Domů     Objevy
Cena 21. STOLETÍ pro mladého vědce se dostává do správných rukou
21.stoleti 19.5.2009

Letos již potřetí ocení naše vydavatelství RF HOBBY nejlepšího mladého vědce do 35 let speciální cenou 21. STOLETÍ. Diplom doprovází finanční odměna 100 000 Kč.Letos již potřetí ocení naše vydavatelství RF HOBBY nejlepšího mladého vědce do 35 let speciální cenou 21. STOLETÍ. Diplom doprovází finanční odměna 100 000 Kč.

Tato událost se úzce pojí se slavnostním aktem, kdy vybraní mladí vědečtí pracovníci z rukou nejvyšších představitelů Akademie věd ČR přebírají prestižní Prémii Otto Wichterleho.
Tehdejší předseda AV ČR, prof. RNDr. Václav Pačes, DrSc., loni vzápětí po předání ocenění 21. STOLETÍ řekl: „Nadějní vědci mladšího či středního věku se nám po pěti až sedmi letech pobytu na zahraničních vědeckých pracovištích vracejí domů. My jim říkáme, že si jich vážíme a chceme, aby pro českou vědu dál pracovali.
O to více vítáme, že se k naší snaze významným počinem v podobě diplomu a výrazné finanční prémie připojuje i známé vydavatelství RF HOBBY. S jeho měsíčníkem 21. STOLETÍ má Akademie věd České republiky dlouholetou výbornou mnohostrannou spolupráci.“

Na čem pracuje loňský laureát?
Loni se laureátem Ceny 21. STOLETÍ na základě doporučení odborné poroty AV ČR stal čtyřiatřicetiletý dr. András Rontó, DrSc. Rodák z ukrajinského Lvova mj. v renomovaných mezinárodních vědeckých časopisech publikoval přes 50 původních prací. Od roku 2004 pracuje jako vědecký pracovník v brněnské pobočce Matematického ústavu AV ČR.
Zajímalo nás, co se za minulý rok v jeho vědeckém i soukromém životě změnilo.
Na tuto otázku asi stěží někdo odpoví jaksi určitě, pokud se zrovna neožení, nenarodí se mu dvojčata anebo mu v Academic Press nevyjdou tři monografie najednou. Nic z toho se mi nestalo, proto bych řekl jenom to, že mi minulý rok uběhl docela obvyklým způsobem.
Zabýváte se matematickými problémy, které jsou něčím nepředstavitelným nejen pro běžného smrtelníka. Co tedy pro vás znamená onen „obvyklý“ způsob?
S kolegyní jsme napsali něco nového o singulárních rovnicích. O jedné z těchto věcí jsem loni přednášel na konferenci v chilském Santiagu. Máme už další představy, co s tím dál – a už na tom pracujeme.
Můžete je čtenářům upřesnit?
Už jsem také rozpracoval další práce týkající se nelokálních okrajových úloh pro funkcionální diferenciální rovnice, a doufám, že se mi je podaří letos dokončit. Musím dodělat takzvané šuplíkové články – tedy rukopisy, které zatím vyčkávají v zásuvce. Jsou už natolik uleželé, že bych je mohl prohlásit, řečeno vinařskou terminologií, za jakýsi pozdní sběr; některé budou možná i archivní. Mám i plány dalekosáhlejšího významu, ale to zatím neprozradím.
Nejen vědou však živ je člověk. A co budoucí zájmy osobní?
Chtěl bych zase hrát tenis. Někdy si vyjedu na kole – mám rád okolí Brna. V lednu s přáteli obvykle jezdíme lyžovat do Krkonoš. Pokud budu mít v létě čas, zkusím zopakovat loňský povedený horský přechod na Krymu. Mám v plánu se konečně vrátit k posilovně.
Mezi těmi většími plány, zatím ještě pořád neuskutečněnými, bych chtěl vyřešit otázku ubytování. Do toho jsem zainvestoval i prémii 100 000 korun od redakce časopisu 21. STOLETÍ, za což jsem jí velice vděčný! Bez obstojného bydlení bych se vědě plně věnovat nemohl.

Nový předseda AV ČR, prof. ing. Jiří Drahoš, DrSc.:
Cenu 21. STOLETÍ vítám!

Dosavadnímu předsedovi AV ČR, prof. Pačesovi, letos skončilo čtyřleté funkční období. Jeho nástupcem od 25. března prezident republiky Václav Klaus jmenoval prof. ing. Jiřího Drahoše, DrSc.
A jak on vidí význam Ceny 21. STOLETÍ pro mladého vědce?
Moc to vítám. Podle mého názoru je mladé vědce třeba podporovat. Talenty by se měly vyhledávat již od základní školy. Proto si také cením soutěží, které jsou na nižších úrovních – třeba středoškolské. Rovněž na vysokých školách je celá řada akcí. Bez toho, abychom upoutali mladé a pokusili se je zaujmout pro vědu už v útlém věku, to v budoucnu nepůjde. Cena 21. STOLETÍ k této důležité snaze výrazně přispívá!

Související články
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě. U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo borrelií infikováno i více než 30 […]
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům […]
Rychlejší, levnější a také ekologicky udržitelnější vývoj léků umožní průlomová technologická platforma AMADEUS, kterou ve výzkumném institutu CATRIN při Univerzitě Palackého vyvíjí Alexander Dömling. Evropská výzkumná rada mu na to udělila prestižní grant s dotací 3,4 milionu eur. Cíl pětiletého projektu prozrazuje již jeho název: Automatizované, miniaturizované a zrychlené objevování léčiv (AMADEUS). Výzkumníci budou provádět chemické […]
Kredit českých archeologů jakoby sahal na špičky pyramidy a zároveň k samým základům podzemních hrobek. Napříč věky, kontinenty a s rozdílnými terény v posledních letech dosáhli omračujících nálezů. Patří k nim i práce na lokalitě Wad Ben Naga v Súdánu. Egypt nabízí desítky archeologických lokalit. V Deltě Nilu, ve středním Egyptě, Horním Egyptě. Další jsou i v sousedním Súdánu, kde čeští […]
Zvířecí kůže je součástí lidského odívání už od pravěku. Nyní se podnikatelé snaží přijít s její etičtější, ekologicky udržitelnější a efektivnější náhradou. A daří se jim to, spojence našli v houbách. V nepříliš vzdálené budoucnosti bychom tak mohli nosit kožené boty, které, když doslouží, bude možné rozložit kompostováním. Houby jako zdroj materiálu pro zhotovování nejrůznějších […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz