Domů     Zajímavosti
Nemocnice od A do Z
21.stoleti 19.6.2010

Nemocnice (snad s výjimkou porodnického oddělení) asi není místem, které bychom z vlastní vůle rádi vyhledávali. Přesto se často neubráníme a do zdravotnického zařízení musíme. Co nás tam čeká na jednotlivých odděleních? Nemocnice (snad s výjimkou porodnického oddělení) asi není místem, které bychom z vlastní vůle rádi vyhledávali. Přesto se často neubráníme a do zdravotnického zařízení musíme. Co nás tam čeká na jednotlivých odděleních?

Anesteziologicko-resuscitační oddělení (ARO) – zabezpečuje resuscitační péči (oživování, kříšení) u akutních stavů, ohrožujících život (bezvědomí, šok, těžké úrazy, otravy apod.) Zde se často setkáme s anestezií, což je znecitlivění, ztráta vnímání dotyku, bolesti, tepelných změn atd. Celková anestezie (narkóza) je celkové bezvědomí, navozené vdechováním anestetik nebo jejich nitrožilním podáním. Anesteziologové u postiženého sledují životní funkce v průběhu operačního výkonu.

Alergologie – zabývá se výzkumem a léčbou alergických nemocí, vznikajících nepřiměřenou reakcí organismu na určité běžně se vyskytující látky – alergeny (pyl, peří, srst, některé potraviny či léky).

Biochemické vyšetření – součást laboratorního vyšetření, které dává důležité informace o stavu organismu a jeho orgánů. Nejčastěji se vyšetřuje krev (sérum, plazma) nebo moč.

Cévní chirurgie – provádí komplexní diagnostiku a chirurgickou léčbu onemocnění tepen a žil. Zejména se jedná o jejich zúžení či uzávěry v důsledku aterosklerotických změn či poranění tepenného a žilního systému mimo oblasti koronárních tepen. Věnuje se aortě (srdečnici – největší tepně organismu) a jejímu oblouku, které tradičně patří kardiochirurgii. Mezi nejpočetnější skupinu nemocných patří pacienti s nedokrevností dolních končetin, nedokrevností mozku při zúžení tepen zásobujících mozek krví. Nemocnice Na Homolce v Praze od listopadu 2005 používá v cévní chirurgii jako jedno z mála pracovišť na světě i robotický systém Da Vinci 1200.

Dětské a dorostové oddělení – nabízí pediatrickou péči o novorozence, kojence a děti do 19 let, dětskou endokrinologii, logopedii, nefrologii, neurologii, ortopedii, pneumologii a psychologii. Bývá zde i ordinace dětské alergologie a dětské ORL (viz dále). Vedle povinného očkování může poskytovat vakcinaci nadstandardní (proti klíšťové meningoencefalitidě, meningokokové meningitidě a dalším nemocem).

Endoskopické vyšetření umožňuje prohlédnutí vnitřních tělesných dutin nebo dutých orgánů. Má význam diagnostický i terapeutický. Do dutin se endoskop zavádí přirozenými otvory (ústa, konečník, močová trubice).

Foniatrické oddělení – věnuje se dětem i dospělým s poruchami řeči, hlasu a vadami sluchu. Fakultní nemocnice Motol v Praze se stala jediným zdravotnickým zařízením v ČR, které se specializuje na výběr neslyšících dětských kandidátů kochleární implantace. (Kochleární implantát zprostředkovává sluchové vjemy elektrickou stimulací nervových zakončení v uchu – konkrétně v tzv. hlemýždi.) Nechybí programování řečových procesorů kochleárních implantátů – individuální  přizpůsobení řečových procesorů, které umožňuje sluchové vnímání postiženým s kochleárním implantátem.

Gynekologicko-porodnické oddělení má v náplni komplexní diagnostiku a léčbu ženských chorob, operace klasické, laparoskopické, hysteroskopické (endoskopické vyšetření dělohy speciální optikou)… V porodnictví jde převážně o porody klasické, mnohde i o alternativní (do vody, na speciální porodnické stoličce, bez nástřihu, s možností využití relaxační hudby, aromaterapie, gymnastických míčků). Ve spolupráci s anesteziology se mnohde nabízejí i porody v epidurální analgezii – tzv. bezbolestný porod. Nechybí péče o rizikové a fyziologické těhotenství apod.

Histologické oddělení je základem bioptické laboratoře. Histologie je věda, zabývající se studiem mikroskopické struktury orgánů a tkání – ať zdravých, či naopak postižených nemocí.

Chirurgie se představuje v pestrobarevném spektru všeobecné, břišní a hrudní chirurgie, traumatologie dutiny břišní a hrudní apod. Využívá i jednotku intenzívní péče (JIP – viz dále). Zejména specializované kliniky se soustřeďují mj. na chirurgii zažívacího traktu, např. chirurgickou léčba benigních (nezhoubných) i maligních (zhoubných) onemocnění tenkého a tlustého střeva a konečníku, včetně funkčních poruch. Dále jde o chirurgickou diagnostiku a operační léčbu onemocnění plic, hrudníku, břišních kýl. Výjimkou není komplexní péče o chirurgická onemocnění prsu, ošetřování úrazů dutiny břišní a hrudní.

Interna (vnitřní lékařství) – zabývá se diagnózou a nechirurgickou léčbou chorob vnitřních orgánů (srdce, plic, dýchacího ústrojí, žláz s vnitřní sekrecí apod.). V rámci tohoto medicínského oboru vznikla řada podoborů – kardiologie (léčba srdce), pneumologie (léčba plic) apod. Lékaři se snaží o zajištění diagnostických a konzervativních léčebných metod jak ambulantním, tak hospitalizovaným pacientům.

Jednotka intenzivní péče (JIP) – nemocniční oddělení vybavené k léčbě pacientů, jejichž zdravotní stav vyžaduje trvalý dozor a intenzivní péči. Bývá součástí různých oddělení (interního, chirurgického, neurologického aj.). Pacient je trvale monitorován, kontrolují se jeho vitální (životní) funkce – zejména dech, činnost srdce (pomocí EKG), krevní tlak a další ukazatele podle specializace oddělení. JIP má speciální přístroj, umožňující zvládání akutních stavů (mj. řízené dýchání, defibrilace), nechybí ani zvuková a akustická signalizace.

Kardiologické oddělení – poskytuje kompletní diagnostickou i léčebnou kardiologickou péči. Např. v Masarykové nemocnice v Ústí nad Labem se člení na části: 1) neinvazivní kardiologie, 2) invazivní kardiologie, 3) koronární jednotka, 4)oddělení kardiostimulace a elektrofyziologických vyšetřování a 5) standardní kardiologické oddělení.
Velmi důležitá je koronární jednotka, vybavená monitoringem s možností sledování včetně srdečního výdeje. Nechybí kontrapulzátor – přístroj pro podporu krevního oběhu. Ve velkých nemocnicích bývá i kardiochirurgické oddělení, které poskytuje specializovanou péči pacientům s kardiovaskulárními chorobami v celém spektru kardiochirurgických výkonů s výjimkou transplantace srdce.

Lékařská genetika – její oddělení zajišťují péči o geneticky rizikové rodiny. Má ambulantní a laboratorní složku. Laboratoř provádí mj. chromozomální vyšetření buněk plodové vody, krve plodu apod. Část molekulárně genetická se věnuje diagnostice vrozených vývojových vad a dědičných chorob.
 
Medicína nukleární – moderní lékařský obor, používající k diagnostice a terapii chorob zavedení radioaktivních látek (radiofarmak) do těla nemocného. Nejčastějšími radioizotopy jsou technecium-99, jod-123, jod-131 a thalium-201. Tak se běžně hodnotí srdce, plíce, štítná žláza, játra, žlučník a kostra. Nukleární medicína je užitečná v zobrazování fyziologických funkcí (např. proudění krve do srdce). Hlavním zobrazovacím přístrojem je tzv. gama kamera. Oddělení nukleární medicíny se soustřeďuje mj. na diagnostiku a léčbu pacientů s nádory štítné žlázy, léčebně ovlivnitelnými prostředky nukleární medicíny.

Neurochirurgické oddělení se věnuje operační léčbě nemocí nervového systému (mozkové a míšní nádory, úrazy mozku a míchy, nitrolební krvácení apod.).
Pokud jde o komplexní neurochirurgickou léčbu všech typů nervových onemocnění, v ČR dominuje Nemocnice Na Homolce v Praze. Její odborníci se zaměřují mj. na léčbu mozkových nádorů všech typů Výjimečné postavení jí zajišťuje Oddělení stereotaktické a radiační neurochirurgie (Gama nůž, od prosince roku 2009 nový) se kterým úzce spolupracuje. Využívá se i pozitronová emisní tomografie (PET), takže lze provádět nejsložitější vyšetření. Zvládne všechny typy páteřních operací a je průkopníkem ve fixačních operacích.

Oční oddělení – zajišťuje odbornou specializovanou péči pro pacienty s onemocněním oka a jeho okolí. Nabízí mj. pomoc při řešení refrakčních vad, jako je vysoká krátkozrakost a dalekozrakost. Mnohde se provádí kompletní operativa předního segmentu oka včetně transplantace rohovky. Moderním trendem je oční mikrochirurgie.

Onkologie – zabývá se výzkumem, diagnózou a léčbou nádorových onemocnění, ať jde o nádory benigní (nezhoubné) či maligní (zhoubné).

Otorhinolaryngologie (ORL) léčí nemoci v oblasti hlavy a krku. Jde o celou škálu zdravotních postižení – počínaje rýmou či angínou až po komplikované choroby nosu, krku a uší včetně léčby nádorových onemocnění. V odborných ambulancích se odborníci věnují poruchám sluchu – nedoslýchavosti, ušním šelestům. Ve spolupráci s neurologickým oddělením napravují poruchy rovnováhy a závratí. V rhinologické ambulanci diagnostikují mj. poruchy nosní průchodnosti, řeší onemocnění nosu a vedlejších nosních dutin včetně odborné léčby chronické rýmy. V péči o hlas diagnostikují a léčí choroby hlasivek a hrtanu včetně operačních zákroků.

Patologie – zkoumá morfologické (tvarové) projevy nemoci na organismu jako celku i na jednotlivých orgánech. Může to být jak na úrovni makroskopické (celková pitva po úmrtí), tak mikroskopické, kdy pomáhá upřesnit diagnózu žijícího pacienta..

Plicní oddělení – poskytuje komplexní diagnostickou a léčebnou péči pacientům s nemocemi dýchacího ústrojí. Např. Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem zajišťuje protinádorovou chemoterapii. Dále je to péče o pacienty se zánětlivými afekcemi plic a pohrudnice, s chronickou obstrukční plicní nemocí i jinými postiženími dýchacího systému.

Radiodiagnostické oddělení – zabývá se diagnostickým využitím nejmodernějších medicínských zobrazovacích metod v prakticky celé šíři oboru radiodiagnostiky, dále provádí i četné terapeutické výkony pod kontrolou zobrazovacích metod.

Sterilizace centrální – je specializované zdravotnické pracoviště, které zajišťuje komplexní službu v přípravě sterilních zdravotnických prostředků pro operační sály a všechna zdravotnická pracoviště nemocnice.

Transfuzní oddělení – zajišťuje odběry krve, ze které vyrábí transfuzní přípravky. Provádí odběry krevní plazmy (tzv. plazmaferézy) i přístrojové odběry krevních destiček (tzv. trombocytaferézy). Skladuje a vydává transfuzní přípravky pro širokou spádovou oblast, dodává plazmu k průmyslovému zpracování na krevní deriváty, provádí imunohematologická vyšetření příjemců transfuzních přípravků apod.

Urologické oddělení se především zaměřuje na nemoci močového systému a mužských pohlavních orgánů.

Venerologické oddělení se zabývá diagnostikou, prevencí a léčbou pohlavních chorob. (Nejčastější u nás jsou kapavka syfilis.) Častěji se v praxi setkáváme s dermatovenerologickým (kožním) oddělením, které se vedle chorob pohlavních věnuje i chorobám kožním.

Zdravotně-sociální oddělení – sociální práce ve zdravotnictví je oblastí, kde se péče zdravotní prolíná s péčí sociální a je nezbytnou součástí léčebného a ošetřovatelského procesu. Ke komplexnosti léčby tedy nevyhnutelně patří i pomoc při řešení sociálních problémů pacienta v případech, kdy toho není schopen sám, rodina tuto péči poskytnout nemůže, nechce, nebo pokud pacient rodinu nemá.
Více informací:
R. Podstatová: Hygiena a epidemiologie pro ambulantní praxi, MAXDORF, 2010
M. Vokurka, J. Hugo:Velký lékařský slovník, MAXDORF+JESSENIUS, Praha, 2009
http://cs. Wikipedia.org/wiki/.
www.homolka. cz

Související články
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz