Domů     Příroda
8 nejnebezpečnějších míst na světě
21.stoleti 17.7.2010

Svět je krásné místo k žití. O této větě netřeba polemizovat, přesto jsou místa, kterým je radno se vyhnout a bydlet v nich, to už se v některých případech rovná sebevraždě. 21. STOLETÍ pro své čtenáře vybralo osm lokalit, které jsou spíše k uzoufání než k bydlení.Svět je krásné místo k žití. O této větě netřeba polemizovat, přesto jsou místa, kterým je radno se vyhnout a bydlet v nich, to už se v některých případech rovná sebevraždě. 21. STOLETÍ pro své čtenáře vybralo osm lokalit, které jsou spíše k uzoufání než k bydlení.

1. Čekající sopka
Místo: Vesuv a jeho okolí, Itálie
Proč je nebezpečné: činný vulkán, který může každou chvíli explodovat
Vzdálenost od Prahy: 950 km

Proti jiným místům na světě je Evropa celkem poklidné místo k žití. Ovšem i zde se najdou výjimky. Několik milionů lidí žije v poklidné oblasti ve střední Itálii, zvané Kampánie. Nachází se zde i třetí největší italské město – Neapol. Většinou je tu sluníčko, moře nadosah, prostě naprostá pohoda, chtělo by se říci.
Jenže právě zde se do výšky 1279 metrů tyčí jediný činný vulkán v kontinentální Evropě –Vesuv. Že se jedná o sopku, která opravdu svou práci nefláká, ukazuje i fakt, že v posledních staletích zde docházelo k větším či menším erupcím každých 20 let. Nyní má Vesuv zpoždění, k poslednímu sopečnému výbuchu zde došlo v roce 1944. Probudit se může každým okamžikem…
V samotné Neapoli a v jejím okolí přitom žijí více než tři miliony obyvatel. Ti si už zvykli na časté úniky sopečných plynů. Ty jsou přitom pro člověka jedovaté. Kromě vodní páry obsahují jednu větší chuťovku než druhou: oxid siřičitý, fluorovodík, chlorovodík, oxid uhelnatý, methan, fluorid křemičitý, amoniak nebo oxid uhličitý.
K asi nejznámější erupci Vesuvu došlo v roce 79 n. l., kdy byla naprosto zničena města Pompeje, Herculaneum a Stabie. K podobným drtivým výbuchům se v posledních 17 000 letech Vesuv odhodlal celkem osmkrát.

2. Plíživé pískoviště
Místo: Minquin County, Čína
Proč je nebezpečné: písek, všude jen písek…
Vzdálenost od Prahy: 5800 km

Na severozápadě Číny leží vskutku zvláštní místo. Správní středisko okresu Minquin se nachází mezi dvěma pouštěmi, Tengger a Badain Jaran. A co je horší, tyto pouště jako by soutěžily, která z nich se zvětší rychleji. Jen od roku 1950 obě pouště pohltily více než 150 kilometrů čtverečních úrodné půdy. Nedávná vědecká studie ukázala, že každým rokem hladové pouště ukousnou dalších deset metrů země.
Přitom zde žije kolem 2 milionů obyvatel. Ti si ovšem užijí své. 130 dní v roce zde zuří pořádné písečné bouře. Písek je všudypřítomný, jeho jemných částeček se nelze zbavit. Čínská vlád už nastartovala projekt, který má za úkol přestěhovat místní obyvatele do klidnějších oblastí. Co zde bude pak? Naprosto mrtvé místo…

3. Vraždící jezero
Místo: Jezero Kiwu, Rwanda, DR Kongo
Proč je nebezpečné: vybuchující jezero
Vzdálenost od Prahy: 6000 km

Blankytně modré jezero kdesi v Africe? Ale kdeže! Jezero Kiwu je pěkně pekelné místo. Nachází se v nadmořské výšce 1460 metrů, hluboké je úctyhodných 480 metrů a na jeho dně probíhají vskutku bouřlivé jevy. Přibližně každých 1000 let se probudí na dně jezera sopečná činnost. Jestli je někde peklo, tak zřejmě právě pod tímto jezerem. Pod dnem čekají na příležitost k úniku miliony tun metanu a oxidu uhličitého.
Čas od času tyto plyny explodují, což pro 2 miliony Afričanů, žijících v bezprostředním okolí jezera, znamená značné nebezpečí. Při explozích, ke kterým v oblasti kolem jezera občas dochází, zahynuly už stovky lidí.
Podobné vraždící jezero se nachází i na území Kamerunu. Jmenuje se Nyos a i ono má na svědomí spoustu lidských životů. K největší tragédii zde došlo v roce 1986, kdy se z jižní části jezera vznesl obrovský bílý mrak s asi 1,6 milionu tun oxidu uhličitého. Smrtící oblak záhy nabral rychlost sta kilometrů v hodině a zamířil si to k lidským obydlím. Celková bilance byla strašlivá – během chvilky zemřelo 1746 lidí, dalších 20 000 si pak ponese následky na zdraví po celý život.

4. Šílené teplotní výkyvy
Místo: Verchojansk, Rusko
Proč je nebezpečné: město s největšími výkyvy teplot na světě
Vzdálenost od Prahy: 6500 km

Máte rádi pořádně horké léto a zároveň i pěkně chladnou zimu? V tom případě je pro vás jako stvořené ruské město Verchojansk, ležící na severovýchodě Ruské federace. Žije zde 1500 obyvatel, což z něj dělá třetí nejmenší obec se statusem města v Rusku. Domorodci musejí být vůči teplotním výkyvům slušně odolní. Zatímco v létě zde rtuť teploměru vystoupí na 30 stupňů nad nulou, v zimě se krčí u čárečky, značící minus sedmdesát stupňů Celsia.
Ne příliš příjemné místo k životu činí z Verchojanska i nízká vlhkost a minimální srážky. V době od září do března zde Slunce svítí ne více než pět hodin denně. Nelze se proto divit, že místní obyvatelé často propadají depresím a jejich počet se rok od roku snižuje…

5. Pomíjivé ostrovy
Místo: Maledivy
Proč je nebezpečné: brzy skončí pod hladinou moře
Vzdálenost od Prahy: 7000 km

Na první pohled jsou maledivské ostrovy rájem – slunce, tropy, moře, zkrátka ideální místo na dovolenou. Jenže jak dlouho ještě? Ostrovy vystrkují svůj nos nad hladinu moře jen minimálně, nejvyšší bod jednoho z ostrovů nedosahuje ani dvou metrů. A přitom hladina moře pomalu stoupá a stoupá…
Nejde však jen o stoupající mořskou hladinu. Není to tak dávno, co se Indickým oceánem přehnala ničivá vlna tsunami. Taková vlna Maledivy jednoduše smete a pokryje vodou. 350 000 obyvatel a k tomu spousta turistů se zničehonic může ocitnout v kritické situaci.
Maledivané se se svým domovem pomalu loučí. Maledivský prezident Mohammad Našíd uvedl pro britský deník The Guardian, že se země rozhodla vytvořit fond, ze kterého by si Maledivy mohly nakoupit nová území. Vláda už začala možnost odkup území sondovat. V úvahu připadá Srí Lanka, Indie či Austrálie. Obdobný problém řeší i některé tichomořské státy, například Tuvalu.

6. Tunel pro tornáda
Místo: Oklahoma City
Proč je nebezpečné: tornáda tu jsou jako doma
Vzdálenost od Prahy: 8200 km

Větry na naší planetě naštěstí nedosahují nějakých šílených hodnot, jako třeba na Jupiteru, kde se proudy v atmosféře řítí rychlostí 600 kilometrů v hodině. Zčásti za to může Měsíc, který zemskou rotaci brzdí. Přesto, setkání s takovým tornádem není nic příjemného.
Obyvatelé amerického města Oklahoma City si již mohou s tornády tykat. Od roku 1890 se s ním tváří v tvář setkali již ve 120 případech. Tato oblast patří to tzv. tornádového tunelu, který vede povodím řeky Mississippi mezi Skalistými horami a Apalačským pohořím a zasahuje státy Texas, Kansas, Nebraska a Oklahoma. Pokud tornádo udeří, stovky domů se hroutí, jako by byly postaveny z dětských kostek.
Zatímco tropických cyklon je našinec ušetřen, tornádo Českou republiku občas navštíví. Například před šesti lety postihlo tornádo město Litovel. Na šestimístné Fujitově stupnici dosáhlo stupně tři, což už je zdraví i životu nebezpečné. Poničeno či zcela zbořeno bylo mnoho budov, místy bylo zcela odrovnané veřejné osvětlení a dopravní značení. Lampy byly unášeny tornádem i několik metrů a řada automobilů se tehdy převrátila na střechu.

7. Prokleté město
Místo: Gonaives, Haiti
Proč je nebezpečné: jedna rána za duhou…
Vzdálenost od Prahy: 8300 km

Dá-li se o některém městě říci, že je doslova pronásledováno osudem, tak to bezesporu platí pro páté největší město na Haiti – Gonaives se 104 000 obyvatel. Jakoby nestačilo, že Haiti patří mezi nejchudší země světa a že tento stát je navíc neustále otřásán politickými nepokoji.
Rok 2008 byl pro Gonaives zničující. Nejprve jej v srpnu zasáhla tropická bouře Fay, za týden si město zblízka prohlédl hurikán Gustav a zanedlouho jej následovali jeho sourozenci Hanna a Ike. Všechny tyto katastrofy se vměstnaly do pouhého měsíce. Poté, co ničivé živly odezněly, zůstalo z města jen smetiště, totálně zanesené bahnem a špinavou vodou. Část města navíc zaplavil oceán. 500 lidí tehdy přišlo o život. Pouhé čtyři roky předtím bylo město také srovnáno se zemí, když téměř 100 procent všech obyvatel přišlo o své domovy díky ničivému hurikánu Jeanne.
Vždy, když se město alespoň trochu vzpamatuje, okamžitě následuje další pohroma. Letos nejen Gonaives, ale i celé Haiti postihlo kruté zemětřesení, které naši čtenáři mají ještě v živé paměti. Odhady hovoří nejméně o 100 000 mrtvých Haiťanů…


8. Metropole hurikánů
Místo: Kajmanské ostrovy
Proč je nebezpečné: dostat se do oka hurikánu není rozhodně žádná výhra
Vzdálenost od Prahy: 8600 km

Hurikán – už jen to slovo nahání strach. Tropické cyklony, jak se hurikánům správně říká, nejsou naštěstí výsadou mírného klimatu střední Evropy, ale existují na světě místa, kde jsou denním chlebem. Pojem hurikán se používá pro tropické cyklony v Atlantiku, zejména v Karibském moři, v severním Pacifiku, v jihovýchodní Asii se pak setkáváme s tajfuny.
Oblíbeným terčem řádění hurikánů jsou Kajmanské ostrovy – britské zámořské území, ležící asi 240 kilometrů jižně od Kuby. Žije zde něco málo přes 50 000 obyvatel, kteří si vskutku užijí své. Od roku 1871 ostrovy postihlo 64 hurikánů, tedy téměř každé dva roky jeden. A nebyly to lecjaké přírodní pohromy, z ostrovů doslova udělaly kůlničku na dříví. Například dodnes známý hurikán Ivan, který úřadoval v roce 2004, totálně zničil 70 procent území ostrovů. 

Žebříček nejbezpečnějších zemí z hlediska dopadů přírody na člověka podle organizace Vision of Humanity z rolu 2009.

1.Nový Zéland
2.Dánsko
3.Norsko
4.Island
5.Rakousko
6.Švédsko
7.Japonsko
8.Kanada
9.Finsko
10.Slovinsko
11.Česká republika

16. Německo
24. Slovensko
27. Maďarsko
32. Polsko

135. Zimbabwe
136. Rusko
137. Pákistán
138. Čad
139. DR Kongo
140. Súdán
141. Izrael
142. Somálsko
143. Afghánistán
144. Irák 

Související články
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz