Domů     Vesmír
Kvíz 21. STOLETÍ: Co víte o dobývání vesmíru?
21.stoleti 17.9.2010

Sem vložte příslušný text včetně HTML syntaxe nebo v případě nevyužití této části vše vymažte – tedy včetně tohoto textu!Sem vložte příslušný text včetně HTML syntaxe nebo v případě nevyužití této části vše vymažte - tedy včetně tohoto textu!

Ve slavné Nerudově básni ze sbírky Písně kosmické naslouchají se zatajeným dechem žáby učenému žabákovi, který jim vykládá o vesmírných dálavách. My, lidé, nejsme sice oproti Nerudovým žábám v situaci o mnoho lepší, malý kousek vesmíru se však již před námi otevřel. Ověříte si s námi své znalosti historie dobývání vesmíru?

Kosmický výzkum je tím nejprestižnějším vědeckým a technickým odvětvím, v němž úspěch závisí na naprosté dokonalosti každičkého dílčího výpočtu i dílčí součástky. Není proto divu, že proto působí neuvěřitelnou silou na akceleraci rozvoje poznání prakticky ve všech oborech přírodních věd. Právě propojení té nejvyšší teorie s nejběžnější praxí je jedním z důvodů, pro na stránkách 21. STOLETÍ o kosmických výzkumech tak rádi a často informujeme. Naši pravidelní čtenáři by proto s tímto malým testem neměli mít velké problémy.


1.Jedno z prvenství v historických tabulkách dobývání kosmu drží americká sonda Mariner 2, která odstartovala ze Země 27. srpna 1962. 14. prosince téhož roku se jí jako první podařilo prolétnout okolím jedné z planet sluneční soustavy a podat zprávy o podmínkách, které panují v její atmosféře. Naše otázka tedy zní: Byla touto planetou planeta Venuše?

a) ne b) ano

2.Americký raketoplán Columbia poprvé vzlétl 12. 4. 1981, jeho provoz byl ukončen až jeho tragickou havárií v 1. 2. 2003, při níž zahynulo všech 7 členů posádky. V průběhu předlouhého období svého provozu vykonal tento vesmírná stroj 28 vesmírných misí, díky čemuž zlomil řadu pomyslných rekordů. My se vás nyní ptáme: Byla někdy v historii Columbie jeho velitelkou žena?

a) ne b) ano

3.Mezi největší neštěstí, která provázela dějiny průzkumu vesmíru, byla i havárie raketoplánu Challenger. Raketoplán se 73,631 sekundy po startu své poslední mise STS-51-L 28. ledna 1986 proměnil doslova v ohnivou kouli. Při této apokalypse se pochopitelně nepodařilo přežít žádnému z členů posádky. Nás zajímá, zda byl podle vás počet životů zmařených při havárii stejný jako v případě Columbie?

a) ne b) ano

4.Stav beztíže je jedním z největších problémů, s nímž se musejí astronauti na svých misích vyrovnat. Prvním příznakem je „mořská nemoc“, která však po krátké době odezní. Mezi dlouhodobé příznaky patří především ochabování (atrofie) svalstva či vyplavování vápníku. Naše otázka zní: Patří mezi dlouhodobé změny, způsobené nižší gravitací, i hormonální změny?

a) ano b) ne

5.Legendami v průzkumu Marsu jsou dvě sesterské sondy Viking 1 a Viking 2, které byly směrem k němu vyslány již v roce 1975. Jejich pozorování se staly základem pro všechny pozdější teorie o geologických, atmosférických a chemických procesech rudé planety. Nás zajímá, zda tyto sondy obsahovaly moduly, které zkoumaly Mars přímo na jeho povrchu.

a) ano b) ne

6.Dalšími legendami v dějinách průzkumu vesmíru jsou i americké sondy Voyager 1 a Voyager 2, vypuštěné v roce 1977. Na své palubě nesou obě sondy takzvané „zlaté desky“, v nichž je zakódována řada informací o životě na Zemi, určené potenciálním inteligentním bytostem. Naše otázka zní: Je mezi 55 jazyky, v nichž je sdělován pozdrav, také náš rodný jazyk – čeština?

a) ano b) ne

7.Asi každé malé dítě by zvládlo odpověď na otázku, zda se někdy na oběžnou dráhu okolo Země vydal astronaut české národnosti. My se však pokusíme nahlédnout do vašich znalostí o malinko hlouběji. Nalezneme mezi astronauty ještě jinou osobu s českými předky?

a) ano b) ne


Vyhodnocení:
1–3 odpovědí „ano“:
Vaše znalosti dějin dobývání vesmíru má sice trhliny, nikdy však není pozdě začít je zaplňovat.
4–5 odpovědí „ano“:
Zájem o vesmír a dějiny jeho průzkumu jde u vás daleko za běžný průměr.
6–7 odpovědí „ano“:
Jestli jste nešvindloval/a, můžete si gratulovat. Dějiny dobývání kosmu pro vás nejsou záhadou.

Související články
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
Lidí, kteří delší dobu pobývali ve vesmíru, není mnoho, takže se jakýkoliv výzkum, týkající se působení vesmírného prostřední na lidské zdraví, potýká s nedostatkem „účastníků“. Proto dlouhou dobu nebylo jasné, jak častým problémem je při pobytu na ISS „obyčejná“ bolest hlavy. Ačkoliv již od dob programu Apollo astronauti hlásili, že se při pobytu v prostředí […]
V sedmdesátých letech někteří badatelé s optimismem říkali, že jsme odhalili 95 procent tajemství kosmu. S kvalitnějšími pozorovacími technikami není od věci si přiznat, že toto číslo bylo značně nadhodnocené. Do toho obrazu zapadá i záhadný signál, jehož původ je mimo naší galaxii. Ne, Jednadvacítka nepřevlékla kabát a nezačíná psát jako naši kolegové z Enigmy. […]
Kurosh Karimi a Günther Kletetschka z Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy popsali novou metodu lokalizace tělesa skrytého pod povrchem. Nová metoda umožňuje odhadnout polohu, zejména hloubku tělesa a byla publikována v časopise Scientific Reports. Vše v zemské kůře má svou specifickou hustotu, například dvě přibližně stejně velké struktury mohou mít […]
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá. Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí radioteleskopu […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz