Domů     Příroda
Dolce vita aneb Kde se bere cukr
21.stoleti 17.4.2010

Evropana naprosto běžnou záležitostí, ale nebylo tomu tak vždy. I historie sladidel má své zajímavé zákruty.Evropana naprosto běžnou záležitostí, ale nebylo tomu tak vždy. I historie sladidel má své zajímavé zákruty.

Lidský život leckdy bývá krušný a není od věci si jej čas od času osladit. Cukr je dnes pro

Když pračlovíček bloudil temným lesem, mohl narazit na včelí hnízdo. Kromě mnoha žihadel jej mohl zaujmout i zvláštní materiál, kterého bylo včelí obydlí plné. Když jej ochutnal, byl jistě překvapen, protože nic sladšího do té doby nepoznal. Ano, prvním sladidlem byl med, zprvu kradený včelám divokým, později ovšem – zhruba okolo roku 7000 před naším letopočtem – byla včela domestikována.

Expanze cukrové třtiny
Med jako sladidlo používali i Řekové a Římané. Ti už ovšem znali i cukrovou třtinu, dováželi ji z Indie, kam se pravděpodobně dostala z Polynésie. V antice třtinový cukr sloužila především k lékařským účelům.
Dlouhá staletí byla třtina zahalena tajemstvím, vždyť z výroby cukru pramenily nemalé zisky. Až expanze Arabů v 7. století našeho letopočtu danou situaci změnila. Arabská kultura ovládla Persii, kde se se třtinou seznámila a posléze výrobu cukru z této plodiny rozšířila i do severní Afriky a do Španělska. Zbytek Evropy se s cukrem seznámil díky křižáckým výpravám. Dlouho byl ovšem především luxusním zbožím, třeba v Londýně se ve 14. století prodávala libra cukru za dva šilinky. V přepočtu na dnešní ceny tak kilogram cukru vyšel na více než 3000 korun.

Řepa byla plevelem
Cukr stále čekal na své masovější rozšíření. Ještě v 15. století byla v celé Evropě jediná cukrová rafinerie, a to v italských Benátkách. Až zaoceánské plavby a objevy situaci změnily. Třtina se skvěle uchytila v novém světě a od 16. století začal dovoz cukru z Ameriky.
Výroba cukru od té doby vzrůstá. V roce 1750 bylo jen v samotné Anglii 120 rafinerií. Cukru se začalo říkat „bílé zlato“. Převrat v cukrovarnictví způsobil i objev Francouze Oliviera de Serrese, který získal cukr z řepy. Ta tehdy byla v podstatě plevelem, který rostl na mořských pobřežích. Ve velkém se však cukr z řepy začal vyrábět až během napoleonských válek, když byla Francie odříznuta od dovozu ze zámoří.
Současná světová produkce cukru přesahuje 130 milionů tun, přičemž ještě v roce 1945 to bylo jen 33 milionů tun. 98 % produkce cukru plyne ze dvou základních plodin – z řepy a třtiny. Zbytek je vyráběn ze šťávy javorů, čiroku nebo datlí. Největším světovým producentem cukru je Brazílie, následovaná Indií a Čínou.

Další článek
Související články
Příroda Zajímavosti 12.12.2025
Odborníci z Cambridgeské univerzity se rozhodli porovnat, jak si na tom lidé se svojí mírou monogamie stojí ve srovnání s ostatními savci. Obsadili krásné 7. místo z 35 druhů, což je umisťuje mezi skutečně monogamní, na rozdíl od našich nejbližších příbuzných šimpanzů a goril, kteří stojí na úplně opačné straně spektra… Lidé se umístili před […]
Příroda Zajímavosti 11.12.2025
V pátek držíte v ruce lamí ohlávku, a přemýšlíte, kdo tu vlastně vede koho. V sobotu vás vyplaší čerti-krampusáci, rakouská specialita na profesionální strašení dětí i dospělých. A v neděli cestou do Česka žasnete nad nejdelším železničním tunelem Rakouska. Mezitím přemýšlíte, jak se rodí dokonalý lyžařský oblouk a jak úžasná je vlastně fyzika v pohybu. Cesta na […]
Příroda Technika 10.12.2025
Že samičky některých opeřených letců snášejí vejce do cizích hnízd, je věc celkem známá. Snad každý si v této souvislosti vybaví kukačku. Ta bývá nezvanou návštěvnicí u jiných druhů. Ovšem existuje i takzvaný vnitrodruhový hnízdní parazitismus. To znamená, že samice nechá vejce v hnízdě ptáka stejného druhu. Dělají to kupříkladu některé kachny, vrabci nebo vlaštovky. […]
Příroda 8.12.2025
Černá vdova. Tento výraz se v lidské společnosti používá pro ženu, vraždící své protějšky. Je to ovšem také poměrně rozšířená přezdívka osminohých predátorů, jež patří mezi snovačky. Odpověď na otázku, co dalo vzniknout oné přezdívce, je úplně jednoduchá. Samička po páření mnohem menšího partnera zahubí, přesněji řečeno ho „slupne“ – což není nic neobvyklého ani […]
Evropské cereálie, chléb i těstoviny obsahují nečekaně vysoké množství trifluoroctové kyseliny (TFA), látky patřící mezi tzv. věčné chemikálie. Ukazuje to nová analýza organizace PAN Europe, která prověřila 66 běžně prodávaných obilných produktů ze šestnácti zemí. TFA se objevila ve více než osmdesáti procentech testovaných potravin. „Hladiny TFA v obilných výrobcích zhruba stokrát vyšší než průměrné […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz