Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 17.4.2010

Podle ohlasů našich čtenářů víme, že rubrika Technické hity je velmi oblíbená. Jsme zato samozřejmě rádi a i v tomto čísle vám představíme několik zajímavých přístrojů a vynálezů. Některé z nich jsou spíše kuriozitami, jiné jsou skutečně špičkou ve svém oboru.

S hudbou na cestách

Sony A845

Video MP3 přehrávač walkman A845 od Sony o tloušťce pouhých 7,2 mm a hmotnosti 62 g (bez sluchátek) potvrzuje, že někdy méně opravdu bývá více. Skladný přehrávač se snadno vejde do kapsy i do té nejmenší kabelky. Přednímu panelu přehrávače dominuje velký a jasný OLED displej s úhlopříčkou 7,1 cm. Nový režim zobrazení scén Scene Scroll umožňuje rychle procházet delší videa, která se zobrazují jako série malých náhledů. 
+ kvalitní zvuk
– vysoká cena
Předpokládaná cena: 4575 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

Teplé jídlo vždy a všude

Ohřívač do kapsy

Japonští technologové představili světu zajímavou věc v podobě příručního ohřívače. Tento přístroj, který se vejde do menší tašky či kabelky, udrží dlouhodobě teplotu kolem 60 stupňů Celsia. Jeho váha se přitom pohybuje okolo pouhých sta gramů.
+ jídlo nevystydne, rozměry
–  k dostání pouze v Japonsku
Předpokládaná cena: 600 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

Fotbal na vzduchovém polštáři

Air Fotbal

A teď něco pro hravé. Air Hokej je hra, při které se kotouč vznáší na vzduchovém polštáři, který je vytvářen v mantinelech hrací desky. To kotouč pro zbrusu novou hru Air Fotbal si takový vzduchový polštář pomocí vnitřního ventilátoru vyrobí sám. Takže není potřeba žádná speciální deska, ke hře stačí obyčejná hladká podlaha.
+ zajímavý nápad
– míč je přece jen míč
Předpokládaná cena: 1200 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 60 %

Počítač pro školáky

Classmate PC

Novinka od Intelu kombinuje estetickou stránku věci, vyšší odolnost, lepší schopnost elektronického čtení, vyšší výkon a lepší energetickou účinnost. Počítače jsou osazeny procesorem Intel Atom, který byl vytvořen se zaměřením na nízkou spotřebu energie a navržen speciálně pro nová mobilní internetová zařízení včetně jednoduchých a cenově dostupných netbooků. Rozšířená paměť a větší úložný prostor umožňují spouštět aplikace, které studentům pomohou osvojit si schopnosti a zkušenosti, jež využijí v praktickém životě. Integrované bezdrátové připojení s Wi-Fi a možnost volby mezi sítěmi 3G, GPS a WiMAX poskytují snadné síťové propojení a připojení k internetu.
+ děti se lépe seznámí s prací s počítačem
– přece jen, je to toliko učební pomůcka
Předpokládaná cena: 9000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

Netradiční digitálky

Něco pro sběratele

Že digitální hodinky patří do minulosti? Inu, jak které. Tyto jsou skutečně velmi specifické. Jsou tvořeny deseti malými disky s číslicemi– čtyři z nich jsou pro hodiny, jeden pro desítky minut a pět pro jednotky minut. Uprostřed se pak disky sejdou, aby ukázaly přesný čas.
+ netradiční design
– budou se těžko shánět, je vyrobeno pouze 16 kusů
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

Flashka s nejvyšší kapacitou

USB flash disk DT310

DataTraveler 310 má kapacitu 256 GB – je to USB flash disk s největší kapacitou na světě. Oproti svému předchůdci, DataTraveler 300, má DT310 vyšší přenosovou rychlost, nový design a ochranu dat pomocí softwaru Password Traveler, jež umožňuje uživateli vytvořit si privátní zónu chráněnou heslem. Vysoká kapacita USB flash disku umožňuje, že na disk uložíte až neuvěřitelných 365 CD, 54 DVD nebo 51 000 fotografií.
+ rekordman ve svém oboru
– externí pevný disk vyjde levněji a má větší kapacitu
Předpokládaná cena: 21 200
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

Koule do vany

MP3 v koupelně

Někdo si bere do vany čtení, někdo modely loděk, někdo žlutou kachničku a někdo bílou kouli. Samozřejmě že ne sněhovou, ale hrací. Tento přístroj je vodotěsný a přehrává soubory ve formátu MP3. Dá se na ní ladit i rozhlasová stupnice a „krmí“ se pomocí USB disku.
+ relaxace se vším všudy
– dát si rádio vedle vany vyjde nastejno….
Předpokládaná cena: 3000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 50 %

Neobvyklá vycházková hůl

Panák vždy při ruce

Alkohol by se příliš doporučovat neměl, ale tato vycházková „alkoholická“ hůl je vskutku unikátní. Její vnitřek je totiž vyplněn pěti baňkami či ampulkami, které se dají naplnit panákem dle přání. A to pořádným panákem, každá ampulka má objem 60 mililitrů. Pokud člověk vypije všechen obsah baněk, hůl mu poté ideálně poslouží. Ale koneckonců, proč ji plnit alkoholem…
+ decentní
– copak asi vedlo vynálezce k sestrojení takové hole…?
Předpokládaná cena: okolo 500 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 50 %

Biograf doma

Nová řada televizorů Bravia

Unikátní design Monolithic byl použit u všech zařízení pro domácí zábavu, která budou uváděna společností Sony na trh v letošním roce. Televizory BRAVIA®, přehrávače Blu-ray Disk™ i systémy domácího kina z této designové řady mají společné také integrované Wi-Fi připojení. Jednoduše tak připojíte televizor nebo Blu-ray přehrávač k internetu, a můžete si procházet, ukládat do oblíbených, nebo přehrávat soubory prostřednictvím menu XrossMediaBar™ (XMB™) a jediného dálkového ovladače.
+ obraz téměř jako v kině
– stabilita televize se musí řešit improvizací
Předpokládaná cena: od 9000 do 75 000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 80 %

Související články
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz