Domů     Historie
Postavily pyramidy tajemné síly?
21.stoleti 18.10.2008

Kdo navštívil pyramidy v Egyptě, asi se podivil, jak monumentální stavby od období cca 4500 př. n. l. mohly vznikat. Stavěli je smrtelníci, anebo tu zanechaly stopy mimozemské síly? Ať je stavěl kdokoli, jak to dokázal? Kdo navštívil pyramidy v Egyptě, asi se podivil, jak monumentální stavby od období cca 4500 př. n. l. mohly vznikat. Stavěli je smrtelníci, anebo tu zanechaly stopy mimozemské síly? Ať je stavěl kdokoli, jak to dokázal?

Velkou (Chufuovu či řecky Cheopsovu) pyramidu v Gíze tvořilo přes 2,3 milionu vápencových kvádrů vysokých jeden metr. Jedna strana pyramidy je dlouhá 230 metrů a její výška při dostavění činila 146,6 metru. Do pyramidy by se vešla katedrála Santa Maria del Fiore ve Florencii, katedrála sv. Petra a Pavla ve Vatikánu a ještě jako bonus Chrám svatého Víta v Praze. Základní plocha má rozlohu jako 10 fotbalových či 200 tenisových hřišť. Dalo se to postavit jen primitivními nástroji? Vždyť kamenné bloky kdosi opracoval s přesností 0,2 mm. Do škvíry mezi nimi se stěží vsune ostří břitvy.

Pomáhaly zdvihací pomůcky, nebo rampy?
Názorů jako barev květů na jarní louce je kolem technologie stavby. Ze starověku pocházejí dvě teorie, které se až do dneška stávají základem dalších. Primát měl řecký historik Hérodotos (cca 485–425 př. n. l.), jenž se domníval, že pyramida se stavěla stupňovitě. „Když postavili první stupeň, zdvihali ostatní kameny zařízením sestaveným z krátkých tyčí na první schod. Jakmile se na něj kámen dostal, byl vlečen na další zařízení postavené na prvním stupni, odkud byl vytažen na druhý schod k dalšími stroji…“ Tak to pokračovalo až k vrcholu. Odlišně vše vysvětloval historik Diodóros Sicilský (cca 90–27 př. n. l.) – preferoval uměle navršené rampy.
Zmíněné základní principy se dočkaly dalších modifikací – např. užití různých nepravých kladek, jejichž lana se přehodila přes nízké zdi. Archeologické nálezy se přiklánějí k rampám, nakloněným rovinám. Někteří vědci hovoří o rampě spirálovitě obtáčející pyramidu. V roce 1986 francouzský architekt J.-P. Houdin došel k závěru, že taková rampa byla uvnitř stavby. Nechybí hypotéza, že při usazování obřích bloků se užívalo protizávaží v podobě pytlů s pískem.

Mimozemšťané se ukázali?
Na scéně se však objevili i obyvatelé bájné Atlantidy. Měli kulturně spojovat Egypt a Ameriku, pyramidy egyptské s aztéckými a mayskými. Velký podíl na rozšíření těchto představ měl Erich von Däniken. Podle něj tehdejší lidé nemohli vybudovat takové monumenty bez pomoci mimozemšťanů, kteří měli moderní techniku využívající kosmickou energii.
Mnozí egyptologové tvrdí, že k přesunu kamenných kvádrů se užívaly dřevěné válce či jakési saně tažené volským spřežením. Při stavbě se prý používaly pouze rampy a páky. Odpůrci namítají, že v Egyptě rostly jen datlové palmy, jejichž dřevo je nekvalitní.
Rozpory panují kolem počtu pracovníků. Hérodotos uvedl, že Velkou pyramidu stavělo 100 000 lidí po 20 let. Novější bádání počet korigují na 36 00–10 000 pracovníků.

PRO
Lubomír Kříž,
mezinárodně uznávaný parapsycholog, badatel, cestovatel

Využívali astrální energii
Jak pyramidy, tak i Sfinga v Gíze jsou o mnoho tisíciletí starší než se oficiálně uvádí a vznikly díky neznámé civilizaci před velkou kosmickou katastrofou. Nesmí nás mýlit, že kolem nich vyrostly novější zádušní chrámy a menší pohřební pyramidy. Už vlastní stavbu těchto pyramid zahaluje tajemství. Existují teorie o dopravě a zvedání megalitických kamenných bloků pomocí systému důmyslných ramp. Podle jiných hypotéz vznikaly uměle přímo na místě formou jakýchsi betonových bloků. Já osobně se přikláním k názoru, že jejich dávní stavitelé používali antigravitační astrální energie, s jejichž pomocí s těmito bloky snadno manipulovali.
Pyramida a Sfinga spolu úzce souvisejí. Sfinga v sobě soustřeďuje nesmírně složitý soubor energií… V tomto směru představuje magický computer používaný k magickým operacím. Vzhledem k tomu, že sfinga potřebovala odněkud čerpat již koncentrovanou energii, sloužily k tomu jako kondenzátor pyramidy. Sfingy se soustavou pyramid používané k účelům prostorové magie existují po celém světě. Naopak pyramidy, většinou o výšce petřínské rozhledny, které mají na stěnách stupně, byly hrobkami faraonů a na vesmírné energie nereagují.

PROTI
Prof. PhDr. Miroslav Verner, DrSc.,
světoznámý egyptolog, Český egyptologický ústav při FF UK

Preferuji různé rampy

Jako nejpravděpodobnější se jeví stavba pyramid pomocí kombinace různých ramp, což však nevylučuje ani použití jednoduchých zvedacích pomůcek – páky, nepravé kladky… K tomu přistupovala velice účinná organizace a koordinace prací na staveništi a dokonalé využití hlavního zdroje energie – lidských svalů. Od Střední říše (cca 1994–1797 př .n. l.), kdy se jádro pyramid začalo stavět ze sušených cihel, se stavba dále výrazně zjednodušila a nebylo třeba stavět velké a komplikované stavební rampy.
Archeologické výzkumy ukazují, že pyramidy starého Egypta se od sebe lišily nejen svou velikostí, místem a dobou svého vzniku, ale také substrukturou, použitými stavebními materiály a z toho vyplývajícími stavebními postupy. Abychom mohli provést skutečnou a přesnou rekonstrukci způsobu, jak se stavěla ta která pyramida, museli bychom ji rozebrat a pak znovu složit… V nejbližší budoucnosti je především třeba provést u velké části egyptských pyramid revizní archeologický výzkum, neboť v minulosti byly prozkoumány jen neúplně a navíc metodami, které jsou dnes považovány za zcela nedostačující. K tomu bude třeba rozsáhle využít možností, které nabízejí přírodní vědy.

Jak to vidí 21. STOLETÍ
Egyptské pyramidy jako jeden z divů světa se už ve starověku staly předmětem spekulací, kdo a JAK je stavěl. Představitel Českého klubu skeptiků SISYFOS, prof. Jiří Heřt, zdůrazňuje, že znalost stavby pyramid se neobjevila náhle jako důkaz toho, že jim (komu???) byly instrukce předány mimozemšťany. Vývoj stavebních postupů i plánů stavby pyramid trval celé tisíciletí. Nikoli každá je gigantická, užívaly se různé stavební materiály.
Egyptské pyramidy jsou jehlancovité, americké stupňovité, ploché. Můžeme vyloučit tvůrce z bájné Atlantidy. Nejen proto, že v Egyptě i jiných částech Starého světa stavitelé kladli nosný kámen na vrcholový oblouk, v Novém světě nikoli.
Téma lze uzavřít slovy, které se 21. STOLETÍ dozvědělo od prof. Miroslava Vernera: „Spory a diskuse o tom, jak se stavěly egyptské pyramidy, se vedou již 2500 let, a zdá se, že i navzdory výsledkům moderních archeologických výzkumů hned tak neskončí.“ Rozhodně můžeme tvrdit, že bez šance jsou osádky UFO!

Více se dozvíte:
L. Kříž: Povídání v magických energiích, EUROMEDIA – IKAR 2008
M.Verner: Pyramidy, ACADEMIA Praha 2008

Pyramidy jsou po celém světě
Nesmíme se však zajímat pouze o pyramidy v Egyptě. Příbuzné najdeme i v jiných částech světa – třeba Čína jich má přes stovku. Největší z nich – zvaná Bílá – výškou překonává všechny pyramidy v Egyptě. Málo se ví o množství pyramid tzv. černých faraonů v súdánské Núbijské poušti. Pyramidální kolosy stavěli na americkém kontinentu i Mayové a Aztékové – cca o 2000 let později než Egypťané. U „amerického typu“ z jedné či více stran vedou schody k rovnému prostranství s malým chrámem. Málokdy sloužily jako hrobky. Ovšem ani ve většině egyptských pyramid archeologové nenalezli mumie. Podle mnoha badatelů pyramidy mají magickou moc, protože jsou „obrovským tvarovým zářičem, ozvěnou univerza a probíhají v nich dosud nevyjasněné energetické reakce, určované tvarem pyramidy“. Nedávno odtajněný nový typ radaru, který dokáže nahlížet hluboko pod zemský povrch, údajně pod mnoha pyramidami odhalil labyrinty podzemních tunelů.

ČTENÁŘSKÁ ANKETA Z INTERNETOVÉHO VYDÁNÍ 21. STOLETÍ
Pyramidy se podle vašeho názoru stavěly:
1.S pomocí mimozemských civilizací 26%
2.S využitím různých zdvihacích pomůcek 12%
3.S využitím ramp a nakloněných rovin 13%
4.S pomocí kombinací výše uvedených i jiných technik 39%
5.Nemám dostatek informací 10%

Předchozí článek
Další článek
Související články
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz