehali ve svých laboratořích alternativu k nesympatickému ropnému produktu polystyrenu. Stačilo jim k tomu jako základ mléko, přesně řečeno mléčná bílkovina kasein a několik dalších ingrediencí.
Vědci z univerzity Case Western Reserve v americkém Clevelandu v Ohiu našlehali ve svých laboratořích alternativu k nesympatickému ropnému produktu polystyrenu. Stačilo jim k tomu jako základ mléko, přesně řečeno mléčná bílkovina kasein a několik dalších ingrediencí.

Tým vědců pod vedením profesora Davida Schiraldiho zveřejnil geniální objev, který potěšil ekology a vylekal milovníky mléka. Mléčná bílkovina kasein, jíl (montmorillonit) a glyceraldehyd jsou základem receptury s názvem »Jak z mléka ušlehat něco lepšího než polystyren«. Pojďte jim teď s námi nahlédnout pod pokličku.

Má váš svetr mléčné knoflíky?
Kasein je hlavním proteinem kravského mléka, tvoří asi 80 % všech mléčných bílkovin. Je poměrně strukturně variabilní, existuje v několika variantách. Kromě potravinářských účelů se kasein používá také k výrobě různých lepidel a ani pro chemiky zahrávající si s makromolekulami není novinkou, dělají se z něho i plastové knoflíky. Jako obalový materiál? S vhodnými přísadami – proč ne?! Schiraldi a jeho tým našli tu správnou recepturu, smísili všechny tři složky a lyofilizovali (zmrazením vysušili) směs. Pak z ní vytvořili aerogel a nakonec zapekli v troubě.

Zmrzlý kouř unese slona
Aerogel je fascinující hmota, původně ho připravil už S. S. Kistler v roce 1931, tehdy z běžné želatiny. Dalšímu vývoji této hmoty se věnovala NASA, aby ho zdokonalila pomocí kosmických technologií, dnes se dá vyrobit z různých surovin. A proč tolik pozornosti? Aerogelu se říká také zmrzlý kouř, jeho základem je superkriticky vysušený materiál s objemem vzduchu 99,98 % a výsledkem čirá hmota s neuvěřitelně nízkou hmotností ca 0,0011–0,5 g/cm3, nedostižnými izolačními vlastnostmi a díky struktuře značným vnitřním povrchem asi 100–1000 g/m2. Je křehká, ale unese zatížení až 2 000x větší, než je její hmotnost – šestikilogramový podstavec by tedy teoreticky unesl dvanáctitunového slona. A něco trochu podobného upekl teď tým profesora Schiraldiho z mléka.

Mléko, nebo vlezlý polystyren?
Podle Schiraldiho je vzniklá kaseinová pěna dostatečně pevná a odolná pro komerční využití a třetina jejího objemu se jako odpad rozloží už do jednoho měsíce, takže by se do ní mohli zamilovat i ekologové. Uvádějí, že materiál je potenciálně široce využitelný pro izolaci, balení, nábytek a dokonce i polštáře. Určitě je sympatičtější než nezlikvidovatelné polystyrenové kousky, které se díky statické elektřině po otevření krabice zákeřně rozlezou po šatech a koberci a tam uvolňují toxický, karcinogenní zbytkový monomer styren.

Ale přece jenom – je to mléko
Na používání kaseinových lepidel jsme si už všichni zvykli, možná ani netušíme, kde je všude potkáváme. Ale představa něčeho tak všudypřítomného jako polystyren, nahrazená výrobkem z mléka, ze základní potraviny, je přece jenom trochu neobvyklá. Na jedné straně vyvolává představu podpory malých a středních farmářů a zvýšení odbytu mléka. Na druhé straně představu zemí, kde je základních potravin nedostatek a z jedné z nich by byly přitom absurdně vyrobeny obaly na humanitární pomoc…

Dejte si pozor v mléčném baru
Savčí mléko je opravdu jedna ze základních potravin, kterou znají snad všechny kultury na světě, až už jsou jeho zdrojem krávy, buvoli, lamy, ovce, kozy, velbloudi, klisny, sobi, jaci… Označení mléko se používá i pro podobné a související potravinářské produkty, například pro náhražky savčího mléka pro vegetariány a ty, kteří v dospělém věku ztratili schopnost metabolizovat některé mléčné bílkoviny nebo laktózu. Tak můžete dostat například sójové mléko, rýžové mléko nebo mandlové mléko. Přirozeně rostlinného původu je kokosové mléko. Slovo »mléko« ale neoznačuje jen potraviny. Latexové mléko, které vytéká z naříznuté kůry kaučukovníku, se používá jako surovina pro výrobu přírodního kaučuku, mléko roní i pryšce nebo pampelišky. Na základě vzhledu se výrazem »mléko« označují bělavé kosmetické emulze, chemický koktejl, který má se skutečným mlékem opravdu jen málo společného. Vápenné mléko je suspenze hydroxidu vápenatého. A nakonec – »mlékem zapomnění« se někdy nazývá ironicky propofol, lék používaný mj. pro anestézi, díky jeho amnestickým účinkům a vzhledu.

Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce

Související články

V jednom smrku může zimovat až 75 tisíc lýkožroutů

V jednom smrku může zimovat až 75...

Speciální pokus provedl během zimního období entomolog Petr Doležal z Biologického...
5 vychytávek do pokoje, které potěší teenagery i jejich rodiče

5 vychytávek do pokoje, které...

Vybavit pokoj pro teenagera je náročný úkol a rozhodně byste jej neměli...
Slunce: Hvězda, bez které bychom tu nebyli

Slunce: Hvězda, bez které bychom...

Slunce je základem naší sluneční soustavy, okolo kterého se všechno točí, což...
Tipy, jak udržet garáž uklizenou

Tipy, jak udržet garáž uklizenou

Udržování pořádku je obecně obtížné umění, zatímco udržování pořádku v garáži...
Jak by mělo vypadat kvalitní havarijní pojištění?

Jak by mělo vypadat kvalitní...

Příjemná cena, ale zároveň kvalitní havarijní pojištění, které...
Blíží se konec autosedaček a podsedáků v automobilech?

Blíží se konec autosedaček a...

Bezpečné cestování dětí v automobilu je priorita. Myslí na to i zákon České...
Náklady na otevření restaurace

Náklady na otevření restaurace

Gastronomie je snem lidí, kteří rádi vaří, jsou kuchaři, pracují v...
První sklizeň z aeroponické laboratoře projektu Marsonaut

První sklizeň z aeroponické...

V září jsme vás informovali o unikátním projektu pěstování plodin pomocí...
Jak správně fotit jídlo?

Jak správně fotit jídlo?

Fotky jídel denně vidíte na sociálních sítích. Některá vypadají lákavěji, jiná...
Proč je Taba tak neznámá a jaká další egyptská letoviska stojí za navštívení?

Proč je Taba tak neznámá a jaká další...

Turisté, kteří letí do Egypta na dovolenou, míří nejčastěji do...

Nenechte si ujít další zajímavé články

Po jeho kousnutí doslova uhnívá kůže

Po jeho kousnutí doslova uhnívá...

Jestli trpíte arachnofobií, tak tohle rozhodně není nic pro vás. Ve...
Co napověděl útěk před zimou: Neandertálci zřejmě vymřeli později

Co napověděl útěk před zimou:...

Nedávný objev z jihu Španělska nabourává teorie o vymření neandertálců a...
Ženy do vesmíru?

Ženy do vesmíru?

Již v průběhu ledna 2020 chystá americký Národní úřad pro letectví a...
Módní doplněk, nebo funkční kus elektroniky?

Módní doplněk, nebo funkční kus...

Společnost Guangli představila na každoročně pořádaném veletrhu CES v americkém...
Jak správně naložit s výhrou v loterii?

Jak správně naložit s výhrou v...

Pro většinu výherců loterie či obrovského balíku peněz je celkem typické,...
Mistr intrik: Nizozemec Hugo Grotius měnil názory podle hesla  kam vítr, tam plášť

Mistr intrik: Nizozemec Hugo Grotius...

Čtení ovládá Nizozemec Hugo Grotius ve dvou letech, doktorem práv se stává v pouhých...
Jak dokázal ruský diplomat obalamutit Číňany?

Jak dokázal ruský diplomat...

„Je to lhář Paša, “ přezdívá se v diplomatických kruzích Nikolaji Pavloviči Ignaťjevovi....
Nejtlustší děti světa: Kolik váží?

Nejtlustší děti světa: Kolik váží?

Jak jste na tom s vaší váhou? Podle průzkumů v České republice...
Děsivá smrt: Intrikánský král Karel II. Navarrský uhořel zaživa

Děsivá smrt: Intrikánský král Karel...

V královské ložnici je cítit pach spáleného masa. Uprostřed oblaku štiplavého dýmu skučí v...
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.