Domů     Medicína
Skončí lupénka na lopatkách?
21.stoleti 19.12.2008

Umíte si představit, že na různých místech těla budete mít nevábně vyhlížející suché šupiny? Stěží se asi půjdete slunit na koupaliště, budete nosit krátké kalhoty či sukně. S podobnými problémy u nás musí žít přes 300 000 obětí lupénky – mužů, žen i dětí. A stále jich přibývá. Bohužel, zatím se nedá zcela vyléčit! Nyní tu však je velká naděje.Umíte si představit, že na různých místech těla budete mít nevábně vyhlížející suché šupiny? Stěží se asi půjdete slunit na koupaliště, budete nosit krátké kalhoty či sukně. S podobnými problémy u nás musí žít přes 300 000 obětí lupénky – mužů, žen i dětí. A stále jich přibývá. Bohužel, zatím se nedá zcela vyléčit! Nyní tu však je velká naděje.

Může připomínat sopku
Lupénka (psoriáza) sužuje na světě přes 125 milionů lidí. Vyrojilo se kolem ní mnoho strašpytelských mýtů a pověr. Pravdou je, že genetické dispozice k ní má mnohonásobně více možných postižených. Připomíná tak zdánlivě nečinný vulkán, který náhle exploduje.
„Pokud psoriázou trpí jeden z rodičů, má potomek až třicetiprocentní šanci, že ji dostane také. Tato pravděpodobnost se zvýší až na 75 procent, pokud zmíněnou chorobou trpí oba rodiče,“ dozvědělo se 21. STOLETÍ od prof. MUDr. Jany Hercogové, CSc., přednostky dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Bulovka. Tento typ lupénky vázaný na dědičnost vzniká ve věku do 40 let.
V nedávném průzkumu organizace National Psoriasis Foundation (USA) udávali lidé trpící psoriázou, že život s touto chorobu je horší než s jiným chronickým onemocněním, jako je ischemická choroba srdce. Jedinou nemocí, kterou považovali za ještě horší, se stala deprese.
21. STOLETÍ vysvětluje: Pojem psoriáza pochází z řeckého slova „psora“, které původně označovalo svrab, později každé svědivé kožní onemocnění.


Psoriáza není infekční!
Jako by už takové trápení nestačilo, lupénku často provázejí přidružené choroby (komorbidity), v jejichž důsledku se délka života psoriatiků zkracuje až o desítky let. Průměrný věk pacientů, které psoriáza postihla ve věku do 25 let, může být až o 20 roků kratší než lidí bez lupénky,
Závažnou komplikací je bolestivá psoriatická artritida, která postiženého může dovést až do invalidního důchodu.
Chronická nemoc se objevuje v různých podobách – od málo zřetelného postižení (třeba ve vlasech) až po silné zrohovatělé šupiny pokrývající téměř celé tělo – jako u krokodýla. S tím vším úzce souvisí i psychika. Od lupenkářů se mnozí lidé s odporem odvracejí, nechtějí se k nim ani přiblížit, nechtějí jíst, co uvaří. Přitom se nejedná o chorobu infekční, která by se přenášela např. jako žloutenka.
„Jde o chronické, zánětlivé, neinfekční kožní onemocnění, které vzniká na základě scestné imunitní reakce, vysvětlil 21. STOLETÍ prof. Karel Pizinger, CSc., přednosta Dermatovenerologického oddělení Fakultní nemocnice v Plzni.
Poprvé o sobě lupénka dává vědět mezi 10. až 30. rokem života; nejkritičtější je období dospívání. Další vlna přichází kolem šedesátky. Spouštěčem bývá dlouhodobý stres, nedostatek spánku, některé civilizační choroby, ale i hormonální změny v pubertě či klimakteriu, ba i zkažené zuby.

21. STOLETÍ upozorňuje
Lupénka patří mezi nejstarší popsaná kožní onemocnění. První zmínka je v díle Corpus Hippocraticum, vydaném 100 let po smrti řeckého lékaře a filozofa Hippokrata (460–377 př. n. l.). Avšak teprve brněnský rodák Ferdinand von Hebra v roce 1842 ve Vídni přesně definoval lupénku a popsal její různé klinické formy.

Léčba je barevnější než duha
„Lupénka zatím není vyléčitelná, ale léčitelná,“ vysvětlil pro 21. STOLETÍ prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., přednosta Dermatovenetologické kliniky Fakultní nemocnice Praha- Královské Vinohrady.
A jak se léčí? Pro stahující účinek se kdysi používal kamenouhelný dehet; jeho černá barva však znečišťuje všechno kolem (oblečení aj.) a navíc pacienti pronikavě páchli na sto honů. V roce 1940 poprvé vsadili při léčení kožních chorob na pomoc vitaminu A, který obsahují mj. vnitřnosti, ryby apod. Dávky však byly příliš vysoké, takže působily toxicky. Lékaři se snaží částečně nemoc potlačit různými léky, které občas mají vedlejší negativní účinky. Jiní postižení hledají spásu ve slunění, lidé s méně viditelným postižením využívají rovněž koupele v Mrtvém moři.
U většiny nemocných (75 až 85 %), kteří mají mírnou formu lupénky (třeba ukrytou ve vlasech) lze vystačit se zevní (místní) terapií. Pro středně těžké a těžké formy se doporučuje léčba celková, včetně nejmodernější biologické terapie. Ta je dostupná ve specializovaných centrech i pro české pacienty. Účinnost a bezpečnost biologické léčby (monoklonální protilátky efalizumab, Raptiva) byla předmětem sdělení na nedávném kongresu Evropské dermatovenerologické společnosti (EADV). Podle slov prof. Andrease D. Katsambase z athénské univerzity desetileté klinické sledování pacientů léčených efalizumabem prokázalo vysokou účinnost a bezpečnost tohoto přípravku. Jde o lék proti lupénce s nejdelším klinickým sledováním.

Dr. Michaels boduje
Tradičně se používá místní aplikace přípravků, které obsahují účinnou látku v podobě kortikosteroidů. Ačkoli jde o relativně účinnou metodu, doprovázejí ji často nežádoucí vedlejší účinky.
Zvrat mohou znamenat převážně přírodní přípravky označované Dr. Michaels. Nabízejí se v podobě čisticího gelu, masti a tělového mléka. Ošetření jejich kombinací se provádí dvakrát denně. Na 130 pacientech s chronickou lupénkou je nyní testoval prof. MUDr. František Novotný, DrSc., z Pražského dermatologického centra. Pro 21. STOLETÍ upřesnil: „Z tohoto počtu byli 104 nemocní zcela zhojeni, dalších osmnáct se zlepšilo až o 75 procent, čtyři postižení o čtvrtinu. Obrovskou výhodou je, že přípravky neobsahují kortikosteroidy.“
V září 2008 odborníci vyhodnotili čtyři roky trvající studii pro ověření účinnosti přípravků Dr. Michaels. Uskutečnila se v mnoha zemích, u nás se do ní zapojilo deset odborníků z různých měst. Jak 21. STOLETÍ upřesnila prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc., průměrná úspěšnost činila překvapivých 82,3 %! Přitom náklady na léčbu činí cca 4000– 6000 Kč za rok, zatímco u jiných druhů léčby to může být až 400 000 Kč.

21. STOLETÍ podotýká
Se záměrem zlepšit informovanost o lupence se od roku 2003 stal 29. říjen Světovým dnem psoriázy. Posláním je osvětové působení na laickou i odbornou veřejnost a zpřístupnění účinné léčby všem nemocným.

Více se dozvíte:
www.franklpharma.cz

Psoriáza se představuje
Lupénka (psoriáza) je zánětlivé autoimunitní onemocnění s velkým sklonem k opakováním (recidivám). Základní projev – porucha rohovění povrchové vrstvy kůže (epidermis) v důsledku zrychleného dělení keratinocytů („zárodečných“ buněk epidermis). Zatímco u zdravého člověka buňky dozrávají a odpadávají po čtyřech týdnech, u lupenkářů se tato doba zkracuje na několik dnů.
Tím se naruší cyklus dozrávání keratinocytů a jejich přeměna v ploché bezjaderné elementy. Ty se jinak ve zdravé kůži z kožního povrchu olupují. Při charakteristickém průběhu lupénky se v důsledku zvýšené tvorby „nedozrálých“ keratinocytů objevují červená nebo načervenalá a ztluštělá ložiska, která jsou pokryta stříbřitě bílými nebo nažloutlými šupinkami.

Vynálezce exkluzivně pro 21. STOLETÍ:
Vše jsem objevil náhodou!
U zrodu kosmetického přípravku Dr. Michaels stál MUDr. Michael Tirant. Ten se při nedávné návštěvě Prahy označil za „světoobčana, který momentálně žije v Austrálii“. Na svých klinikách ošetřuje pacienty s lupénkou již od roku 1983. 21. STOLETÍ k objevu řekl: „Byla to, jak se říká, osudová náhoda. Díky ní jsem zjistil, že krém, který používám na léčení něčeho jiného, účinně působí na lupénku. Můj preparát obsahuje extrakty z mnoha bylinek, oleje a ovocné kyseliny, které hrají hlavní roli. Například v tělovém mléku je olej ze slunečnice, levandule, eukalyptu či rozmarýnu.“
( k tomu nabízím fotku Tiranta)

Předchozí článek
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz