Domů     Zajímavosti
Jsou stigmata připomínkou Kristova utrpení?
21.stoleti 19.2.2010

Za stigmata v náboženském pojetí se označují krvácející rány na těle v místech, kde byl podle údajů bible poraněn Kristus v průběhu ukřižování. Křesťané věří, že stigmata se mohou symbolicky projevit u vyvolených lidí. Za stigmata v náboženském pojetí se označují krvácející rány na těle v místech, kde byl podle údajů bible poraněn Kristus v průběhu ukřižování. Křesťané věří, že stigmata se mohou symbolicky projevit u vyvolených lidí.

Odpůrci takového názoru přinášejí protiargumenty – od výjimečné psychosomatické choroby přes duševní poruchy až k záměrnému podvodu!

Bůh si je vyvolil?
Nejčastěji se stigmata objevují na dlaních, v obličeji, na čele jako krvavý kruh po trnové koruně. Krvácet může i bok nebo chodidla nohou. Rány na končetinách obvykle sahají až na druhou stranu (skrz??), stále krvácejí a způsobují nositelům bolest. Podle tvrzení stigmatizovaných se na jejich těle objevují náhle. Někdy se může jednat o pouhé zčervenání kůže.
Křesťané je chápou jako dar a závazek vůči Bohu, jenž svou milostí tímto způsobem sdílí tajemství svého utrpení na kříži. Stigmata nemívají jen známí světci, ale i řeholníci, žijící odloučeně v klášterech. Podle historických záznamů se objevují v podstatě jen u katolíků, především žen. Takové osoby se dočkávají uctívání, často prý mívají i schopnosti léčitelské či jasnovidné.

Tradici asi začal František z Assisi
Za prvního ze stigmatizovaných známých lidí se tradičně pokládá svatý František z Assisi (1181–1226). Stigmata se u něj datovala od roku 1224. Měla podobu hřebů (ran po hřebech??) ve všech končetinách. Před spolubratry se zprvu snažil svoje krvácející rány ukrývat, ovšem krátce před smrtí se nechal položit na zem nahý, takže jeho krvavé rány spatřilo mnoho svědků.
Nejuctívanějším stigmatizovaným se stal italský páter Pio Forgione, známý jako Padre Pio, jenž pozemský svět opustil roku 1968 ve věku 81 let. Krvácel nepravidelně z pěti míst na těle – obou dlaní, obou chodidel a boku. Páterova pohřbu v klášteře, kde prožil většinu života, se zúčastnilo přes 100 000 lidí. Odlehlá zaostalá vesnička San Giovanni Rotonda se i s klášterem změnila na jedno z hlavních poutních míst Evropy.
Velmi známou stigmatistkou je Therese Neumannová z Konnersreuthu v Bavorsku. Narodila se na Velký pátek – 8. dubna 1898. Pracovala jako děvečka u sedláků. Od 20 let byla pro ochrnutí a slepotu upoutána na lůžko. Po zázračném uzdravení roku 1926 se u ní objevila stigmata. Krvácivost z očí a rukou se pravidelně opakovala jednou týdně, a to ze čtvrtka na pátek, až do smrti v roce 1962.

Historie zná mnoho stigmatizovaných
Dosud záznamy o stigmatech zaznamenaly téměř 400 případů. Z nich se odborníci pokusili identifikovat společné rysy: Rány se většinou objevují v pravidelných intervalech, v určitých dnech. Ponejvíce jde o Velký pátek, kdy si křesťané připomínají Kristovu smrt. V průběhu extáze stigmatizovaní vidí nebo věcně prožívají jednotlivé epizody Kristova utrpení, někdy scény napodobují anebo o nich podrobně vypravují. Společné znaky mají i rány: hnisají a vzniká v nich zánět, zůstávají otevřené a prý obvykle vůbec nereagují na lékařské zásahy.

Často jde o podvod
Z lékařského hlediska může u skutečných, spontánních stigmat jít o hysterické projevy, pokud jde o osobu silně věřící. Zejména kožní alergické choroby jsou důkazem, že některé kožní projevy lze ovlivnit psychikou. Daleko pravděpodobnější je, že stigmatizovaní si rány způsobí uměle. Taková manipulace se již často prokázala. Sebezraňování někdy může být i výrazem snahy o zviditelnění, pokusem projevit se jako osoba vyvolená Bohem k utrpení, aby tak připomněla Ježíše Krista.
Nejvyšší církevní představitelé se k tomu, aby stigmatizované prohlašovali za světce, staví velice zdrženlivě – ještě rezervovaněji než u tzv. zjevení svatých.

PRO:
RNDr.
Pro pochopení stigmat není MRÁČEK, CSc., vydavatel náboženské literatury, vedoucí Centra Véritéžádné lidské vysvětlení

Dary stigmat – podobně jako uzdravování, prorokování a dalších obdobných podivuhodných jevů – se výjimečně objevují, jak můžeme poznávat z celé historie. Pro jejich pochopení není žádné lidské vysvětlení. Slavný Padre Pio byl také známý tím, že měl některé z těchto darů. Říkalo se, že krev vytékající z Kristových ran na těle pátera Pia voněla po růžích. V církevně schválených zjeveních ve venezuelské Betanii 21. listopadu 1987 vizionářka Maria Esperanza také měla některé z těchto darů. Kromě stigmatu, prorokování a levitace se na jejím těle objevil nejkurióznější fenomén – z hrudi se jí spontánně, náhle rozvíjela růže. František z Assisi je prvním známým řeholníkem, který trpěl ranami Kristovými. Existuje mnoho svatých lidí, kteří přijali pozvání Boží během dějin. Oni všichni nepochybně hledali tvář Boží, což máme činit všichni. Takový je i stigmatizovaný kněz současnosti – chorvatský důstojný pán Zlatko Sudac, vysvěcený na kněze 29. června 1998. U něj se stigmata poprvé objevila v květnu 1999.

PROTI:
LUBOMÍR KŘÍŽ
mezinárodně uznávaný parapsycholog
Stigmata se objevovala již před Kristovým narozením!

Stigmata jsou často pokládána za Boží znamení, připomínající utrpení Ježíše Krista. Projevují se nenadálým a v určitých periodách opakovaným krvácením některých osob na různých místech těla. Stigmata ovšem byla známa již ve starověku, tedy daleko dříve než se Ježíš narodil – a tak s ním mohou mít stěží něco společného!
Zkrvavené jizvy však nesouhlasí ani se skutečnými ranami při ukřižování. Podle dnešních vědeckých poznatků totiž Římané probíjeli zápěstí, nikoli dlaně, neboť kdyby tělo viselo pouze na přibitých dlaních, jeho váha by je rozervala.
Z psychiatrického hlediska jsou stigmata většinou diagnostikována jako psychogenní purpura. Toto onemocnění se projevuje zvýšenou křehkostí cév, může být vyvoláno psychicky. Zapůsobit zde mohou i meditační cviky, hypnóza či užívání nevhodných medikamentů.

Jak to vidí 21. STOLETÍ
Křesťanství termínem „stigma“ označuje zranění na lidském těle, která jsou obrazem, respektive projekcí, ran Kristových. Pravdou není tradiční tvrzení, že jejich prvním nositelem byl sv. František z Assisi – od roku 1224. Odborníci dokázali, že stigmata se objevila už roku 1222 v Anglii u dvou lidí; ti byli ovšem
upáleni na hranici jako „kouzelníci“.
Lidé si často způsobují stigmata v naději, že budou prohlášeni za svaté. Někdy je příčinou specifická duševní choroba. Velkou roli hraje psychosomatika, která se zabývá vzájemným úzkým propojením duševních a fyzických pochodů. Víme mj., že při dlouhodobém stresu se snižuje činnost našeho imunitního systému, takže snáze podléháme různým zdravotním komplikacím. Hluboce věřící lidé si tak dokážou myšlenkami přivodit výrazné zhoršení stavu tělesných partií. Příliš intenzivní představa Kristova utrpení se u nich přetransponuje do vlastních tělesných funkcí. Výjimkou není projev hysterické neurózy.
21. STOLETÍ zastává názor, že stigmata nemají žádnou přímou souvislost s ukřižováním Krista. Vždyť vědci přinášejí dosti důkazů, že podobné jevy existovaly již dávno před touto historickou událostí!

Více se dozvíte:
L. Kříž: Povídání v magických energiích, EUROMEDIA – IKAR, 2008
J.Heřt: Výkladový slovník esoteriky a pavěd, Nakladatelství Věra Nosková (www,noskova.eu),2008
Tajemství kolem nás, Reader‘s Digest Výběr, 1999
http://cs.wikipedia.org/wiki/
www.verite.cz

ČTENÁŘSKÁ ANKETA Z INTERNETOVÉHO VYDÁNÍ 21. STOLETÍ
Stigmata, jako zdánlivě nevysvětlitelná krvácející rány na lidském těle, jsou podle vás:
1.Nevysvětlitelným obrazem ran, které Kristus utrpěl při ukřižování. 25%
2.Projevem snahy hluboce nábožensky založených osob upoutat pozornost k Bohu. 14%
3.Záměrným, různě motivovaným podvodem. 8%
4.Zvláštním druhem onemocnění (i duševního). 39%
5.Nemám dostatek informací 14%

Další článek
Související články
Necelých 100 dní do XVII. všesokolského sletu, největší sportovně-společensky-kulturní události roku na našem území, Česká obec sokolská oficiálně oznámila spuštění prodeje vstupenek na hromadné skladby. V rozmezí 200 až 700 korun na den budou k zakoupení od 1. dubna a očekává se, že se hlediště Fortuna Areny zcela zaplní. Ulicemi Prahy už teď jezdí speciální sletová tramvaj […]
Budoucnost se dá předpovídat mnoha způsoby – s pomocí křišťálové koule, kyvadla nebo kávové sedliny. V italské metropoli však již několik staletí spoléhají na ampulky s krví… Jmenoval se Januarius (272–305) a zastával funkci biskupa ve městě Benevento. Přibližně roku 305 však byla jeho duchovní pouť násilně ukončena. Legendy praví, že byl za vlády císaře […]
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního života roboti určení na sex – sexboti. Využívat je budou muži i ženy, a to nejen svobodní, ale i manželské páry. Lidé s nimi budou podle […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz