Domů     Technika
Nákup přes internet: Riziko, nebo výhoda?
21.stoleti 21.4.2009

Je to celkem příjemná záležitost. Člověk v pohodlí svého domova sedí u počítače, surfuje po internetu a nakupuje a nakupuje… Ale pozor, nakupování přes internet s sebou stále ještě nese některá rizika.Je to celkem příjemná záležitost. Člověk v pohodlí svého domova sedí u počítače, surfuje po internetu a nakupuje a nakupuje… Ale pozor, nakupování přes internet s sebou stále ještě nese některá rizika.

Podle některých odhadů celosvětový obrat internetového obchodování v příštím roce dosáhne 1,65 bilionu korun. Pro srovnání – státní výdaje České republiky v tomto roce mají dosáhnout jednoho bilionu a stovky miliard korun k tomu. Je jasné, že místo, ve kterém se točí tolik peněz, přitahuje řadu podvodníků.

Leštidlem na boty ku zdraví?

V poslední době se velmi rozmáhá internetový prodej léčiv, pochopitelně takových, na které není třeba recept od lékaře. Britský úřad pro kontrolu léčiv konstatuje, že celé dvě třetiny těchto léčiv jsou padělky, které někdy mohou dokonce zdraví ohrozit. Pracovníci úřadu si některé nabízené léky objednali a poté, co jim zásilka došla, nestačili se divit. Dodaný materiál, který se tvářil jako léčiva, obsahoval takové chuťovky jako arsenik, kyselinu orthoboritou, olovnaté nátěry, leštidla na podlahu a na boty, křídu nebo prach z cihel. Všechny tyto „léčivé“ přísady jsou rakovinotvorné.
Ovšem problémem při podobných nákupech není jen fakt, že člověk může kupovat zajíce v pytli. V jednom případě Američané nákupem falešné Viagry na internetu fakticky financovali blízkovýchodní terorismus, a tak ohrožovali životy svých vlastních vojáků. Prapodivný obchod byl totiž napojen na radikální islamisty.

Pozor na zákon

Britský kardiolog Graham Jackson upozornil na to, že nemalý počet internetových lékáren se může pohybovat mimo zákonné meze. „Padělané léky mohou pocházet ze zemí, kde vlády nemají nad výrobou žádnou kontrolu, a jsou dováženy do zemí, kde zase není kontrola jejich dovozu,“ podotýká.
Jako příklad může posloužit internetová lékárna, která na svých webových stránkách tvrdila, že je z Kanady. Bližší zkoumání však odhalilo, že její pravé sídlo je v Korejské republice. A nejen to, její registrační zápis proběhl na karibském ostrůvku Svatý Kryštof a Nevis. Netřeba zdůrazňovat, že v každé zemi platí jiné zákony, a to nejen ohledně prodeje léčiv.

Předpis bez čekání

Pokud chce přes internet kupovat léky Čech, má možnost se podobným problémům vyhnout. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) totiž začátkem tohoto roku spustil portál, na kterém potenciální zákazník nalezne všechny dostupné informace. Na adrese www.leky.sukl.cz lze najít informace o tom, jaké druhy léků působí na ten který neduh, jejich ceny i to, zda je hradí zdravotní pojišťovny. Neschází zde ani encyklopedie léčiv, rovněž zde funguje dotazovna.
Další výhodou tohoto portálu je, že lékaři zde mohou předepisovat veškeré léky elektronickou cestou, s výjimkou psychotropních přípravků. Odpadá tedy nepříjemné čekání před ordinací lékaře. Od dubna bude přijímat elektronické recepty více než dva a půl tisíce lékáren po celé republice.

České obavy

V České republice je internetový prodej stále populárnější. V roce 2007 Češi ve webových obchodech utratili 18 miliard korun, což bylo o čtyři miliardy více než o rok dříve. Rok 2008 přinesl další zvýšení této částky – narostla na 22 miliard korun. Obvykle se v našich končinách nakupuje elektronika a výpočetní technika. Zákazníky internetový obchod přitahuje zejména kvůli nižším cenám, než je tomu v normálním „kamenném“ obchodě.
Ač obrat stoupá, s internetovým prodejem má zkušenost zatím jen třetina obyvatel České republiky. Čím je to způsobeno? Lidé se obávají, že když nějaký produkt zakoupí a poté s ním nebudou spokojeni, bude problém jej reklamovat. Nemalé množství lidí si také myslí, že když za výrobek zaplatí, ten jim nakonec nebude vůbec dodán. Alespoň to vyplynulo z výzkumu, který byl proveden nezávislým nákupním rádcem Heureka.cz ve spolupráci s portály Aukro.cz a Obchodni-dum.cz. Výzkumu se zúčastnilo na 20 000 respodentů, takže jeho výsledky jsou velmi reprezentativní.

Jak správně postupovat?

Jak tedy při nákupu přes internet postupovat, aby byl zákazník stoprocentně spokojen? Solidní internetový obchod bude vybaven certifikátem Asociace pro elektronickou komerci APEK. Pokud obchod tento certifikát skutečně vlastní, je ověřeno, že veškerá pravidla internetového prodeje spolehlivě dodržuje. Měl by rychle a včas vyřizovat objednávky, nedělat problémy s případnou reklamací a zákazníkovi podává úplné a pravdivé informace o produktech, které nabízí. 
Není od věci prosurfovat některá fóra, která se internetovými obchody zabývají. Přispěvatelé do těchto fór se zde dělí o své zkušenosti s nákupem. Je rovněž důležité, aby byl případný nákup prováděn na spolehlivém počítači. Během provádění transakce je totiž potřebné zadat řadu důvěrných informací, které do rukou nepovolaných osob rozhodně nepatří. Prodejce obvykle potřebuje znát jméno, místo bydliště, telefon, mail a podobně. Nakupovat přes internet v nějaké internetové kavárně proto může být značně rizikové. Nebezpečí se skrývá i v legálnosti prodávaného zboží – pokud je cena třeba hudebního nosiče podezřele nízká, asi je někde skryt zádrhel. Nákup takového nelegálního zboží může být kvalifikován i jako trestný čin. Pokud je třeba zboží reklamovat, celý proces probíhá stejně jako v kamenném obchodě. Více se dozvíte na webové adrese Sdružení na ochranu spotřebitelů http://www.spotrebitele.info.

Spam vládne světu…

S obchodováním na internetu samozřejmě úzce souvisí reklama a propagace. Jedním z nejotravnějších druhů reklamy je nevyžádaná pošta neboli spam. Koncem loňského roku podíl spamu v e-mailech v celosvětovém měřítku mírně klesl. Bylo to způsobeno odstavením serverů kalifornské hostingové společnosti McColo, přes kterou bylo do světa vysíláno neuvěřitelné množství spamu. Příjemný trend však netrval dlouho, jíž v lednu tohoto roku se podíl spamu ve veškeré emailové komunikaci vrátil na původních 80 procent. V praxi to tedy znamená, že jen každý pátý email v sobě nenese reklamní sdělení.


Vývoj obratu v českých internetových obchodech
   
rok obrat v miliardách korun

2001  1
2002  2
2003  4
2004  7
2005  10
2006  14
2007  18
2008  22

Desatero pro bezpečný nákup

S obchodováním na internetu úzce souvisí nebezpečí podvodů. Kybernetické podvody vyšly uživatele již na miliardy dolarů. Jen v USA utrpěli neopatrní uživatelé během posledních dvou let v důsledku útoků virů, spywaru a phishingu na své počítače ztráty přesahující 8,5 miliard dolarů.

1. Ověřte, že máte počítač vybavený komplexním bezpečnostním softwarem
Bezpečnostní software by měl minimálně obsahovat antivir, obousměrný firewall, nástroj proti spywaru, phishingu a řešení pro bezpečné vyhledávání na internetu. Další úroveň ochrany poskytuje antispam, nástroje rodičovské kontroly, ochrana bezdrátové sítě a šifrování důležitých souborů, které by mělo předejít zneužití informací v případě krádeže počítače. Samotný antivir dostatečnou ochranu neposkytuje.

2. Aktualizace zabezpečení
Zjistěte, zda váš bezpečnostní software disponuje funkcí automatické aktualizace, nebo zda vyžaduje ručně nastavit aktualizaci v pravidelných intervalech. Ruční aktualizaci nastavte v takovém případě na co nejkratší dobu (denně, týdně, podle toho, co dodavatel softwaru nabízí). Různé společnosti sledují nově se objevující hrozby a automatické aktualizace nabízejí, kdykoliv je potřeba. Uživatelé se v takovém případě nemusí o aktualizace zabezpečení vůbec starat.
Po zakoupení nového počítače rovněž zkontrolujte, zda předinstalovaný bezpečnostní software není pouze zkušební, časově omezená verze. V takovém případě si nějaký bezpečnostní software/službu kupte.

3. Rizika e-mailu
Neposílejte e-mailem informace o platebních kartách a další citlivé informace. Neposílejte podobné údaje dokonce ani důvěryhodným lidem; to, že vy máte zabezpečený počítač, ještě neznamená, že ho musejí mít zabezpečený proti úniku dat i oni. Nestahujte/neotevírejte přílohy a neklikejte na odkazy v nevyžádaných e-mailech.

4. Hrozba phishingu
Nenavštěvujte weby, pokoušející se o phishing. Phishingové podvody používají podvržené e-maily a webové servery, které se tváří, jako by patřily důvěryhodným institucím. Podvodníci se tímto způsobem snaží od uživatelů vylákat citlivé informace nebo přihlašovací údaje k účtům. Ověřte si, zda máte zapnutou ochranu proti phishingu. Před zadáním citlivých informací vždy zkontrolujte adresu v adresním řádku webového prohlížeče.

5. Bezpečnost dětí
Vzdělávejte rodinné příslušníky v bezpečném používání počítače a věnujte pozornost internetovým aktivitám svých dětí. Zajistěte, aby děti nedokázaly vypnout nástroje rodičovské kontroly. Zdůrazněte jim, jaké informace jsou natolik citlivé, že by neměly být poskytovány při on-line kontaktu. 

6. Hesla
Používejte dostatečně dlouhá a správně zvolená hesla. Bezpečné heslo by mělo mít více než 6 znaků a mělo by být kombinací malých a velkých písmen, číslic a speciálních znaků. Nepoužívejte pro všechny účty stejné heslo.

7. Bezpečné vyhledávání a nakupování
Podle společnosti Netcraft (průzkum z listopadu 2008) je na světě registrováno více než 185 milionů domén. V tomto množství je téměř nemožné zjistit, jaké servery jsou bezpečné a jaké představují pro uživatele riziko. Pomoci může technologie SiteAdvisor, která z hlediska bezpečnosti analyzuje webové servery a přiřazuje jim přehledná barevná označení (zelená barva pro bezpečné servery, žlutá pro potenciálně rizikové a červená pro rizikové). Aplikaci SiteAdvisor lze zdarma stáhnout z webu www.mcafee.com.

8. Zálohování
Zálohujte si důležité informace a zabraňte úniku citlivých osobních informací.

9. Instant Messaging
Služby pro zasílání zpráv (Instant Messaging) používejte uvážlivě, neposílejte tímto způsobem osobní informace. Namísto skutečného jména zvažte pro tyto aplikace používání přezdívek. Ve svých skupinách kontaktů si dejte pozor na neznámé lidi.

10. On-line hry
Hrajte s rozmyslem. Hráči on-line her jsou dnes druhým nejoblíbenějším cílem autorů malwaru. Mnoho tzv. „trojských koní“ se specializuje právě na krádeže hesel k on-line hrám. To představuje další důvod, proč je třeba zkontrolovat, zda máte bezpečnostní software aktualizovaný. Zkontrolujte také, zda i v režimu hraní on-line je zabezpečení stále funkční. Nesdílejte v on-line hrách důvěrné informace, zejména ne v chatu s ostatními hráči.

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz