Domů     Medicína
Obezita je nemoc, ale léčitelná!
21.stoleti 20.5.2008

Světem dychtivě obchází nenasytné strašidlo obezity. Podle nejnovějších údajů se v Evropě její nárůst od 80. let 20. století ztrojnásobil. Znepokojivou měrou se šíří zejména mezi dětmi. Světem dychtivě obchází nenasytné strašidlo obezity. Podle nejnovějších údajů se v Evropě její nárůst od 80. let 20. století ztrojnásobil. Znepokojivou měrou se šíří zejména mezi dětmi.

Stanete se kořistí i vy, pokud máte nadváhu či dokonce obezitu? To snadno zjistíte, změříte-li se v pase a v bocích a tato čísla vydělíte. Poměr pasu k bokům by v ideálním případě neměl překročit u mužů 1, zatímco u žen se hranicí stává 0,85.

Dočkáme se 150 milionů?
Podle údajů Evropské úřadovny trpí v Evropě nadváhou většina dospělých, přičemž průměrný BMI (Body Mass Index) je 26,5 (optimum činí 25). Úřadovna odhaduje, že téměř 400 milionů dospělých evropského regionu má nadváhu (BMI > 25) a cca 130 milionů dospělých sužuje obezita (BMI > 30). V ČR 66 % mužů a 54 % žen ve věku od 20 do 60 let trpí nadváhou či dokonce obezitou. Ovšem ještě většími favority jsou USA, kde se po ulicích jako živé parní válce valí mnoho funících dospělých i obtloustlých dětí – často obětí různých lákadel tzv. rychlého občerstvení. Většinou jsou jim příkladem nezdravé výživy samotní rodiče. V této zoufalé situaci tam dokonce na nedospělcích začínají zkoušet léky určené původně jen pro dospělé. Existuje totiž chmurná předpověď, že při pokračujícím trendu by v roce 2015 bylo obézních 75 % (!) všech Američanů.
Pokud se výskyt obezity má i nadále zvyšovat stejným tempem, pak podle Světové zdravotnické organizace (WHO) bude v roce 2010 celkem 150 milionů obézních dospělých. WHO kvůli zdravotním rizikům obezitu zařadila do seznamu nemocí.

Viníkem není jen nadbytek jídla
Mnoho lidí se  domnívá, že obezita je  hlavně problémem estetickým. Nejnovější vědecké výzkumy potvrzují, že u většiny osob má negativní vliv na zdraví. Nejčastější příčinou je přejídání a nedostatek pohybu, stres. Jen v menšině případů jde o vlivy genetické.
Nepřipravený organismus častěji postihují civilizační choroby jako nádorová onemocnění, ischemická choroba srdce či cévní mozková příhoda.
A právě nadváha nebo její následné stádium – obezita se často stává příčinou dalších komplikací. V důsledku vyššího množství tuku v organismu a v cévách (hyperlipidémie) dochází k jeho usazování ve stěnách cév a následnýmkardiovaskulárním problémům, jako jsou ateroskleróza, infarkt myokardu, cévní mozková příhoda nebo ischemická choroba dolních končetin. Další velmi častoukomplikací nadváhy je arteriální hypertenze. Je všeobecné známo, že i mírně zvýšený krevní tlak způsobuje dvakrát vyšší riziko infarktu i dalších, výše jmenovaných chorob.
Lidem s vyšší váhou ve větší míře než štíhlým hrozí další nebezpečí – diabetes mellitus (cukrovka) druhého typu. (Dnes je u nás již na 800 000  takovýchto „cukrářů“, přičemž další tisíce o chronické nemoci, která nebolí, dosud ani nevědí).
Nadměrná váha namnoze přivolává problémy kožní, ortopedické (mj. ztížená chůze), chirurgické, onkologické (zvýšený výskyt karcinomu tlustého střeva a konečníku, u žen  i prsu a dělohy) gynekologické , respirační (potíže s dechem), zažívací. Mnozí lidé s nadbytečnými kilogramy se sami necítí spokojeni, nejen z estetických důvodů při pobytu ve společnosti. /(Problémy mívají i i v intimním životě.)

Léčebná pomoc má různé podoby
Odborníci doporučují především správnou životosprávu –  jíst zdravě, nejlépe pětkrát denně po malých částech. Důležitá je pohybová aktivita.Výrazná obezita se dá léčit chirurgicky (tzv. bariatrická léčba). Velkým hitem – vedle rozmanitých diet – jsou různé preparáty.
Jaké účinné látky obsahují léčivé přípravky? Renomovaný časopis British Medical Journal (BMJ) v roce 2007 publikoval závěry obsáhlých klinických studií, které se zabývaly účinností a bezpečností jednotlivých léčiv užívaných v současnosti při terapii obezity. Mezi 30 zkoumanými přípravky byl favoritem mj. sibutramin, při jehož užívání pokusná osoba vykázala průměrný roční úbytek 4,2 kg. Tato látka působí na organismus centrálním mechanismem, a to tak, že snižuje chuť k jídlu a tím pádem i energetický příjem formou potravy. Způsobuje jednak brzy nastupující pocit sytosti, jednak stimuluje termogenezi v tukové tkáni.
Jak 21. STOLETÍ řekl PharmDr. Zdeněk Procházka ze společnosti EDUCAFARM, existují dvě skupiny přípravků na snižování hmotnosti. První jsou registrovány u Státního ústavu pro kontrolu léčiv. „Vydávají se pouze na lékařský předpis – na doporučení obezitologa. Léčivé látky v nich obsažené patří do skupiny anorexií a jsou to substance, které jsou prokazatelně účinné, ale týká se jich také ve větší míře riziko nežádoucích účinků.“
Druhou skupinu – potravinové doplňky čili doplňky stravy – lze zakoupit volně v lékárně. „Obsahují většinou přírodní extrakty, vitaminy a minerály. Nemusíte se u nich obávat žádných vedlejších účinků, ale je důležité vybrat si ten správný.
Čerstvým hitem je novinka označená  4.3.2.1 ve formě jak tablet, tak roztoku. „V celém kompletu doplňků stravy jsou obsaženy základní rostlinné extrakty, které působí různými mechanismy především na eliminaci přebytečné vody z organismu, detoxikaci, aktivaci a stimulaci organismu a mobilizaci energetických zásob v těle a jejich rychlejší a efektivnější odbourávání. Každý z přípravků obsahuje zhruba deset  rostlinných extraktů,“ vysvětlil PharmDr. Procházka.
Nejnovějším trendem zjišťování možné hrozby se stává měření pasu. Zatímco dosud se za člověka nadváhou nepostiženého pokládal muž, jenž měl obvod do 102 cm a žena do 88 cm, specialisté Evropské unie na tzv. distribuci tuku zmíněný ukazatel chtějí snížit na 94 u pánů a 80 cm u paní. Bude to skutečnost, anebo zůstane jen u přání?

Více se dozvíte:
I. Bukovský Návod pro přežití pro muže,Ambulancia klinickej výživy, Bratislava  2007
http://www.zijzdrave.cz

Jak zjistíte, zda jste in?
Body Max Index (BMI) čili Index tělesné hmotnosti  dává do poměru tělesnou hmotnost a druhou mocninu výšky v metrech. Výsledek zdravého člověka by měl skončit v mezích 18,5 až 25, přičemž překročení této hranice na žádnou stranu není zdravé.
V medicíně se poslední dobou stále častěji místo klasického BMI
objevuje hodnota udávající množství podkožního tuku a jeho rozložení. Nedávno překvapilo tvrzení amerických odborníků, že pro organismus většiny lidí není škodlivé, když hmotnost je vyšší až o 15 %, než by podle BMI měla být.

Trumfne kouření i alkohol
Pokud jde o vznik chronických onemocnění,  je obezita 2,5krát horší než kouření a 5,5krát horší než alkoholismus. Zdraví třicátníka, který je obézní, se dostává na úroveň padesátníka

Škodí grepy zdraví?
Při hubnutí výrazně pomáhají některé dary přírody. Uveďme alespoň zelený čaj, antioxidační účinky mají mj. černý bez a papaya, organismus odvodňují a zbavují škodlivin  plod fenyklu a kořen čekanky. Poněkud šokovalo nedávné zjištění amerických výzkumníků, že grepy v kombinaci s některými léky mohou vyvolat jejich negativní účinky.

Nedostatek spánku vyvolává hlad
V lidském těle je vše promyšleně propojeno. Pokud se zdravý člověk nevyspí, stoupne mu v krvi hladina hormonu grewlin, který vyvolává hlad, zatímco se objeví nižší hladina hormonu leptin, který hlad naopak potlačuje.  tento falešný hlad navíc zahání s pomocí čokolády i jiných sladkostí, koblihami, palačinkami, uzeninami.
Teprve v roce 2007 vědci  potvrdili to, co babičky tvrdily už před staletím: Ten, kdo jí polévku, je zdravější. Musí být však jen tzv. lehká (rajská,, česneková, cibulová, zeleninová), nikoli smetanová, zahuštěná moukou, frankfurtská s uzeninou, voňavá drštková a gulášová.. apod.  Po vhodné polévce se zájem o další kalorický přísun snížil až o 20 %.lidé, kteří jedí.

Žaludkem prochází nejen láska
Hlavní chybou ve stravovacích zvyklostech je nepravidelný režim stravování, zejména vynechávání snídaní, lehký oběd a přejídání se večer. Sacharidy mají tvořit 55 % z celkového energetického příjmu, tuky cca 30 % a bílkoviny 15 %.
Důležitý je vhodný pitný režim. Omezení tekutin způsobuje únavu, podrážděnost, bolesti hlavy a rizikem je rozvoj obezity. Proč? Jestliže se nenapijeme,pocit žízně vymizí a může ho nahradit pocit hladu. Velkým spojencem nadváhy je i nadměrné solení. (Maximální denní dávka sodíku ve všech formách nemá přesáhnou 6 g, tedy 1,5 čajové lžičky. U nás máme průměrnou spotřebu až 17 g.) Nepřítelem obezity je mj. ovoce, zelenina, vláknina a tvaroh.

Bohužel, je to jen sen
Pokud milujete sci-fi, můžeme doporučit pobyt ve vesmíru.  Sedmdesátikilový pozemšťan by na Plutu, který už není planetou, měl hmotnost pouhých 3,5 kg, tedy jako novorozeně. Měsíc by ho potěšil  12 kg, Merkur a Mars shodně po 26, 5 kg.. Ovšem na Venuši a Uranu by mu už váha ukázala  67, 5, kg což by bylo téměř jako na matičce Zemi. Jistě by zavrhl  Neptun, kde by vážil už 83 kg, na Jupiteru dokonce 177, 5 kg.

Redukční dietu vymyslel ušař
Mnozí tzv. plnoštíhlí lidé, zejména reprezentantky něžného pohlaví, si vezmou do hlavy, že zhubnou pomocí redukční diety. Lékaři ji nezavrhují, pokud ovšem není příliš drastická a nenarušuje metabolismus v těle.
První redukční dietu v historii vymyslel  v roce 1862 specialista na uši MUDr. Harvey – pro podnikatele, který byl poněkud „dost při těle“. V té době mezi odvážlivci, kteří chtěli zhubnout pomocí diety, byli pouze muži. Ženám to tenkrát bylo vcelku jedno, protože nosily těsný korzet, který jim dělal až vosí tělo. Když však přišla móda bez korzetů, hned se zájemkyň o dietu vyrojilo jako much zjara. Brzy se ukázalo, že nemálo jim pomáhá zelený čaj, zatímco káva spíše  tělo odvodňuje.

Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz