Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 20.9.2008

V naší rubrice se, jak velí tradice, opět projdeme světem vynálezů, zlepšováků, pomocníků i technologických novinek. Dozvíme se, jak zkrotit hurikán, jak vyzrát na kolegu, který nám ze stolu soustavně bere propisky, či jak nakrájet pizzu, i když jsme ji sotva vytáhli z pece.

Jak vyzrát na hurikán
Větrná stěna

V některých oblastech, například v Karibiku, jsou hurikány synonymem pro horor. Řádění hurikánu Katrina, který zpustošil americké město New Orleans, je ještě stále v živé paměti. Aby se podobným katastrofám dalo zabránit, vznikají nejrůznější projekty, které si za svůj cíl vytkly zkrocení divokých větrů. Ventilátorová stěna se šesti motory a stejným počtem ventilátorů dokáže způsobit vichr, ženoucí se až stošedesátikilometrovou rychlostí. Tímto způsobem se dá simulovat chování takového hurikánu i následky jeho řádění. Chystá se i projekt s dvanácti motory a ventilátory – taková stěna se pak může směle postavit i nejničivějším hurikánům dosahujícím rychlosti okolo 250 kilometrů v hodině.

+ Stroj pro dobrou věc
– Astronomická cena
Předpokládaná cena 2 000 000 U$D

Nezvyklý běh
Vodní trenažér

Televizní reklamy se jen hemží nejrůznějšími nabídkami na super cvičební stroje, po jejichž použití bude mít každá žena tělo jak Pamela Andersonová a každý muž jak Arnold Schwarzenegger. Obvykle se jedná spíše o podvod, ale tento cvičební nástroj vypadá docela zajímavě. Je napuštěn vodou, takže každý, kdo si chce udržet fyzičku, musí při běhu překonávat zvýšený odpor a navíc se při cvičení i osvěží. Zároveň tolik netrpí nohy, protože voda dokáže jejich nárazy o podlahu ztlumit.
+ Příjemné cvičení
– Okolí stroje bude poněkud pocákané
Předpokládaná cena: 500 000 Kč


Větrák na čapku
Osvěžení v parném létě

Některé vynálezy, o kterých se zde zmiňujeme, by v Čechách pravděpodobně nejspíše skončily v muzeu kuriozit. Jenže za velkou louží je vše jinak, podnikavý Američan je schopen prodat cokoliv, i kdyby to byl na první pohled sebevětší nesmysl. Na trhu v USA se objevila speciální kšiltovka, která má na sobě umístěn ventilátor. Ten je poháněn sluneční baterií. Takže, až pojedete do Ameriky, všimněte si nového módního trendu.

+ Na maškarní ples celkem vhodné
– Je více než pravděpodobné, že takový větrák začne svému nositeli překážet
Předpokládaná cena: 1500 Kč

Kamera do kapsy
Toshiba Camileo

Videokamery Toshiba Camileo mají velmi malé rozměry, a přitom nabízejí záznam obrazu s vysokým rozlišením. Tato kombinace je docílena díky použitému záznamovému médiu. Rozvoj vlastností a kapacit paměťových karet SDHC umožnil využití právě tohoto miniaturního datového úložiště. Obrazová data jsou ukládána právě na paměťovou kartu SDHC a využít lze karet až do kapacity 32 GB. Videokamery Toshiba Camileo jsou skutečně velmi malé – velikostí se dají přirovnat ke kompaktním digitálním fotoaparátům. Camileo HD má rozměry pouhých 71 mm x 34 mm x 108 mm. Camileo Pro HD nabízí v rozměrech 70 mm x 33 mm x 113 mm dokonce trojnásobný optický zoom.

+ Rozměry
– Snadno se ztratí
Předpokládaná cena: 2790 Kč, Camileo PRO 4790 Kč

Lampa plná propisek
Zbraň na „propiskáře“

Jsou lidé, co trpí obsesí, která spočívá v kradení propisek. Když je někdo takový přímo ve vaší kanceláři, někdy už může lézt pěkně na nervy. Stolní lampa Volivik 50 BV tento problém může částečně vyřešit. Ne že by chmatavé kolegy opustila chuť na vaše tužky, ale budete jich mít po ruce tolik, že ani zavilý „propiskář“ tolik propisek prostě nestopí.

+ Neotřelý nápad
– I z takové bohaté lampy se tužky časem poztrácejí.
Předpokládaná cena: 600 Kč

Jak nakrájet pizzu
Bez chňapky i bez popálení

Pizza dobývá svět. Stačí se rozhlédnout po českých městech a ihned je patrné, že zatímco klasické hospůdky pomalu mizí, pizzerie vyskakují téměř na každém rohu. Ovšem nakrájet pizzu může být někdy problém. Speciální nůžky jej nejen vyřeší, ale lze s nimi ukrojenou pizzu i elegantně servírovat.

+ Šikovné a elegantní
– Na krájení pizzy stačí i ostrý nůž
Předpokládaná cena: 3000 Kč

Židle ze tří dílů
Bez hřebíků i bez lepidel

Někteří designéři mají vskutku výstřední nápady. Francouz Vincent Taiani přišel s nápadem jednoduché skládací židle. Stačí tři díly, které se do sebe jednoduše zaklesnou ve stylu stavebnice. Nejsou potřeba žádné nástroje ani lepidla.

+ Neotřelý nápad
–  Prototyp ještě nebyl vyroben
Předpokládaná cena: 4000 Kč

Kufr a kočárek v jednom
Pro klidnější cestu

Cestování s dětmi se někdy může proměnit v horor. Kočárek může být neskladný a na palubu letadla se stejně nevejde. Proč ovšem nezkusit tento zajímavý zlepšovák, který dohromady spojuje právě jednoduchý kočárek a zavazadlo. Sedačka Ride-On Carry-On umožňuje „přibalit“ děcko přímo ke kufru. Potomek je v letištní hale pod kontrolou a rodič má o starost méně.

+ Dítě je na očích
– Pozor na ztrátu zavazadel
Předpokládaná cena: 1500 Kč

Ultrapřenosný notebook ThinkPad X300
Notebook – anorektik

S počítačem na cestu? Pro někoho to mohla být příšerná představa. V éře miniaturizace se však podobný horor proměňuje v lehoulinkou komedii. Ultralehký a ultrapřenosný ThinkPad X300 měří v nejtenčím místě méně než 1,85 cm a váží 1,33 kg. Notebook Lenovo ThinkPad X300 kombinuje množství nejnovějších technologií jako pevné disky SSD (solid-state drive), LED podsvícení displeje s možností automatické korekce jasu podle okolních podmínek, prodlouženou výdrž baterie a rozšířené možnosti bezdrátového připojení.

+ rozměry
– horší ovládání

Předpokládaná cena: od 59 900 Kč

Fotoaparát, který rozpozná úsměv
Cyber-shot™ T77

Jsou lidé, kteří bez fotoaparátu nedají ani ránu. I pro ty společnost Sony přichystala novinku v podobě přístroje Cyber-shot™ T77. Aparát je vybaven objektivem Carl Zeiss Vario-Tessar i několika chytrými technologiemi. Závěrka reagující na úsměv je nyní ještě snáze ovladatelná než dříve, detekce tváře umožňuje předem vybrat, zda budete portrétovat děti či dospělé, a v neposlední řadě jsou oba fotoaparáty opatřeny novou technologií prevence mrknutí, která zajistí pořízení dvou rychle za sebou jdoucích snímků a automaticky vyřadí ten, na kterém mají portrétované osoby zavřené oči. Nechybí ani inteligentní rozpoznávání scén či snadný výběr a sdílení pořízených snímků.

+ řada funkcí

Předpokládaná cena:

Podložka s ventilátorem
Aby se nepřehřál zadek
Blíží se sice zima, ale řada pracovišť je právě v tomto období zbytečně přetopena a málokomu se chce sedět v horku. Podložka na židli, která je vybavena ventilátorem, alespoň ulehčí vašim hýždím. Podložka se nemusí využívat jen v kancelářích, ale třeba i v autě. A co teprve až opět nastanou letní parna…

+ Osvěží
– Slabší výdrž baterie

Předpokládaná cena: 1800 Kč

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz