Domů     Zajímavosti
PERFEXION Leksellův gama nůž
21.stoleti 19.8.2010

Na zhoubné i nezhoubné mozkové nádory, mozkové cévní choroby či funkční mozková onemocnění, která vedou např. k poruchám hybnosti či neztišitelným bolestem, moderní medicína využívá léčbu zářením. Na zhoubné i nezhoubné mozkové nádory, mozkové cévní choroby či funkční mozková onemocnění, která vedou např. k poruchám hybnosti či neztišitelným bolestem, moderní medicína využívá léčbu zářením.

Unikátním přístrojem je Leksellův gamma nůž. Jeho nejnovější model se nazývá Perfexion a je nejdokonalejším radiochirurgickým přístrojem na světě.
Nyní se využívá v 70 nemocnicích na světě – většinou v USA a v Japonsku. V Evropě jich je zatím méně než deset. Jeden z nich (na snímku) máme od dubna 2010 v Praze – v hodnotě 130 milionů korun.
Leksellův gama nůž se používá k cílené radiační léčbě, tedy k místnímu ozáření ložiska, u více než 30 diagnóz. Principem léčby je ozařování nemocného místa v hlavě za pomoci velice přesně zacílených gama paprsků. Léčebný výkon se obejde bez otevření lebky, bez přímé manipulace s mozkovými strukturami, jde tedy o metodu maximálně šetrnou. Léčba gama nožem může být u většiny diagnóz provedena ambulantně.
Zdrojem záření (gama paprsků, po nichž dostal přístroj své jméno) je izotop kobaltu Co60.  Zde je  (?) 192 kobaltových zářičů, jejichž paprsky se protínají v místě chorobného ložiska.

Jednotlivé paprsky jsou natolik slabé, že nepoškodí okolní mozkovou tkáň. V místě jejich soustředění však vzniká dávka, vyvolávající hojivý proces. Dávka pokryje jen nemocnou část, kopíruje co nejvěrněji její tvar a objem.


Ozařovací léčba na gama noži často nahradí riskantní otevřenou operaci anebo umožní vyléčit pacienty, u nichž otevřená operace vůbec není možná.
Přínos je nejzásadnější u onkologických pacientů s metastatickým postižením mozku. Na starším typu přístroje při nepříznivém prostorovém rozložení nebylo možné tyto pacienty léčit vůbec, nebo bylo nutné provést léčebných zákroků několik, v současnosti představují takoví nemocní nejpočetnější skupinu mezi pacienty s mozkovými nádory vůbec.

1. Pacient nejprve dostane na hlavu stereotaktický rám. Umožní nejen odečet přesných prostorových souřadnic léčeného chorobného ložiska při plánování léčby, ale i upevnění hlavy při zobrazovacích vyšetřeních a při ozařování.

2. Pacient se umístí na pohyblivé lůžko s hlavou uchycenou do polohovacího systému prostřednictvím stereotaktického rámu.

3. Lůžko zajede do chráněného ozařovacího prostoru a pacient má hlavu nastavenou tak, aby zvolené ozařovací ohnisko pokrývalo část chorobného ložiska. Zabezpečení a přesnost procedury zajišťuje počítačový systém.

4. Zdroj záření (192 zářičů, izotop kobaltu Co 60).
 
5. Nová konstrukce zvětšila ozařovací prostor o 300 %, což zvýší počet léčených diagnóz o 10–20 procent. Vedle ozáření oblasti mozku a hlavy lze už provádět i zákroky v oblasti krku.,

6. Pacient při léčení všech indikovaných lokalizací v hlavě pohodlně leží na zádech. Odpadají dřívější namáhavé polohy na břiše či na boku.

7. Léčbu lze provádět i opakovaně pomocí speciálního fixačního prostředku bez nasazování a upevňování stereotaktického rámu pomocí šroubů na hlavu pacienta.

8. Léčba se díky moderní, plně automatizované konstrukci nastavení svazků záření zkracuje o třetinu až polovinu původní doby, průměrná doba ozařování je 30 minut.

9. Perfexion je mnohem bezpečnější z hlediska radiační ochrany pacienta, neboť dávka záření do celého těla, nevyhnutelná při ozařování postiženého místa, je mnohem nižší.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz