Domů     Medicína
Civilizační nemoci od A do Ž
21.stoleti 17.4.2010

Neúnavným souputníkem moderní uspěchané doby jsou civilizační choroby. Vědci je definují jako nemoci, jejichž vznik a rozvoj je podmíněn či výrazně ovlivněn civilizací, způsobem života, technikou, stresem, znečištěním životního prostředí i jinými negativními faktory. (Obyvatele zaostalých oblastí naopak ohrožují nemoci infekční.)
Neúnavným souputníkem moderní uspěchané doby jsou civilizační choroby. Vědci je definují jako nemoci, jejichž vznik a rozvoj je podmíněn či výrazně ovlivněn civilizací, způsobem života, technikou, stresem, znečištěním životního prostředí i jinými negativními faktory. (Obyvatele zaostalých oblastí naopak ohrožují nemoci infekční.)

Alergie – stav přecitlivělosti organismu na určitou látku, zvanou alergen (pyl, prach, peří, srst, některé potraviny a léky aj.). Podstatou je porucha řízení imunitního systému, vedoucí k neúměrným (nadměrným) reakcím. Ty se často pojí s vyplavením některých látek (např. histaminu), které poškozují organismus či určité orgány. Projevy: otok, zúžení průdušek, poruchy činnosti cév, zvýšená tvorba hlenu, ničení buněk apod. Alergické choroby: průduškové astma, ekzémy, kopřivka, senná rýma atd. Projevy alergie se tlumí některými léky (antihistaminiky, kalciem, kortikoidy). Jinou možnost léčby některých typů alergie představuje tzv. postupná desenzibilace, v jejímž průběhu postižený ztrácí přecitlivělost na příslušnou látku.

Bulimie – nezvládnutelná chuť k jídlu, obecně označovaná jako „žravost“. Zejména mladé dívky trápí tzv. mentální bulimie. Jde o onemocnění s opakovaným přejídáním, na druhé straně současně neadekvátní snahou zabránit ztloustnutí pomocí nuceného zvracení, užívání projímadel apod. Opakem je anorexie – nechutenství. Běžně (dočasně) vzniká i u horečnatých infekcí, ale může signalizovat i vážnější chorobu.

Cukrovka (diabetes mellitus) – onemocnění, které dlouho nebolí, u nás sužuje přes 800 000 lidí! Charakterizuje ho soubor poruch, způsobených absolutním nebo relativním nedostatkem inzulinu. To vede k poruchám metabolismu sacharidů a mastných kyselin. Rozmanité perorální léky redukují projevy diabetu a jsou prevencí různých komplikací (slepota, někdy až amputace prstů u nohy). U diabetu 1. typu (i děti a mladí lidé) se celoživotně aplikuje inzulin (injekce atd.) Varovné příznaky: mj. stálá žízeň, únava, svědění, zvýšená glykémie (hladina cukru v krvi). Prevence: Ačkoli mnoho případů má genetické pozadí, je vhodná správná životospráva.

Deprese – porucha nálady s laděním do negace. Postižený ztrácí zájmy či radosti v denních činnostech, které mohou souviset s potřebami, např. poruchy spánku a změny chuti k jídlu.
Začínají po 20. roku života. Postihují 4 % mužů a až 10 % žen. Léčí se hlavně kombinací farmak (antidepresiva) a pohovorů s lékařem. Prevence: Snažit se žít s optimismem a dostatkem relaxace.

Encefalitida – zánět mozku, nejčastěji virového původu. (Často jsou zdrojem této infekční nákazy zvířata – klíště se uchytí např. na psu, skotu aj.). Projevuje se horečkami, bolestí hlavy, poruchou mozkových funkcí, v nejtěžších případech i poruchami vědomí, dýchání, obrnami. U nás je nejznámější středoevropská klíšťová encefalitida, která může způsobit až těžké postižení centrálního nervového systému. Prevence: Lze se nechat očkovat.

Fobie – chorobný, nepřiměřeně silný, neodůvodněný strach (řecky fobos) před určitou událostí nebo věcí. Častá je např. klaustrofobie (strach z uzavřeného prostoru) či kancerofobie (strach z rakoviny). Fobie, vzniklé v dětství, mohou časem vymizet.

Gastroenteritida – akutní zánět žaludku a střeva, způsobený infekcí nebo dietní chybou (složením, úpravou, množství potravy). Stále častěji k ní dochází při cestování do exotických zemí. Příznaky: zvracení a průjmy po několik dní. Léčí se medikamenty, tlumícími uvedené doprovodné projevy a upravující složení střevní flóry. Je vhodné držet dietu a dostatečně pít vhodné tekutiny. Prevence: pečlivý výběr  stravy.

Hypertenze (vysoký krevní tlak – VKT) – může se stát zabijákem, opakem je nízký KT (hypotenze). Projevuje se zvýšeným tepenným tlakem ve velkém krevním oběhu. Příčinu většinou nelze zjistit, někdy souvisí s jinou chorobou (např. ledvin či nadledvin). Levá srdeční komora musí u VKT čerpat krev proti vysokému tlaku, což vede k jejímu zatěžování, zbytnění (hypertrofii) a postupnému poškození. VKT se nemusí zpočátku nijak nepříjemné projevovat, avšak náhle se mohou dostavit závažné komplikace (srdeční selhání, cévní mozkové příhody, poškození ledvin apod.). VKT je nutné léčit a pravidelně kontrolovat. Při léčbě se uplatňují farmaka na snížení KT (antihypertenziva). Prevence: Vhodná životospráva, mj. nekouřit, málo nesolit, upravit hmotnost, odstranit stres, aktivně odpočívat.

Choroba vředová – chronické onemocnění ve sliznici žaludku či dvanáctníku, na jehož vzniku se podílí žaludeční kyselina chlorovodíková a snížené obranné schopnosti sliznice. K tomuto peptickému vředu přispívají dědičné i psychické vlivy, stres, někdy i určité léky (zejména proti bolestem – kortikoidy). Základní příznakem je bolest – u vředu na dvanáctníku se váže na hlad (např. v noci) a po jídle se zmírňuje. Někdy se objevuje krvácení či prasknutí vředu, což se musí okamžitě léčit. Léčba (a také prevence): dostatek duševního a fyzického klidu, nekouřit.

Infekční (nakažlivé, přenosné) choroby způsobují choroboplodné zárodky (bakterie, viry, chlamydie, plísně, rickettsie), když proniknou do organismu. Děje se tak různými způsoby: kapénkovou nákazou, potravou, poraněním, přenosem krví, přenosem z matky na plod, přenosem kousnutí hmyzem, ba i pohlavním stykem. Většinu infekčních nemocí lidský organismus zvládne díky imunitnímu systému. Některé zárodky však způsobují těžkou újmu na zdraví, někdy až smrt (např. tetanus, mor). Léčba: léky, kterými jsou často antibiotika. Ta však nepůsobí na viry, proti kterým se nasazují antivirotika. Běžné (také jako prevence) je očkování. Typickým infekčním onemocněním se stala chřipka (influenza).

Jaterní cirhóza – závažné onemocnění, kdy dochází ke zmnožení vaziva a uzlovité přestavbě jaterní tkáně. Toto tzv. ztvrdnutí jater přichází při různém poškození či nadměrné konzumaci alkoholu. Příznaky se někdy dlouho neprojevují, pak však může nastat mj. krvácení, mozkové poruchy, nádor jater, jícnové krvácení. Neexistuje léčba, která by cirhózu odstranila, pouze některé léky dokážou zastavit její další rozvoj. Nutno držet přísnou dietu, zcela vyloučit alkohol.

Kardiovaskulární onemocnění (KVO)– týkají se srdce a cév. Uveďme alespoň infarkt myokardu, ischemickou chorobu srdeční, mozkové příhody (viz). U nás mají na svědomí polovinu všech nebožtíků – za rok cca 70 000 osob (počet obyvatel Kladna). Je to přibližně dvojnásobek počtu úmrtí na nádorová onemocnění. Společnou příčinou KVO je ateroskleróza. Nejvýznamnější rizikové faktory aterosklerózy a KVO: porucha metabolismu tuků v krvi (zvýšený cholesterol a homocystein), hypertenze, cukrovka a kouření.

Ledvinové poškození – podle nejnovějších údajů České nefrologické společnosti se vyskytuje cca u 10 % obyvatel ČR. Bohužel, až 90 % z tohoto počtu o onemocnění neví. Pacienti, u kterých dojde k selhání ledvin až na 10 % a méně jejich původní funkce, se stanou závislými na dialyzačním přístroji (nyní cca 6000 osob) nebo čekají na transplantaci ledviny.

Mozkové příhody cévní – ohrožují nás v mnoha podobách. Nejznámější nemocí je arterioskleróza, související s poškozením cévní – tepenné – stěny, která ztrácí plasticitu. Nepostihuje jen dříve narozené, ale někdy už i děti. Příčiny vědci ještě neodhalili. Nebezpečné je i krvácení do různých částí mozku a také ischemické infarkty (někdy spojené s embolií). Úspěch léčby závisí na rychlosti lékařské pomoci. Prevence: zdravý životní styl (mj. dbát o vhodnou hladinu cholesterolu.)

Nádory – patologické útvary tvořené tkáněmi, jejichž růst se vymkl kontrole a rostou zcela nezávisle. Maligní (zhoubný) nádor při růstu ničí okolní tkáně, zakládá dceřiná ložiska (metastázy) a má rovněž celkové účinky na organismus. Benigní (nezhoubný) nádor roste ohraničeně a metastázy nezakládá, může však utlačovat okolní struktury (např. v mozku). Nádory zasahují různé části organismu. Léčbou dnes již není jen chemoterapie s možnými negativními účinky.

Obezita – souvisí s nadměrným množstvím tukové tkáně. (V USA nyní postihuje 23 %, 30 % žen, dokonce 15% dětí.) Obezita, která je někdy dědičná, souvisí s jinými civilizačními nemocemi. Prevencí je zdravá životospráva.

Parkinsonova choroba – progresivní degenerativní porucha centrálního nervového systému (CNS), s počátkem ve věku 50–70 let. Její příčiny nebyly jednoznačně objasněny. Někdy se uvádějí virové infekce či toxiny v životním prostředí. Léčí se mj. prekurzory dopaminu apod.

Řídnutí kostí (osteoporóza) – úbytek kostní hmoty, což ve svém důsledku vede ke zmenšení množství normální kostní tkáně. Muži ztrácejí o 1/3 kostního objemu méně než ženy (zejména po tzv. přechodu). Zvyšuje se nebezpečí zlomenin. Prevence: vyšší přísun kalcia (vápníku; cca 1200–1500 g denně), vhodný aktivní pohyb (chůze, aerobik, běh na lyžích).

Schizofrenie – recidivující duševní onemocnění, které se vyznačuje mj. zhoršením v sociálních a pracovních funkcích a v péči o sebe. U I. typu se objevují halucinace, bludy a nedbalost společenského chování. II. typ charakterizuje mj. otupělost a nápadná neupravenost. Užívají se zejména farmaka – neuroleptika, dále lithium, ba i elektrošoková léčba.

Toxikomanie – závislost uživatelů na narkotikách různého druhu. To může vést až k devastaci osobnosti uživatele.

Úzkost – syndrom nadměrné a nerealistické úzkosti nebo strachu, který přetrvává více než 6 měsíců. Do této kategorie náleží i akutní reakce na posttraumatický stres. Úzkostné stavy se zejména objevují od věku 20 let. Patří sem i fobie (viz),

Viróza – infekční onemocnění, způsobená viry. Viróz existuje značné množství (chřipka, dětské infekční nemoci, různé druhy oparu, záněty mozku apod.), proti některým se očkuje.

Záchvat migrény – je způsoben krátkodobým zúžením některých cév, zásobujících jednu polovinu mozku. Křeč může trvat až 30 minut a někdy ji provázejí poruchy zraku. Podle toho, která část mozku je postižena, může se přidružit hučení v uších, necitlivost či slabost v rukou atd. Po uvolnění křeče se rozšíří zase jiné cévy a podráží se nervová zakončení v jejich stěnách, což vyvolává intenzivní bolesti hlavy. K ní se často přidává nevolnost, zvracení, přecitlivělost na ostré světlo. Záchvat trvá od pár hodin po několik dnů. V současnosti již existují uklidňující léky.

Žlučníkové problémy – v malém vakovitém orgánu na spodině jater se mohou tvořit kaménky, které vyvolávají bolest a zánět. Žlučník není nutný k životu, lze ho vyoperovat

Více informací:
M. Vokurka, J. Hugo: Praktický slovník medicíny (11 000 hesel,) – MAXDORF, Praha, 2008)
Lexikon domácího lékaře, Victoria Publishing, 2003

Praktický domácí lékař, Vydavatel’stvo Osveta,1995

Další článek
Související články
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Antibiotika jsou názorným dokladem toho, že ani nápad pečlivě okopírovaný od přírody nemusí v rukou člověka fungovat stejně dobře a vytrvale. Účinnost těchto léků už nějakou dobu povážlivě klesá, a tak se hledají náhrady. Kde? Samozřejmě zase v přírodě. Slabiny antibiotik jsou především upozorněním, že bychom měli patenty přírody zkoumat podrobněji a v širších souvislostech. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz