Domů     Vesmír
K úklidu kosmického smetí nastoupí vesmírné vysavače
21.stoleti 19.8.2008

Dalšímu rozvoji vesmírné turistiky nebrání ani tak vysoká cena těchto adrenalinových výletů jako mračna kosmického odpadu, vznášejícího se v bezprostředním okolí naší planety. Dalšímu rozvoji vesmírné turistiky nebrání ani tak vysoká cena těchto adrenalinových výletů jako mračna kosmického odpadu, vznášejícího se v bezprostředním okolí naší planety.

Vedle družic a kosmických laboratoří je naše Země obklopena desítkami milionů kusů a kousků plovoucích vesmírných trosek. Nestačí ani to, že většina těchto trosek shoří v atmosféře a část jich dopadne i na zem. Za posledních 40 let dopadá na povrch Země v průměru každý den jeden kus vesmírného odpadu. Vesmírným agenturám se dosud díky přesným výpočtům a obratnému manévrování daří své satelity udržet v dostatečném odstupu od létajícího nebezpečí. Pro častější lety s lidskou posádkou, provozované soukromými společnostmi, je však takováto přesnost velmi problematická.

Traktor na oběžné dráze
Proto se několik těchto soukromých firem, provozujících vesmírnou turistiku, nyní spojilo s vědci z NASA a společně hledají cesty, jak blízký vesmír uklidit. Některé z navrhovaných způsobů jsou nepochybně nerealizovatelné, ale NASA uvádí, že řada návrhů je s pomocí dnešních technologií proveditelných.
Jedním z možných způsobů, který se nyní prověřuje, je jakýsi automatický traktor, který bude z oběžné dráhy postrkovat velké kusy odpadu směrem k Zemi, aby pak rychleji shořely v atmosféře.

A co takhle mucholapka?
Dalším způsobem má být laserové dělo na oběžné dráze, které by rozptýlené trosky vyhledávalo a ničilo silným paprskem. I tento způsob lze však použít pouze u větších trosek. Malé kousky odpadu jsou však téměř neviditelné, ale ve vysokých rychlostech mohou prorazit ochranné štíty vesmírných lodí a zahubit jejich posádky.
Na malé trosky vymysleli vědci jakousi vesmírnou mucholapku. Tou by mělo být elektricky vodivé lano, které by vynesla raketa na oběžnou dráhu. Tam by bylo lano ukotveno k družici. Působením magnetického pole Země a elektricky nabité ionosféry by vznikal v laně elektrický proud a slabé magnetické pole. I to by ale stačilo k přitažení malých částic, poletujících zatím volně kolem.
Studenti z Bostonské univerzity zase přišli s nápadem jakési mamutí rybářské sítě, zavěšené mezi dvěma družicemi, která by posbírala vesmírné smetí. Družice by pak shořely i se svým nákladem sebevražedným pádem do atmosféry.

Ostře sledovaný binec
Ve světě už dnes existuje celá řada odborných pracovišť, sledujících kosmický binec. Nejznámější má americká NASA, ovšem najdeme je i v Číně či v Evropě. Pokud se prý bude množství kosmického smetí v blízkosti Země zvyšovat dosavadním tempem, pak v roce 2300 nebude možno realizovat ani jeden start do vesmíru. Kosmické smetí už začíná ohrožovat i Mezinárodní kosmickou stanici ISS s kosmonauty na palubě. Proto nedávno vystoupili ruští kosmonauti do volného vesmíru a během pěti hodin stanici opevňovali speciálními panely, které ji mají před kolizemi se smetím ochránit.

Další článek
Související články
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
Lidí, kteří delší dobu pobývali ve vesmíru, není mnoho, takže se jakýkoliv výzkum, týkající se působení vesmírného prostřední na lidské zdraví, potýká s nedostatkem „účastníků“. Proto dlouhou dobu nebylo jasné, jak častým problémem je při pobytu na ISS „obyčejná“ bolest hlavy. Ačkoliv již od dob programu Apollo astronauti hlásili, že se při pobytu v prostředí […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz