Domů     Zajímavosti
Nový objev: I barva dresu rozhoduje o medailích
21.stoleti 19.11.2008

Na první pohled by se mohlo zdát, že sportovcům může být úplně jedno, v jaké barvě svého dresu nastoupí k závodu. O výsledcích přece rozhoduje kondice, technika, vůle, štěstí a v těch temnějších případech třeba doping. A přece, němečtí psychologové přicházejí s tvrzením, že na barvě dresu záleží.Na první pohled by se mohlo zdát, že sportovcům může být úplně jedno, v jaké barvě svého dresu nastoupí k závodu. O výsledcích přece rozhoduje kondice, technika, vůle, štěstí a v těch temnějších případech třeba doping. A přece, němečtí psychologové přicházejí s tvrzením, že na barvě dresu záleží.

Červená barva k sobě váže nemalé množství symbolů. Je vnímána jako barva agresivní a varující, ale i smyslná a erotická. V tradici antického Říma je červená či purpurová barva chápána jako barva královská či slavnostní. Číňanům tato barva symbolizuje štěstí. A právě na čínský Peking, kde se před nedávnem uskutečnily olympijské hry, se němečtí vědci při svém výzkumu zaměřili.

Červená boduje
Taekwondo je korejské bojové umění, které se je od roku 2000 zařazeno i do řádného olympijského programu. Tento sport si ke svému výzkumu vybrali psychologové Norbert Hagemann, Bernd Strauss a Jan Leissing z Vestfálské Vilémovy univerzity v německém Münsteru.
Na vrcholných soutěžích v taekwondu, a olympijské hry nejsou výjimkou, proti sobě nastupují borci v červeném a modrém oblečení. Vědci se soustředili na postoje rozhodčích k jednotlivým závodníkům. A došli k překvapivému zjištění – závodníci v červeném mají u sudích větší sympatie než ostatní.

Nutné změny v pravidlech?
Při svém bádání vědci předložili dvaačtyřiceti rozhodčím dvě sady videonahrávek soupeřů v modrém a červeném dresu. Sady byly identické až na jeden detail – v jedné z nich byla digitálně přehozena barva dresů. Tak se stalo, že zatímco po zhlédnutí jednoho záznamu sudí přiřkli vítězství jednomu borci, poté, co se podívali znovu na totéž utkání, za vítěze prohlásili druhého. Stačilo mít na sobě jen červený dres.
Vědci konstatovali, že červeně odění sportovci získávali až o 13 procent lepší hodnocení než ti, kteří navlékli modrý dres. A to i v těch případech, že rozhodčí sledovali jen elektronicky přebarveného závodníka. „Ve výzkumu je ještě třeba pokračovat a rozšířit ho o vliv dalších barev. Nicméně už nyní naše výsledky ukazují, že by měla být pozměněna pravidla či přidána elektronická rozhodovací zařízení tam, kde by barva dresu mohla výsledky ovlivňovat,“ uzavírají své pojednání vědci.


Červená vede i ve fotbalu
O tom, že červená barva přináší sportovcům štěstí, jsou přesvědčeni i vědci z britské Durhamské univerzity. Ti zkoumali čtyři bojové sporty a zároveň se zaměřili i na výsledky z evropského fotbalového šampionátu, který proběhl v roce 2004 v Portugalsku. Z údajů, které získali, údajně vyplynulo, že úspěšnější byli vždy sportovci nebo hráči oblečení v červených dresech. Odborníci si přitom vybírali soutěžící podobných kvalit, tak aby zápas neměl předem jasného favorita.


21. STOLETÍ ví více:
Jak jsou na tom čeští hokejisté?
Funguje to opravdu tak? Podívejme se na některé nejdůležitější zápasy české hokejové reprezentace z posledních let a přitom si připomeňme, v jakých dresech naši hokejisté hráli a v jakých nastoupili soupeři:
ČR – Kanada 4:2, finále MS, 1996 (bílá – červená)
ČR – USA 4:1, čtvrtfinále ZOH, 1998 (červená – bílá)
ČR – Kanada 2:1, semifinále ZOH, 1998 (bílá – červená)
ČR – Rusko 1:0, finále ZOH, 1998 (bílá – červená)
ČR – Finsko 1:0, finále MS, 1999 (červená – bílá)
ČR – Slovensko 5:3, finále MS, 2000 (bílá – modrá)
ČR – Finsko 3:2, finále MS, 2001 (červená – bílá)
ČR – Rusko 0:1, čtvrtfinále ZOH, 2002 (červená – bílá)
ČR – USA 2:3, čtvrtfinále MS, 2004 (bílá – modrá)
ČR – Švédsko 6:1, čtvrtfinále Světového poháru, 2004 (bílá – modrá)
ČR – Kanada 3:4, semifinále Světového poháru, 2004 (bílá – červená)
ČR – USA 3:2, čtvrtfinále MS, 2005 (bílá – modrá)
ČR – Švédsko 3:2, semifinále MS, 2005 (červená – žlutá)
ČR – Kanada 3:0, finále MS, 2005 (bílá – červená)
ČR – Švédsko 3:7, semifinále ZOH 2006 (červená – žlutá)
ČR – Finsko 3:1, semifinále MS 2006 (červená – bílá)
ČR – Švédsko 0:4, finále MS 2006 (červená – žlutá)
ČR – Rusko 0:4, čtvrtfinále MS 2007 (bílá – červená)
ČR – Švédsko 2:3, čtvrtfinále MS 2008 (bílá – modrá)
Co z uvedeného vyplývá? Naši hokejisté zvítězili v 64 % zápasů, ve kterých nastoupili v bílých dresech. Kdežto pokud nastoupili v červené kombinaci, vyhráli jen 50 % utkání. Naproti tomu pokud protivník oblékl červené dresy, náš tým odešel poražen jen ve 33 % případech. Výsledky české hokejové reprezentace tedy do teorie britských vědců příliš nezapadají.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz