Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 16.11.2007

Tak jako každý měsíc redakce 21.STOLETÍ zapátrala po zajímavých produktech, které vznikly pod rukama vývojářů a technologů. To nejzajímavější vám nyní přinášíme. Potkáme se s horkými novinkami i s mnohými kuriozitami.

Supermoderní kamera
Hitachi BD7HE, BD70E

Systém Blu-ray pomalu dobývá svět a nelze se tedy divit, že přední světoví výrobci se soustředí na produkci příslušenství k němu. Společnost Hitachi představila jako první na světě s videokamerami, které mají vypalovací mechaniky pro Blu-ray disky. Filmový materiál snímá tato videokamera v úplném vysokém rozlišení 1920×1080 (Full HD) 
+ Vysoké rozlišení, nejmodernější technologie
– Systému Blu-ray bude přece jen ještě chvíli trvat, než se rozšíří masově.
Předpokládaná cena hybridní videokamery s Blu-ray a harddiskem: 44 900 Kč
Předpokládaná cena videokamery s Blu-ray disky: 38 990 Kč

Monstrózní projektor
Epson TW2000

Číslo jedna v sekci prodaných projektorů na trhu zaujímá bezesporu značka Epson, která vyrobí 3500 projektorů za jediný den. Její novou vlajkovou lodí je EMP-TW200, což je Full HD projektor (rozlišení 1080p), který je vybaven novou technologií společnosti (3LCD), panelem Dream Seven s nativním rozlišením 1920 x 1080 pixelů a poměrem stran obrazu 16:9. Filmové nadšence určitě potěší i neuvěřitelný kontrastní poměr 50 000:1 díky technologii DeepBlack a jas 1600 ANSI lumenů.
+ 3 roky záruka na lampu i na tělo projektoru
– vzhledem k ceně je určen především opravdovým filmovým nadšencům
Cena: 115 000 Kč

Telefon ve tvaru kosmické lodi
Enterprise v novém balení

Seriál Star Trek nepatří mezi ty nejnovější, ale je stále populární a řada lidí jej považuje za kultovní. Proto asi nepřekvapí, že některým předmětům běžné denní spotřeby jsou propůjčovány tvary, které s tímto seriálem nějakým způsobem souvisí. Poslední zajímavostí tohoto druhu je telefon Enterprise. Takže, až budete na návštěvě a hostiteli začne zvonit vystavený model kosmické lodi, už víte, na čem jste.
+ Fanoušci seriálu Star Trek zajásají
– Hůře skladný telefon
Předpokládaná cena: 3 000 Kč

Elektronická masáž
Sandály pro zdravější nohy

Řada lidí má problémy s klenbou svých chodidel. Pokud někomu nevadí řekněme trochu zvláštní tvar sandálů A Haiku, může svým chodidlům trochu pomoci. Sandály jsou vybaveny elektronickým systémem, který lze ovládat na přezkách. Lze zde nastavit jemnou dlouhotrvajíci masáž, i masáž k rychlému prokrvení nohou.
+ Nohy si odpočinou
– Vypadají dost příšerně
Předpokládaná cena: 1 500 Kč

Šetří váš čas i peníze
Kyocera FC-C5015N

Síťová laserová tiskárna Kyocera FC-C5015N je určena pro středně velké pracovní skupiny (cca 6 lidí). Mimo jiné nabízí opravdu rychlí tisk, a to až 16 stran formátu A4 za minutu (s max. rozlišením tisku 600 x 600). Mezi její další přednosti patří komunikace na čelním LCD panelu v češtině a hlavně zásobník až na 500 listů papíru. Tato Kyocera nabízí i vestavěný USB 2.0 port, nabízí podporu vysokorychlostního Fast Ethernetu a disponuje 128 MB paměti RAM, které lze v případě nutnosti rozšířit až na 600 MB.  
+ přímý tisk PDF souborů
+ nízké náklady na kvalitní tisk
– nelze využívat oboustranný tisk (nutnost dokoupit duplexní jednotku)
Cena: 19 290 Kč

Přenosný generátor
Jak naložit se solární a větrnou energií

Využití větrné energie je nejvíce spojováno s Nizozemskem, využití solární energie pak s Kalifornií. Proč však oboje nespojit dohromady a výsledný produkt si nestrčit do kapsy? Generátor, který se vejde do dlaně se jmenuje HY Mini. Spolehlivě zachytí energii, kterou je pak možné využít třeba k dobití mobilního telefonu
+ Ekologicky šetrný přístroj
– Přece jen, nižší kapacita
Předpokládaná cena: 20 000 Kč

Speciálně pro dámy
MP3 přehrávač a rtěnka v jednom

Poslouchat svou oblíbenou hudbu a zároveň se moci upravit pomocí jediného přístroje? Proč ne? Přístroj BRATZ v sobě spojuje zdánlivě nespojitelné: rtěnku a přehrávač pro dnes tolik populární „empétrojky“. Že by nastávala éra, kdy v jednom zařízení nalezneme navigační systém, topinkovač a lajnovačku na kurty?
+ Originální nápad
– Nižší kapacita (512 MB)
Cena: neuvedena

Netradiční žárovka
Pro zpestření večírků

Žárovka má natolik klasický tvar, že málokdo řeší, jak jej vylepšit. Ale ouha, i takový vynálezce se muže najít a žárovka se díky jeho kreativitě promění ve spirálu. V USA jsou tyto žárovky údajně velmi populární, zvláště během svátku Halloween. Uvidíme, zda se podobné oblíbenosti dočkají i ve střední Evropě.
+ Zajímavá myšlenka
– Slabý výkon, jen 13 W
Předpokládaná cena: 200 Kč

Luxusní elektronické piano
Kdybyste měli zbytečný milion….

Japonská společnost Yamaha nevyrábí jen motocykly. Velký důraz klade i na produkci syntezátorů a elektronických klavírů. Disklavier 2.0 je posledním z řady těchto hudebních nástrojů, které v laboratořích Yamahy spatřily světlo světa. Kvalitní zvuk je zde samozřejmostí. Disklavier lze napojit i na internet a vaše milá si tak může přes svůj počítač poslechnout třeba Debussyho klavírní preludium Ohňostroj, které jí právě hrajete.
+ Skvělý zvuk
– Vzhledem k ceně asi ne příliš velká dostupnost
Předpokládaná cena: 1 600 000 Kč

Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz