Domů     Zajímavosti
Je všechno psáno ve hvězdách?
21.stoleti 20.3.2008

Troufám si tvrdit, že máme asi jen málo čtenářů, kteří by za jasné noci obdivně nehleděli na vysoké sametové nebe poseté třpytivými hvězdami, nepodléhali romantice tajemného svitu Měsíce. Už tisíce let nazpátek od dnešní přetechnizované doby něco podobného prožívali naši praprapředci.Troufám si tvrdit, že máme asi jen málo čtenářů, kteří by za jasné noci obdivně nehleděli na vysoké sametové nebe poseté třpytivými hvězdami, nepodléhali romantice tajemného svitu Měsíce. Už tisíce let nazpátek od dnešní přetechnizované doby něco podobného prožívali naši praprapředci.

Primiticní civilizace žily v harmonii s přírodními silami. Podle pouti Slunce měřily čas, jejich život ovlivňoval cyklický pohyb nebeských těles. Kamenná „astronomická laboratoř“ Stonehenge v Anglii (postavená roku 2100 př. n. l.) je pádným důkazem tehdejších značných znalostí z astronomie a geometrie. Kvalitní pozorování a následující výpočty se vážou i k dávné historii starých Egypťanů, Aztéků a Mayů. Tak mohl mj. vzniknout ucelený kalendář. Babyloňané měli jako první kalendář, který s pomocí emblémů zvířat označoval 12 důležitých oddílů v roce.

Ve vesmíru prý vše souvisí se vším!
Poučení lidé začali soustavně pozorovat pravidelné pohyby nebeských těles a souhvězdí. Při pečlivém sledování obrazců, které tvoří skupiny hvězd, zjistili, že určité „hvězdy“ ve srovnání s  jinými nezůstávají v pevném postavení.
Právě tyto „hvězdy“ – ve skutečnosti planety – pozemšťané s bázni spojovali s určitým vlivem a vlastnostmi jednotlivých božstev. Vnější božskou sílu ztotožňovali postupně s vnitřními lidskými vlastnostmi.
Tak východní náboženství už dávno přesvědčovala, že vesmír a všechny věci uvnitř něho tvoří jednotu vnitřních vazeb a vzájemných souvislostí. Ani člověk se nemůže těmto poznaným zákonitostem vymykat. To je také základní princip tzv. holistické filozofie, na které je založena astrologie.

Nostradamus má pokračovatele
Proto také vznikají horoskopy, s jejichž pomocí zájemci spolu s astrology chtějí poznávat svůj další osud. Často nejde jen o budoucnost jednotlivce, ale i kolektivu, národu, ba i světa. Proslavil se zejména francouzský lékař, spisovatel a hlavně astrolog Michel Nostradamus, jenž žil v období let 1503 – 1556. Jeho veršované dílo „Skutečná proroctví a věštby“ nenechává v klidu ani současníky – laiky i odborníky.
Nostradamovi krajané – badatelé Michael a Francoise Gauquelinovi – v nové době mnoho let zkoumali tisíce horoskopů zrození a životní cestu jejich majitelů. Dokázali, že konkrétní postavení planet hraje hlavní roli v určování povahových rysů. Jaké máte osobní zkušenosti vy?

Co je vlastně astrologie?
Vyznavači astrologie tvrdí, že studují vztahy mezi událostmi na Zemi a seskupením planet na obloze. Jde prý o nejstarší vědní obor.
Vychází ze stejného zdroje jako potřeba náboženství nebo touha lidí porozumět vztahu okolního prostředí k jejich vlastnímu „JÁ“. Považují astrologii za vědu, protože zahrnuje empiricky pozorovatelné fenomény, např. pohyby planet. Avšak současně prý patří i mezi umění, protože užívá symboly, které musí astrolog interpretovat.

Jak to vidí 21. STOLETÍ
Snad každý z nás ví, v jakém měsíčním znamení se narodil. Zvěrokruh (zvířetník) v astronomickém pojetí je pruh o šířce osmi stupňů po každé straně ekliptiky (zdánlivá dráha Slunce po obloze). Dvanáct stejných oddílů v prostoru podél zodiakálního kruhu – znamení zvěrokruhu – má působit jako 12 různých čoček nepatrně pozměňujících projev planet, které do nich doputují. Jak se postupně vyvíjíme, vyjadřujeme svoje znamení zvěrokruhu, zjišťujeme více o své pravé podstatě, talentech a schopnostech.
Astrologický horoskop zrození není nic jiného než mapa nebe v okamžiku narození jedince platná pro místo narození. Každou mapu tvoří stejné součásti – 12 znamení zvěrokruhu, osm planet, Slunce a Měsíc (Luna).
Vědci tvrdí, že přece planety – ohromné kusy kamene – nemohou nějak určovat životní osudy člověka na Zemi. Dalším záporem podle nich je, že předem daný horoskop by znamenal popření svobodné vůle jednotlivce.
Astrologové se brání zejména argumentem, které pro 21. STOLETÍ upřesnil náš astrolog – Václav E. Havelka. (Mj. kdysi s velkým časovým předstihem v médiích předpověděl ničivé záplavy na Moravě a po pár letech v Čechách): „Horoskop je vlastně jízdní řád, ve kterém máte stanoven průběh svého života. To znamená, že okamžik narození lze přirovnat k nasednutí do vlaku. Jen na vás pak  záleží, kam pojedete, s kým pojedete, jaká zavazadla si vezmete, zda máte přestoupit či nikoliv, zda dojedete do cílové stanice a jaká cesta bude. Osud je dán jen narozením a tím, kdy zemřete. Ovšem mezi tím si můžete osud tvořit sám. Nejdůležitější na tom je, že člověk se díky horoskopu může ubránit osudovým chybám.“
Co uvést na závěr? Ani tady nic není černobílé. Jisté je, že astrologové a vědci – astronomové si nejspíš nikdy společně ve shodě nezadeklamují Shakespearovo poznání:
 „Lidé kdysi byli pány svého osudu. Chyba…není ve hvězdách, ale v nás samých, protože jsme sami sobě podřízeni.“

Více se dozvíte:
J. Heřt a Č. Zlatník (editoři): Věda kontra iracionalita, Sisyfos, Nakladatelství Věra Nosková, 2008
S. Morningstar: Astrologie a váš osud, Svojtka + Co., Praha 2004
C. Aubierová, Encyklopedie astrologie, East Publishing, Praha 1998

PRO
Václav Emil Havelka, astrolog, přezdívaný Český Nostradamus

Samozřejmě číst ve hvězdách lze vždy. Dobře to však může dělat jen astrolog, který má dlouholeté zkušenosti, vypracoval alespoň tisíc horoskopů, aby se mohl orientovat v nákresu hvězdné oblohy v okamžiku narození. Tak jde přesně určit charakterové vlastnosti, osudové události, hlavně ty hlavní. Ovšem osud si potom každý člověk tvoří sám!
Proto se dělá horoskop, aby nám ukázal jízdní dráhu každého jednotlivce. Je to vlastně jen pomocný obor, stejně jako psychologie, psychiatrie, což jsou dnes vědní obory. Astrologie se zatím za vědní obor nepokládá, i když zkušenosti a výsledky má. Ovšem chce to odborníka, nikoli aby si člověk nechal vytisknout  horoskop třeba z internetu anebo šel k někomu, kdo se tím zabývá krátce.
Vědci, kteří tvrdí, že horoskopy jsou nesmysl, ať jich několik zkusí udělat! Tak se přesvědčí, zda je to pravda, či není.  Když o tom nic nevím, tak o tom nebudu mluvit. Vědeckých prognóz tady už bylo mnoho. Mnozí učenci například tvrdili, že nikdy nepoletí letadlo, protože je těžší než vzduch, nikdy nepojede vlak, automobil, že se nikdy člověk nedostane do vesmíru. Věda má na svém kontě mnoho omylů. Když se najde zkušený astrolog, který má dokazatelné výsledky své práce, tak ho stejně označí za pavědce.

PROTI
RNDr. Jiří Grygar, CSc., světoznámý astrofyzik, předseda Učené společnosti ČR

Astrologie vznikla ve starověku a od té doby tvrdí, že z rozložení planet na obloze v okamžiku narození člověka lze předpovědět jeho osud. Postupně svůj záběr rozšířila i na předvídání osudů měst, států,politických událostí aj. K těmto tvrzením nikdy nepodala žádný důkaz kromě neustálého ujišťování veřejnosti, že astrologie v rukou zkušených astrologů funguje.
Z fyzikálního hlediska nemá astrologie sebemenší oporu ve vědeckých teoriích, experimentech ani pozorováních. Statistické testy předpovědí pro větší soubory osob dopadají náhodně v souladu s principy počtu pravděpodobnosti, takže je zřejmé, že astrologické předpovědi jsou bezcenné. Nejlépe se to projevuje, když astrologové zabrousí do politiky. Předpovědi českých astrologů z doby před volbami 2006 se následně nepotvrdily ani v jednom tvrzení; od té doby všechno v české politice dopadlo přesně naopak. Je ovšem s podivem, že astrologové navzdory neustálým blamážím mají stále svůj rozsáhlý okruh příznivců zvláště v uměleckých kruzích, ale i mezi politiky a dokonce v různých personálních a poradenských agenturách. Přitom kterýkoliv horoskop nestojí ani za pověstnou zlámanou grešli. Přetrvávající obliba astrologie je zkrátka záhada, kterou zatím věda neumí rozluštit

Čtenářská anketa z internetového vydání 21. STOLETÍ

Astrologie podle Vašeho názoru je:
Možnost, jak zkušení astrologové mohou správně poznávat a interpretovat vesmírný (a tak i pozemský) řád. 29%
Možnost, jak zájemci mohou získat věrohodné osobní horoskopy. 11%
Pouhý omyl, když už od roku 2006 není Pluto planetou. 10%
Pavěda od samotného počátku, která však sama chce prezentovat jako vědní obor. 39% 
Nemám dostatek informací. 11%

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz