Pozor, křehké! Baleno v mléčné pěně!

Vědci z univerzity Case Western Reserve v americkém Clevelandu v Ohiu našlehali ve svých laboratořích alternativu k nesympatickému ropnému produktu polystyrenu. Stačilo jim k tomu jako základ mléko, přesně řečeno mléčná bílkovina kasein a několik dalších ingrediencí. Vědci z univerzity Case Western Reserve v americkém Clevelandu v Ohiu našlehali ve svých laboratořích alternativu k nesympatickému ropnému produktu polystyrenu. Stačilo jim k tomu jako základ mléko, přesně řečeno mléčná bílkovina kasein a několik dalších ingrediencí.

Tým vědců pod vedením profesora Davida Schiraldiho zveřejnil geniální objev, který potěšil ekology a vylekal milovníky mléka. Mléčná bílkovina kasein, jíl (montmorillonit) a glyceraldehyd jsou základem receptury s názvem »Jak z mléka ušlehat něco lepšího než polystyren«. Pojďte jim teď s námi nahlédnout pod pokličku.

Má váš svetr mléčné knoflíky?Kasein je hlavním proteinem kravského mléka, tvoří asi 80 % všech mléčných bílkovin. Je poměrně strukturně variabilní, existuje v několika variantách. Kromě potravinářských účelů se kasein používá také k výrobě různých lepidel a ani pro chemiky zahrávající si s makromolekulami není novinkou, dělají se z něho i plastové knoflíky.

Jako obalový materiál? S vhodnými přísadami – proč ne?! Schiraldi a jeho tým našli tu správnou recepturu, smísili všechny tři složky a lyofilizovali (zmrazením vysušili) směs. Pak z ní vytvořili aerogel a nakonec zapekli v troubě.

Zmrzlý kouř unese slonaAerogel je fascinující hmota, původně ho připravil už S. S. Kistler v roce 1931, tehdy z běžné želatiny. Dalšímu vývoji této hmoty se věnovala NASA, aby ho zdokonalila pomocí kosmických technologií, dnes se dá vyrobit z různých surovin.

A proč tolik pozornosti? Aerogelu se říká také zmrzlý kouř, jeho základem je superkriticky vysušený materiál s objemem vzduchu 99,98 % a výsledkem čirá hmota s neuvěřitelně nízkou hmotností ca 0,0011–0,5 g/cm3, nedostižnými izolačními vlastnostmi a díky struktuře značným vnitřním povrchem asi 100–1000 g/m2.

Je křehká, ale unese zatížení až 2 000x větší, než je její hmotnost – šestikilogramový podstavec by tedy teoreticky unesl dvanáctitunového slona. A něco trochu podobného upekl teď tým profesora Schiraldiho z mléka.

Mléko, nebo vlezlý polystyren?Podle Schiraldiho je vzniklá kaseinová pěna dostatečně pevná a odolná pro komerční využití a třetina jejího objemu se jako odpad rozloží už do jednoho měsíce, takže by se do ní mohli zamilovat i ekologové.

Uvádějí, že materiál je potenciálně široce využitelný pro izolaci, balení, nábytek a dokonce i polštáře. Určitě je sympatičtější než nezlikvidovatelné polystyrenové kousky, které se díky statické elektřině po otevření krabice zákeřně rozlezou po šatech a koberci a tam uvolňují toxický, karcinogenní zbytkový monomer styren.

Ale přece jenom – je to mlékoNa používání kaseinových lepidel jsme si už všichni zvykli, možná ani netušíme, kde je všude potkáváme. Ale představa něčeho tak všudypřítomného jako polystyren, nahrazená výrobkem z mléka, ze základní potraviny, je přece jenom trochu neobvyklá.

Na jedné straně vyvolává představu podpory malých a středních farmářů a zvýšení odbytu mléka. Na druhé straně představu zemí, kde je základních potravin nedostatek a z jedné z nich by byly přitom absurdně vyrobeny obaly na humanitární pomoc…

Dejte si pozor v mléčném baruSavčí mléko je opravdu jedna ze základních potravin, kterou znají snad všechny kultury na světě, až už jsou jeho zdrojem krávy, buvoli, lamy, ovce, kozy, velbloudi, klisny, sobi, jaci… Označení mléko se používá i pro podobné a související potravinářské produkty, například pro náhražky savčího mléka pro vegetariány a ty, kteří v dospělém věku ztratili schopnost metabolizovat některé mléčné bílkoviny nebo laktózu.

Tak můžete dostat například sójové mléko, rýžové mléko nebo mandlové mléko. Přirozeně rostlinného původu je kokosové mléko. Slovo »mléko« ale neoznačuje jen potraviny. Latexové mléko, které vytéká z naříznuté kůry kaučukovníku, se používá jako surovina pro výrobu přírodního kaučuku, mléko roní i pryšce nebo pampelišky.

Na základě vzhledu se výrazem »mléko« označují bělavé kosmetické emulze, chemický koktejl, který má se skutečným mlékem opravdu jen málo společného. Vápenné mléko je suspenze hydroxidu vápenatého. A nakonec – »mlékem zapomnění« se někdy nazývá ironicky propofol, lék používaný mj.

pro anestézi, díky jeho amnestickým účinkům a vzhledu.

Autor: Iva Adlerová
Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce

Související články

Profesorka Jitka Rychtaříková: Proč je rodina vymírající druh a Češi jako národ nikdy nevymřou?

Profesorka Jitka Rychtaříková: Proč je...

Zachrání budoucnost národa migranti? Budou senioři bez důchodů? Proč během druhé...
Studie z Oxfordu: Jaká podpora nastartuje globální ekonomiku?

Studie z Oxfordu: Jaká podpora...

Podle studie Oxfordské univerzity ekonomické projekty snižující hladinu...
Nové doklady o vývoji člověka

Nové doklady o vývoji člověka

Badatelé se domnívají, že objevili pozůstatky hominida, jednoho z přímých...
Symbol Národního muzea se po 132 letech dočká kompletního restaurování

Symbol Národního muzea se po 132...

Národní muzeum i v době, kdy je pro své návštěvníky uzavřeno, pokračuje v práci....
USA přerušují letecký kontakt s Evropou

USA přerušují letecký kontakt s...

Vzhledem k situaci kolem koronaviru se administrativa...
Jak se virtuální realita stává součástí našich životů

Jak se virtuální realita stává...

Vývoj nových technologií a jejich potenciální možnosti využití jsou jedním...
V jednom smrku může zimovat až 75 tisíc lýkožroutů

V jednom smrku může zimovat až 75...

Speciální pokus provedl během zimního období entomolog Petr Doležal z Biologického...
První sklizeň z aeroponické laboratoře projektu Marsonaut

První sklizeň z aeroponické...

V září jsme vás informovali o unikátním projektu pěstování plodin pomocí...
Česká republika jako platný člen ESA! Během 11 let jsme se zapojili do mnoha misí

Česká republika jako platný člen...

O mimořádných kvalitách našich vědců se přesvědčujeme ve zprávách den co...
Češi příliš nesportují, nejčastěji je odrazuje vlastní pohodlnost

Češi příliš nesportují,...

Podle výsledků exkluzivního průzkumu skupiny AXA Česká republika a Slovensko se většina...

Nenechte si ujít další zajímavé články

Nápad, který nikdo nechce. Co netušíte o bublinkové folii?

Nápad, který nikdo nechce. Co...

„Ne, to se mi moc nelíbí,“ převrací designér v rukou podivný...
Okultismus ve službách politiky: Chtěl astrolog Jan Kefer zničit Hitlera pomocí černé magie?

Okultismus ve službách politiky:...

„Děkuji vám, ale raději ne. Mám svůj plán,“ odmítne zdvořile prezident...
Dostal papež Julius II. pohlavní nemoc jako trest za nemravný život?

Dostal papež Julius II. pohlavní...

Všichni dobré vědí, že i duchovní jsou lidé z masa a kostí. Proto není divu,...
Památka v pohybu: Cestující maják Rubjerg Knude

Památka v pohybu: Cestující...

Na severním pobřeží Dánska stojí už celých 120 let. Mezi turisty je i...
Úžasný bodlák: Co dokáže ostropestřec mariánský?

Úžasný bodlák: Co dokáže...

Může léčit játra, pomáhat při cukrovce, zpomalovat stárnutí mozku a s ním...
Na popravu lupiče Jana Jiřího Grasela se přišla podívat celá Vídeň

Na popravu lupiče Jana Jiřího Grasela...

Jan Jiří Grasel se plíží s rasovským pytlem krajinou. Rasové, kteří měli za úkol odklízet všechno pošlé a...
Archeologové odkryli neznámý mayský palác. Vysvětlí tajemství záhadného úpadku Mayů?

Archeologové odkryli neznámý mayský...

Mayská civilizace vznikla několik tisíciletí před naším letopočtem. Vrcholu...
Den, kdy zahynuli dinosauři

Den, kdy zahynuli dinosauři

V dnešní době už si zřejmě neumíme představit, že by...
Konec dynastie Arpádovců: Otrávila uherského krále Ondřeje III. vlastní šlechta?

Konec dynastie Arpádovců: Otrávila...

„Král Ondřej zemřel. Někdo mu podal jed,“ šeptají si drbny na uherském dvoře roku 1301....
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.