Domů     Architektura
10 nejunikátnějších víceúčelových hal světa
21.stoleti 21.1.2010

Není pomalu významnějšího města, které by nemělo svou víceúčelovou halu nebo, jak se s oblibou říká, multifunkční arénu. Takové stavby dávají nejen prostor architektům, zároveň jsou přehlídkou zajímavých stavebních technologií.Není pomalu významnějšího města, které by nemělo svou víceúčelovou halu nebo, jak se s oblibou říká, multifunkční arénu. Takové stavby dávají nejen prostor architektům, zároveň jsou přehlídkou zajímavých stavebních technologií.

1. Gwangmyeong Velodrome
Místo: Gwangmyeong, Korejská republika
Rok dokončení: 2006
Kapacita: 30 000
Technologická zajímavost: největší kopule, jaká kdy byla postavena ve východní Asii

Korejská Gwangmyeong Velodrome je svou kapacitou největší sportovní arénou, která kdy byla postavena. Není zasvěcená ani hokeji, ani basketbalu, ale jak sám název napovídá, využívají ji hlavně dráhoví cyklisté. Koneckonců už její design hovoří za vše – má podobu obří cyklistické přilby.
Na půdorysu má hala tvar elipsy, její délka činí 179 metrů, šířka pak 133 metrů. Podobně jako u jiných arén je z konstrukčního hlediska její nejzajímavější částí střecha. Kostra byla sestavena na zemi, její váha přitom dosáhla 2200 tun, je tedy 24x těžší než letadlo Boeing 767. Po sestrojení byla vytažena do výšky pětačtyřiceti metrů, kde jí podepřelo šest věží. Zde se pak do ní vmontovaly obvodové a vnitřní prstence, které ji odlehčily, a postupně byla spojena s obvodovými zdmi arény. Poté byly podpůrné věže odstraněny.

2. Millenium Dome O2 Arena
Místo: Londýn, Británie
Rok dokončení: 2007
Kapacita: 23 000
Technologická zajímavost: střešní konstrukce

Tři roky se pražská O2 aréna pyšnila přídomkem „nejmodernější v Evropě“. V roce 2007 však byla otevřena nová hala v Londýně a hrdý titul se přestěhoval za kanál La Manche. Za dva roky bude Londýn hostit letní olympijské hry a v Millenium Dome O2 Aréně proběhnou soutěže v gymnastice a turnaj v basketbalu. Nyní je využívána především pro koncerty, vystoupili zde mimo jiné Leonard Cohen, Green Day, nebo Madonna.
Na první pohled hala zaujme svou střešní konstrukcí. Je to největší samostatně zastřešená stavba na světě. Budova připomíná gigantický kupolovitý stan s dvanácti pětadevadesátimetrovými vysokými žlutými podpěrnými sloupy. Průměr kruhové stavby je 365 metrů. Střecha je vyrobena z teflonu, který je navíc potažen tkaninou ze skleněných vláken. Hmotnost vlastní střechy je menší než hmotnost vzduchu uzavřeného její konstrukcí. Celá stavba je pasivní a nízkoenergetická.

3. Bell Centre
Místo: Montreal, Kanada
Rok dokončení: 1996
Kapacita: 21 273 pro hokej, 9000 pro divadelní představení
Technologická zajímavost: největší ukazatel skóre

Nejslavnější hokejový klub světa Montreal Canadiens léta svá utkání hrával ve stařičké hale Montreal Forum, která byla otevřena již v roce 1924. Ta však byla již dosti nevyhovující, a tak se klub v polovině minulé dekády stěhoval do nové. Montreal je hlavní město hokeje, a tak asi nepřekvapí, že Bell Centre je svou kapacitou největší arénou v celé NHL.
Z vnějšku aréna zrovna neuchvátí svou krásou. Působí docela těžkopádně, z jedné strany připomíná tovární sklad, z druhé strany pak přerostlý činžák. Uvnitř je ovšem špičkově vybavena, jak se na správnou hokejovou halu sluší a patří. V hale je umístěn největší ukazatel skóre, jaký se může ve všech arénách světa najít. Návštěvník však ani nemusí chodit do hlediště, vše podstatné mu ukážou desítky obrazovek, které jsou rozesety po všech patrech arény.
Prostor pod střechou pak zaplňují vlajky, připomínající 24 triumfů Canadiens ve Stanley Cupu, a vzpomínky na slavné hráče. Byť je hala relativně nová, na každém kroku odkazuje na slavné tradice klubu. O tom koneckonců svědčí i nápis v hráčské kabině z básně Johna McRayeho Na flanderských polích: „Vám předáváme ze zemdlených rukou pochodeň. Ať je vaše a třímejte ji vysoko.“

4. Lanxess Arena
Místo: Kolín nad Rýnem, Německo
Rok dokončení: 1998
Kapacita: 20 000 pro koncerty, 19 500 pro házenou, 18 500 pro hokej
Technologická zajímavost: oblouk na střeše

Nejmodernější multifunkční halu v Německu bychom našli v Kolíně nad Rýnem. Na první pohled zaujme svým 76 metrů vysokým ocelovým obloukem, který se stal i novou dominantou města. Během pár hodin se může z hokejové haly proměnit třeba v koncertní či operní sál, tenisový kurt, kino nebo kongresový sál.
Hala je 140 metrů dlouhá a 120 metrů široká. Vnitřní výška haly dosahuje 42 metrů. Střecha by měla odolat váze 90 tun. Oblouk, který nad střechou ční, byl vyroben v Polsku. Je sestaven z deseti různých dílů, z nichž největší váží 90 tun. Při stavbě haly byly tyto díly dodávány postupně a k jejich svaření došlo až na samotné střeše. Kolínská aréna již v roce 2001 hostila MS v ledním hokeji a letos si tuto sportovní akci zopakuje. Je do ní plánováno i finálové utkání turnaje.

5. Air Canada Centre
Místo: Toronto, Kanada
Rok dokončení: 1999
Kapacita: 19 800 pro koncerty a basketbal, 18 800 pro lakros a hokej, 5200 pro divadelní představení
Technologická zajímavost: scoreboard se 17 obrazovkami ve vysokém rozlišení

Domovem hokejového klubu Toronto Maple Leafs je aréna Air Canada Centre, ovšem mezi obyvateli Toronta se jí přezdívá jednoduše Hangár. Na jejím místě stávala budova kanadské pošty a odkaz na minulost je stále patrný. Během stavby arény vznikl program zachování původní fasády budovy, byla zachována jižní zeď v ulici Lakeshore Boulevard a východní zeď na Bay Street. Na zdích bylo obnoveno původní kamenné zdivo, basreliéfy a historické profily oken.
Nad ledovou plochou neschází jumbotron (obří kostka), který vyrobila společnost Sony, se čtyřmi nejmodernějšími širokoúhlými obrazovkami a informační tabulí a v celé hale je více než 700 televizí. Akustický systém v Air Canada Centre od společnosti Bose System vytváří špičkový audiovizuální zážitek.
Hala je neustále vylepšována. Letos na její západní straně vzniklo atrium, které by mělo z venkovní strany obsahovat velkoplošnou obrazovku o rozměrech 15 × 24 metrů. Uvnitř atria by měla být promenáda k hotelu, televizní studio a občerstvení pro návštěvníky Air Canada Centre.
To vše je pouze část z plánů v celkové hodnotě 500 milionů dolarů. Celý projekt, obsahující dvě věže, bydlení, hotel, kanceláře a prodejní prostory, by měl být hotový na jaře roku 2010.


6. Prudential Center
Místo: Newark, USA
Rok dokončení: 2007
Kapacita: 19 500 pro koncerty, 18 500 pro basketbal, 17 625 pro hokej
Technologická zajímavost: největší osmihranná kostka nad ledem s hi-fi rozlišením

Domovem hokejistů týmu NHL New Jersey Devils je ještě čerstvá aréna Prudential Center. V současnosti je to nejmodernější hala, ve které se slavná hokejová soutěž hraje. Její stavbu provázely spory o finance, nakonec však vyrostla během dvou let. Třetinu investic zajistil hokejový klub, zbytek pak místní radnice.
Uvnitř haly je 76 luxusních apartmá, je zde rozmístěno 750 plochých televizorů. Tomu odpovídá i délka elektrických rozvodů, která dosahuje 62 kilometrů. Nejedná se čistě o sportovní centrum, je zde i řada restaurací a dalších zařízení, která mají sloužit zábavě. Pořádají se zde koncerty i další společenské události. Interiér haly je vyveden v červené a šedé, což nemá jen odkazovat na klubové barvy Devils, ale i na místní železniční a stavbařskou tradici. Stěny jsou pak vyzdobeny portréty slavných hráčů místního hokejového klubu.

7. O2 Arena
Místo: Praha, Česká republika
Rok dokončení: 2004
Kapacita: 18 000 pro koncerty, 17 360 pro hokej, 16 805 pro basketbal
Technologická zajímavost: unikátní konstrukce střechy

Pražská O2 Arena bezesporu patří mezi nejmodernější stavby svého druhu na světě. Celá stavba vznikla v souvislosti s pořadatelstvím hokejového šampionátu, který měla Česká republika pořádat v roce 2003. Problémy se stavbou však pořadatelství o rok odložily.
Obvodový plášť haly, vyrobený ze speciálního skla s mikroskopickými vrstvami drahých kovů, měří 420 metrů. Do prostoru, který aréna zaujímá, by se vešly tři chrámy svatého Víta. S téměř 3000 místy v restauracích, barech a kavárnách je O2 arena mimo jiné i největším gastronomickým zařízením v České republice.
Střešní konstrukce má průměr 135 metrů a váží 1200 tun. Střechu tvoří ocelové vazníky, středový tubus a speciální táhla a celá je konstruována jako jeden velký deštník. Jednoduše se opírá o tribuny. Aréna získala titul Stavba roku 2004, na druhé straně je kritizována především za svou přemrštěnou cenu a energetickou náročnost provozu.

8. Ericsson Globe
Místo: Stockholm, Švédsko
Rok dokončení: 1989
Kapacita: 16 000 pro koncerty, 14 119 pro hokej
Technologická zajímavost: největší stavba světa ve tvaru koule

Hala Globe je jednou z dominant švédské metropole. Svým netradičním vzhledem vzbudila pozornost již v době svého vzniku. Švédští architekti Svant Berga a Larse Vretblada ji totiž pojali jako gigantickou kouli, aréna vypadá jako Otesánek mezi golfovými míčky. Průměr obří koule činí 110 metrů, na výšku má uvnitř 85 metrů. Architektonický skvost je působivý zejména v noci, kdy díky osvětlení na stožárech září sytě modrou, červenou nebo žlutou barvou do dálky až několika desítek kilometrů.
Aréna je zároveň součástí největšího modelu sluneční soustavy na světě. Hala samozřejmě reprezentuje Slunce, po celém Švédsku jsou pak rozesety další objekty, které symbolizují planety, planetoidy i asteroidy. Například model Země se nachází v Přírodním a historickém muzeu 7600 metrů od haly, Jupiter je umístěn na letišti Arlanda 40 kilometrů od haly a třeba model Neptunu, který v noci svítí modře, leží od arény vzdálen již 229 kilometrů. V Kiruně, za polárním kruhem, je pak symbol terminační vlny, tedy prostoru, kde rychlost slunečních částic získává v důsledku setkání s mezihvězdnou hmotou na podzvukovou úroveň.

9. Megasport (Chodynka) Arena
Místo: Moskva, Rusko
Rok dokončení: 2006
Kapacita: 14 500
Technologická zajímavost: optický klam v hledišti

V roce 2007 pořádala Moskva pro nás nepříliš úspěšné mistrovství světa v ledním hokeji a pro tuto příležitost byla na chodynském poli postavena zbrusu nová hala. V aréně je 39 komerčních lóží a salony pro prezidenta, primátora a šéfa Ruské hokejové federace Vladislava Treťjaka. V patrech je několik restaurací a bufetů. Kruhovou halu obepíná ocelová konstrukce, ve které je vedeno schodiště.
Zajímavostí této haly jsou různobarevné sedačky. Jsou vyvedeny ve všech možných barvách, což návštěvníka haly udiví: „Ty sedačky mě překvapily. Je to opravdu divné, jak ty barvy rozházeli,“ svěřil se v roce 2006 český hokejový brankář Milan Hnilička. Vše má ovšem svůj důvod – směs barev v hledišti opticky navozuje dojem plného stadionu, byť se v jeho ochozech „tísní“ stejný počet fanoušků, jaký chodí na prvoligové zápasy fotbalového klubu ze Střížkova.

10. Budapest Sport Arena
Místo: Budapešť, Maďarsko
Rok dokončení: 2003
Kapacita: 12 500 pro koncerty, 11 390 pro box, 9479 pro hokej
Technologická zajímavost: protipožární systém


Ve víceúčelové hale v Budapešti se pořádají především koncerty, hokejová utkání a boxerská střetnutí. Aréna působí velmi futuristicky, svým tvarem připomíná ohromný létající talíř. V noci, když se stavba rafinovaně rozsvítí, je iluze UFO téměř dokonalá.
Na místě, kde tato aréna vyrostla, stála do roku 1999 jiná hala. Ta však lehla popelem a maďarští konstruktéři proto vymysleli důmyslný protipožární systém, který by podobným katastrofám měl zabránit. Protipožární alarm je schopen detekovat sebemenší ohýnek již 3 vteřiny po jeho vznícení. Systém hydrantů může být v případě požáru použitý na 60 místech v celé budově. V aréně není jediné místečko, kam by nedosáhla požární hadice. Aby toho nebylo málo, v hledišti jsou umístěna tři vodní děla, která v nouzi halu pokropí. Diváci poté sice vypadají jak vodníci, ale rozhodně je to pro ně příjemnější, než kdyby museli prchat před ohněm. Samozřejmostí jsou i protipožární dveře, které se mohou samy zablokovat a utnout tak červenému kohoutovi v jeho choutky.
Největší světové sportovní haly podle maximální kapacity

1  Gwangmyeong Velodrome   30 000  Gwangmyeong  Jižní Korea
2=  Indira Gandhi Arena    25 000  Díllí    Indie
2=  Coliseo Cubierto El Campín   25 000  Bogota   Kolumbie
2=  Mineirinho     25 000  Belo Horizonte  Brazílie
2=  Petersburg Sports and Concert Complex 25 000  Petrohrad   Rusko
6=  Greensboro Coliseum   23 500  Greensboro   USA
6=  Rupp Arena     23 500  Lexington   USA
8.  Araneta Coliseum    23 448  Quezon City   Filipíny
9=  Manchester Evening News Arena  23 000  Manchester   Británie
9=  Millenium Dome O2 Arena   23 000  Londýn   Británie
9=  Belgrade Arena    23 000  Bělehrad  Srbsko

81.  O2 Arena    18 000  Praha   ČR

Související články
Petra není jen dívčí jméno, které nosí mnohé půvabné ženy. Když archeolog slyší pojem Petra, okamžitě si vybaví skalní město nacházející se v Jordánsku. Mistrné dílo, před kterým se tají dech, a na které může být hrdá celá lidská civilizace, před 2000 lety vytesali do růžového pískovce kočovní Nabatejci. Jordánské království je jen o málo […]
Ven z měst! Za levnějšími pozemky a klidem přírody, do vlastních domků… V tomto duchu se nese trend bydlení v posledních desetiletích. Ale tento styl života nemusí být nutně ideální pro psychickou pohodu ani pro životní prostředí. V čem je háček a proč může být někdy lepší bydlet ve městě? Lidé v městském prostředí podle […]
Mezinárodní tým složený ze zástupců architektonických ateliérů NORMA (Česko), EMF (Katalánsko/Španělsko) a PARETO (Francie), který zvítězil v urbanisticko-krajinářské soutěži na přeměnu území u soutoku Berounky s Vltavou, se teď pustí do přípravy studie celého území s rozlohou přesahující 1200 hektarů. Mezinárodní tým tří architektonických studií spolupracoval na vítězném návrhu příměstského parku Soutok půl roku, vytvořilo […]
Na první pohled obyčejná rodinná hrobka. V jejím srdci mají však být dodnes slyšet hlasy templářů a kdesi v labyrintu chodeb tiše spočívat svatý grál… Malá kaple nacházející se zhruba 11 kilometrů od Edinburgu voní záhadami a konspiračními teoriemi po celá staletí. Místo poseté nejrůznějšími symboly a prapodivnými znaky má totiž ve svém nitru ukrývat […]
Povrchové lomy či doly jsou bezesporu brutálním zásahem do krajiny. Nejen, že se jejich okolí mnohdy stane místem, odkud většina lidí utíká, ale také místem, které se těžební činností promění v měsíční krajinu. Jistě, suroviny jsou nutné a těžaři zatím mají ze zákona povinnost po ukončení své činnosti krajinu rekultivovat. Mnohdy se tak děje tím […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz