Domů     Zajímavosti
PERFEXION Leksellův gama nůž
21.stoleti 19.8.2010

Na zhoubné i nezhoubné mozkové nádory, mozkové cévní choroby či funkční mozková onemocnění, která vedou např. k poruchám hybnosti či neztišitelným bolestem, moderní medicína využívá léčbu zářením. Na zhoubné i nezhoubné mozkové nádory, mozkové cévní choroby či funkční mozková onemocnění, která vedou např. k poruchám hybnosti či neztišitelným bolestem, moderní medicína využívá léčbu zářením.

Unikátním přístrojem je Leksellův gamma nůž. Jeho nejnovější model se nazývá Perfexion a je nejdokonalejším radiochirurgickým přístrojem na světě.
Nyní se využívá v 70 nemocnicích na světě – většinou v USA a v Japonsku. V Evropě jich je zatím méně než deset. Jeden z nich (na snímku) máme od dubna 2010 v Praze – v hodnotě 130 milionů korun.
Leksellův gama nůž se používá k cílené radiační léčbě, tedy k místnímu ozáření ložiska, u více než 30 diagnóz. Principem léčby je ozařování nemocného místa v hlavě za pomoci velice přesně zacílených gama paprsků. Léčebný výkon se obejde bez otevření lebky, bez přímé manipulace s mozkovými strukturami, jde tedy o metodu maximálně šetrnou. Léčba gama nožem může být u většiny diagnóz provedena ambulantně.
Zdrojem záření (gama paprsků, po nichž dostal přístroj své jméno) je izotop kobaltu Co60.  Zde je  (?) 192 kobaltových zářičů, jejichž paprsky se protínají v místě chorobného ložiska.

Jednotlivé paprsky jsou natolik slabé, že nepoškodí okolní mozkovou tkáň. V místě jejich soustředění však vzniká dávka, vyvolávající hojivý proces. Dávka pokryje jen nemocnou část, kopíruje co nejvěrněji její tvar a objem.


Ozařovací léčba na gama noži často nahradí riskantní otevřenou operaci anebo umožní vyléčit pacienty, u nichž otevřená operace vůbec není možná.
Přínos je nejzásadnější u onkologických pacientů s metastatickým postižením mozku. Na starším typu přístroje při nepříznivém prostorovém rozložení nebylo možné tyto pacienty léčit vůbec, nebo bylo nutné provést léčebných zákroků několik, v současnosti představují takoví nemocní nejpočetnější skupinu mezi pacienty s mozkovými nádory vůbec.

1. Pacient nejprve dostane na hlavu stereotaktický rám. Umožní nejen odečet přesných prostorových souřadnic léčeného chorobného ložiska při plánování léčby, ale i upevnění hlavy při zobrazovacích vyšetřeních a při ozařování.

2. Pacient se umístí na pohyblivé lůžko s hlavou uchycenou do polohovacího systému prostřednictvím stereotaktického rámu.

3. Lůžko zajede do chráněného ozařovacího prostoru a pacient má hlavu nastavenou tak, aby zvolené ozařovací ohnisko pokrývalo část chorobného ložiska. Zabezpečení a přesnost procedury zajišťuje počítačový systém.

4. Zdroj záření (192 zářičů, izotop kobaltu Co 60).
 
5. Nová konstrukce zvětšila ozařovací prostor o 300 %, což zvýší počet léčených diagnóz o 10–20 procent. Vedle ozáření oblasti mozku a hlavy lze už provádět i zákroky v oblasti krku.,

6. Pacient při léčení všech indikovaných lokalizací v hlavě pohodlně leží na zádech. Odpadají dřívější namáhavé polohy na břiše či na boku.

7. Léčbu lze provádět i opakovaně pomocí speciálního fixačního prostředku bez nasazování a upevňování stereotaktického rámu pomocí šroubů na hlavu pacienta.

8. Léčba se díky moderní, plně automatizované konstrukci nastavení svazků záření zkracuje o třetinu až polovinu původní doby, průměrná doba ozařování je 30 minut.

9. Perfexion je mnohem bezpečnější z hlediska radiační ochrany pacienta, neboť dávka záření do celého těla, nevyhnutelná při ozařování postiženého místa, je mnohem nižší.

Související články
Světelný zábavní park Winter Wonderland znovu otevřel. Na 30 000 m² přináší více než 200 nových zářivých instalací inspirovaných pohádkovými a fantasy příběhy. V ceně vstupenky jsou zároveň neomezené jízdy na desítkách zábavných a adrenalinových atrakcí. Zvídavé děti čeká v parku naučná stezka o přírodě a o původu nejznámějších pohádek. Yvetta Blanarovičová, Lejla Abbasová, Lucie Benešová, Ivana Korolová […]
„Co si myslíte o našem úžasném firemním večírku?“ Asi by vám dalo trochu přemáhání říci, že večírek byl příšerný. Váš skór na tomto pomyslném dotazníku spokojenosti s večírkem by byl totiž ovlivněn nevhodně formulovanou otázkou. Sugestivní otázky jsou jedním z problémů v dotaznících, kterých se chtějí jejich tvůrci vyvarovat. Když se jim to nepovede, může to vypadat třeba […]
Největší český výrobce letadel, společnost AERO Vodochody AEROSPACE, pojmenovala svůj nejmodernější cvičný letoun L-39 Skyfox. Název odkazuje na dlouholetou tradici úspěšných československých letounů, jako byly L-29 Delfín nebo L-39 Albatros, a zároveň vystihuje jedinečné vlastnosti nového cvičného stroje. Aero letoun L-39 Skyfox produkuje v sériové výrobě a letos navíc slaví 105. výročí od založení. Za tu […]
Značka Kia vyvinula jako první na světě automobilové příslušenství vyrobené za použití plastů vytěžených organizací The Ocean Cleanup z Velké tichomořské odpadkové skvrny (GPGP). poskytovatele řešení trvale udržitelné mobility. Jedním z nejdůležitějších výstupů dosavadní spolupráce je rohož do zavazadelníku z plastů vytěžených z oceánu, kterou Kia v limitované edici uvede ve zcela novém modelu Kia EV3. Exkluzivní […]
Péče o domácnost byla v minulosti nikdy nekončící dřinou. Postupem času naštěstí vznikly nejrůznější stroje, které hospodyňkám jejich práci usnadnily. Dnes už si domácnost bez pračky či ledničky ani neumíme představit. Jak dlouhá byla cesta k efektivním domácím spotřebičům? Praní prádla bylo zpočátku náročnou fyzickou aktivitou, pralo se v řece či potoce a špína se […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz