Domů     Architektura
10 největších světových nákupních center
21.stoleti 16.4.2010

Katedrály konzumu. Tak se občas přezdívá modle současné doby – obchodním centrům. Jsou lidé, kteří jsou schopni trávit v nich většinu svého volného času. Ve světě lze najít taková ohromná obchodní centra, že jejich vlastníky lze možné podezírat z megalomanství.Katedrály konzumu. Tak se občas přezdívá modle současné doby – obchodním centrům. Jsou lidé, kteří jsou schopni trávit v nich většinu svého volného času. Ve světě lze najít taková ohromná obchodní centra, že jejich vlastníky lze možné podezírat z megalomanství.

New South China Mall
Lokalita: Dongguan, Čína
Obchodní výměra: 600 000 m2
Rok otevření: 2005

O tom, že největší nemusí být vždy znamenat nejúspěšnější, by mohli vyprávět Číňané. Obchodní centrum New South China Mall je sice, co se týče prodejní plochy, největší stavbou svého typu na světě. Jenže k čemu takový primát je, když 99 procent všech obchodů v tomto centru (ne, nejedná se o překlep), zůstává nevyužito. V komplexu sice může být 2350 obchodů, ovšem drtivá většina z nich zeje prázdnotou. V podstatě je zde funkčních pouze několik stánků s rychlým občerstvením.
Zakladatelem a duchovním otcem projektu čínský podnikatel a miliardář Hu Guirong. Tento muž je důkazem toho, že zbohatnout se dá na lecčems, Hu Guirong vděčí za svůj majetek výrobě instantních nudlí. Podnikání v jiných oblastech však zřejmě jeho silnou stránkou není. Byť jeho plány byly velkolepé, procházka centrem má připomínat cestu kolem světa. Sedm zón v budově je vystaveno ve stylu sedmi různých světových regionů: člověk se zde může projít Karibikem, Amsterdamem, Kalifornií, Benátkami, Římem, Egyptem a Paříží.
Asi hlavním důvodem, proč toto obchodní centrum rozhodně netrpí návaly koupěchtivých Číňanů, je jeho umístění. Je totiž postaven doslova na zelené louce a nevede k němu žádná silnice. Je zajímavé, na co vše lze při projektu zapomenout. Poblíž města ani nestojí důležitá meziměstská komunikace, která by potenciální návštěvníky mohla přivést. Výsledek? New South China Mall je naprosto zbytečnou stavbou, což se ovšem koneckonců dá říci i o mnoha jiných obchodních centrech.


SM City North EDSA
Lokalita: Qezon City, Filipíny
Obchodní výměra: 460 000 m2
Rok otevření: 1985

Zatímco v New South China Mall aby se člověk bál, v SM City North EDSA rozhodně o společnost nouze není. Vždyť každý víkend toto obchodní centrum navštíví těžko uvěřitelných čtyři a půl milionu lidí. A to je jeho kapacita naplněna jen ze dvou třetin.
Je jasné, že takový kolos je vybaven vším možným a nemožným. Značnou část plochy zaujímá supermarket. Jeho rozměry jsou takové, že člověku při proplétání mezi regály přijde vhod GPS navigace. Dále je zde dalších 1100 obchodů, z toho je 400 restaurací. Nechybí zde rajská zahrada, sportovní centrum nebo multikino s 12 sály. Prostě vše tak, jak má být, aby návštěvníkům vznikl v peněžence pořádný průvan.


Central World
Lokalita: Bangkok, Thajsko
Obchodní výměra: 429 500 m2
Rok otevření: 1990

Thajsko je oblíbeným cílem mnoha turistů z Evropy i Ameriky a i na ně zde číhá gigantické obchodní centrum. Pokud někdo nakupování miluje tolik, že bez něj skutečně nemůže být, může se ubytovat přímo v tomto obchodním centru. Přímo v něm se totiž nachází luxusní pětihvězdičkový hotel o sedmapadesáti poschodích.
Podle provozovatelů je centrum určeno spíše pro střední třídu. Milionářům je určené nedaleké centrum Siam Paragon, které je i podstatně menší. Tržby v obchodech uvnitř Central World se pohybují okolo 4,2 miliard korun ročně. Ale výhled na tento rok napovídá, že dojde k nikoliv mírnému poklesu.

 

SM Mall of Asia
Lokalita: Pasy City, Filipíny
Obchodní výměra: 410 000 m2
Rok otevření: 2006

Filipínci se zřejmě v obřích nákupních střediscích vyžívají. V centru SM Mall of Asia se nachází 750 obchodů a 220 restaurací. Skládá se ze čtyř budov, z hlavní části, z části zábavné a dvou administrativních center. Kromě kin zde lze navštívit i dva divadelní sály, což třeba v českých centrech není vůbec běžné. Dokonce se zde i nachází kluziště pro bruslení hokejových rozměrů. Kdo ví, při současném stavu českého hokeje nám na Filipínách možná rostou noví nepříjemní soupeři.
Hlavní náplní tohoto komplexu jsou však samozřejmě nákupy, nákupy a zase nákupy. Zákazníci mají při svých cestách z obchodu do obchodu ulehčenou dopravu. Mohou totiž použít vnitřní dvacetimístnou tramvaj. SM Mall of Asia je umístěn u mořské zátoky, takže návštěvníci se k němu mohou dostat i pomocí trajektu.


Dream Mall
Lokalita: Kaohsiung City, Tchaj-wan
Obchodní výměra: 400 000 m2
Rok otevření: 2007

Největší tchajwanská potravinářská společnost Uni-President Enterprises Corporation provozuje obchod snů, nebo-li Dream Mall. Sebevědomí z představitelů této firmy jen čiší: „Nemáme zde žádné soupeře, nikdo se s námi nemůže srovnávat co se týče velikosti,“ uvedl během slavnostního otevření jeden ze šéfů společnosti Kao Čching-jüan s tím, že v nejbližší době na Tchaj-wanu vyrostou další dva podobné komplexy..
Autorem budovy je mezinárodní architektonická kancelář RKTL, která má své sídlo v americkém Baltimore. Z jejích rýsovacích prken pochází i jeden ze symbolů centra, padesátimetrové ruské kolo umístěné na střeše, které ve večerních hodinách září všemi možnými i nemožnými barvami. I zde jde počet veškerých obchodů do stovek, celkem jich je 2300. Ovšem ani zde nejsou zdaleka všechny prostory zaplněny tak, jak si asi majitelé představovali a ceny pro nové nájemce nenápadně klesají.


Mall Taman Anggrek
Lokalita: Jakarta, Indonésie
Obchodní výměra: 360 000 m2
Rok otevření: 1996

Zahrada orchidejí. Tak poeticky zní název dalšího obchodního centra, které se nachází znovu v jihovýchodní Asii. Jedná se o luxusní komplex, který v sobě spojuje obchody, kanceláře a byty. Název centra pochází ze skutečné zahrady orchidejí, která na místě dnešní stavby kdysi stála. Ale developeři mají asi jiné zájmy než ty botanické.
Obchodní část komplexu je zasazena do osmi věží, do kterých se vejde 500 obchodů. Centrum funguje zároveň funguje i jako výstaviště, je zde 10 výstavních ploch včetně okázalého vnitřního atria, do kterého by se vešlo pět fotbalových hřišť. Kromě toho zde mají Indonésané k dispozici i krytý zimní stadion, v rámci kterého funguje i hokejová škola. Návrh budovy pochází z dílny losangeleské architektonické kanceláře Altoon & Porter Architects.


West Edmonton Mall
Lokalita: Edmonton, Kanada
Obchodní výměra: 350 000 m2
Rok otevření: 1981

Gigantická obchodní centra se stavějí především v Asii, již dávno této oblasti nekraluje severoamerický kontinent, tím méně Evropa. První desítku největších obchodních středisek totálně ovládli asijští obchodníci. S jedinou výjimkou: na sedmé místo se protlačil kanadský Edmonton. A tak všech jeho 730 000 obyvatel má kde nakupovat…
800 obchodů, parkoviště pro 20 000 vozidel, 23 000 zaměstnanců. Tato čísla ukazují, o jaký kolos se jedná, vždyť West Edmonton Mall by dokázal zaměstnat všechny obyvatel Strakonic. Původně tento komplex tak obrovský nebyl, v době svého otevření byl – co se týče velikosti – v severoamerických rozměrech celkem průměrný. Do roku 1999 však byl během čtyř přestaveb rozšířen do současné velikosti, jeden čas svou velikostí ostatním centrům dokonce kraloval.
Atrakcí je zde nespočet. Dětem je určen Galaxyland, který byl původně spíše znám pod jménem Fantasyland. Společnost Disney si však tento název nárokovala, takže edmontonští museli najít jiné pojmenování. Je zde i horská dráha, která však už má bohužel na svědomí tři životy. Lze však zde najít i veselejší záležitosti, například lachtaní park nebo aquacentrum. A nebyli bychom v Kanadě, kdyby zde scházelo hokejové kluziště. Od roku 2002 se plánuje další rozšíření centra, ale už osm let se stále nic neděje.


The Dubai Mall
Lokalita: Dubaj, SAE
Obchodní výměra: 350 000 m2
Rok otevření: 2006

V Dubaji musí být vše největší, neimpozantnější, nejgigantičtější. A to tak, až se Dubaj zadlužila takovým způsobem, že do budoucnosti hledí s nemalými obavami, protože ji už ani sousední města nechtějí půjčovat. Je proto celkem překvapivé, že mezi obchodními centry patří tomuto městu ve Sjednocených Arabských Emirátech až osmá příčka. I když… Pokud se sečtou i ostatní plochy tohoto centra, konečný výsledek překročí celý milion metrů čtverečních. A ejhle, Dubaj je zas první na světě…
Vnitřní atrium je vybaveno zatahovací střechou, která nechrání ani tak před deštěm, ale spíše před ostrým slunečným svitem a suchým vzduchem z pouště. Obchody v centru jsou z velké části orientovány na sortiment šperků, zlata a hodinek. Je zde i 250pokojový luxusní hotel, nechybí zde ani 120 restaurací a 22 kinosálů.
Je to zvláštní trend, ale každé skutečně světové obchodní centrum musí mít aquapark a ledovou plochu pro hokej. The Dubai Mall není výjimkou, takže nejen naši, ale i Kanaďané nebo Švédové by měli začít brát vážně hokejovou reprezentaci SAE. V sousedství je podvodní zoologická zahrada, umístěna v ohromném 22 metrů dlouhém a osm metrů širokém akváriu. Sklo akvária musí být pevné, odolá tlaku 10 milionů litrů vody. Celkem si zde návštěvníci mohou prohlédnout 33 000 mořských živočichů. I když, letos v únoru mělo tato nádrž poněkud problémy, když se zjistilo, že ne zcela dobře těsní. Kdoví, zda jednou nebude celé středisko jednou totálně vyplaveno…


SM Megamall
Lokalita: Mandaluyong City, Filipíny
Obchodní výměra: 348 000 m2
Rok otevření: 1991

A do třetice Filipíny. Obchodní centrum SM Megamall každý den navštíví 800 000 lidí. Skládá se ze dvou budov, které jsou propojeny mostem. Kolem centra však už je připravené staveniště, na kterém vyrostou další části komplexu. Do roka se tak SM Megamall posune z devátého na druhé místo mezi obřími obchodními centry.
Architekti si s touto stavbou vyhráli. Do atria o rozloze čtyř fotbalových hřišť vstupuje člověk velmi nízkou chodbou, basketbalista by se v ní musel hrbit. Poté je návštěvník doslova šokován širokým prostorem. Atriu vévodí dynamická střecha a zakřivené skleněné stěny.
Filipíny jsou jednou z nejkřesťanštějších zemí na světě. Proto asi nepřekvapí, že v katedrále konzumu je i kaple pro duchovní rozjímání. Je vyzdobena neoklasicistním oltářem a nad tím vším trůní – jak jinak – velký kříž.


Berjaya Times Square
Lokalita: Kuala Lumpur, Malajsie
Obchodní výměra: 320 000 m2
Rok otevření: 2003

A ještě jednou jihovýchodní Asie, tentokrát Malajsie. Budova Berjaya Times Square svou krásou asi uchvátí jen málokdo, ale však i z českých končin víme, že obchodní centra mají ke kvalitní architektuře daleko jako Sparta Praha k pohledné kopané, a že jsou zkrátka příšerná.
Výčet možností je zde podobný jako jinde, 1 000 maloobchodů, 65 specializovaných prodejen potravin, multikino IMAX, zábavní park. Nechybí samozřejmě ani administrativní část. Jinak je toto centrum celkem nezajímavé, jak co se týče technologií, tak co se týče architektury, v tom si může podat ruku s většinou tuzemských obchodních komplexů.

Obchodní centra v ČR

V České republice se v současnosti nachází 55 velkých obchodních center a stovky menších. Plocha všech činí dohromady více tři kilometry čtvereční, zabraly by tak kompletně celé pražské Vinohrady. Na tak malou zemi je to docela velké číslo, ovšem část české veřejnosti si z nákupů v nich udělala svůj životní styl. Ovšem i zde vzhledem k ne zcela dobré ideální ekonomické situaci dochází ke změnám. Podle průzkumů 32 procent lidí své výdaje v nákupních centrech v poslední době tak či onak omezilo.
Dvaadvacet z těchto velkých center se nachází v Praze. Obvykle mají velmi lákavé a libozvučné názvy, ať to jsou oázy, arkády, galerie či špalíčky. Největší obchodní komplex se nachází na okraji Prahy ve čtvrti Letňany. Na ploše 125 000 m2 se nachází kolem dvou set obchodů.

Předchozí článek
Související články
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
Petra není jen dívčí jméno, které nosí mnohé půvabné ženy. Když archeolog slyší pojem Petra, okamžitě si vybaví skalní město nacházející se v Jordánsku. Mistrné dílo, před kterým se tají dech, a na které může být hrdá celá lidská civilizace, před 2000 lety vytesali do růžového pískovce kočovní Nabatejci. Jordánské království je jen o málo […]
Ven z měst! Za levnějšími pozemky a klidem přírody, do vlastních domků… V tomto duchu se nese trend bydlení v posledních desetiletích. Ale tento styl života nemusí být nutně ideální pro psychickou pohodu ani pro životní prostředí. V čem je háček a proč může být někdy lepší bydlet ve městě? Lidé v městském prostředí podle […]
Mezinárodní tým složený ze zástupců architektonických ateliérů NORMA (Česko), EMF (Katalánsko/Španělsko) a PARETO (Francie), který zvítězil v urbanisticko-krajinářské soutěži na přeměnu území u soutoku Berounky s Vltavou, se teď pustí do přípravy studie celého území s rozlohou přesahující 1200 hektarů. Mezinárodní tým tří architektonických studií spolupracoval na vítězném návrhu příměstského parku Soutok půl roku, vytvořilo […]
Na první pohled obyčejná rodinná hrobka. V jejím srdci mají však být dodnes slyšet hlasy templářů a kdesi v labyrintu chodeb tiše spočívat svatý grál… Malá kaple nacházející se zhruba 11 kilometrů od Edinburgu voní záhadami a konspiračními teoriemi po celá staletí. Místo poseté nejrůznějšími symboly a prapodivnými znaky má totiž ve svém nitru ukrývat […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz