Domů     Zajímavosti
Šok: Lidé prý žili v době dinosaurů!
21.stoleti 19.6.2007

Že Země není středem vesmíru a Slunce kolem ní neobíhá, věděli už Galileo Galilei nebo Jan Kepler. Nicméně, ještě v tomto století lze nalézt řadu lidí, kteří to dosud nevědí!Že Země není středem vesmíru a Slunce kolem ní neobíhá, věděli už Galileo Galilei nebo Jan Kepler. Nicméně, ještě v tomto století lze nalézt řadu lidí, kteří to dosud nevědí!

Nedávno proběhla v Evropské unii a v Rusku dvě na sobě nezávislá sociologická šetření. Výzkumníci chtěli zjistit, jak obyvatelé EU a Ruska znají základní vědecké poučky. Výsledky výzkumu byly překvapující a pro někoho možná i šokující. Celá čtvrtina Rusů je totiž přesvědčena, že Slunce obíhá kolem Země. U Evropanů je ale situace ještě horší – tomu, že Země je středem vesmíru, věří dokonce celá třetina jejích obyvatel.

Dobrý výsledek Čechů
Na poplach by měla začít bít především místa, která jsou odpovědna za vzdělání. Nejen že se v poslední době výrazně snižuje historické povědomí, tento trend už pohlcuje i přírodní vědy. Například 30 procent Rusů uvedlo, že první lidé žili ve stejné době jako dinosauři. 57 procent obyvatel Ruské federace zas tvrdí, že veškerá radioaktivita je dílem člověka. Téměř 20 procent Evropanů pak nemá tušení o tom, že rostliny produkují kyslík.
Nás může potěšit, že ve srovnání se zbytkem Evropské unie dopadli Češi pozoruhodně dobře. Lépe než Češi dopadli jen Švédové. Na otázky z nejrůznějších vědeckých oborů odpovědělo správně 74 procent Čechů, což je o 12 procent lepší výsledek, než byl průměr celé Evropské unie. Naši bývalí spoluobčané ze Slovenska dosáhli výsledku 67 procent, tedy i oni jsou „nadprůměrní“.  
  
Mohou za to média?
Sociologové z moskevského střediska VCIOM upozorňují na to, že za poklesem všeobecného rozhledu nestojí jen zhoršující se úroveň výuky na školách. Svou roli zde sehrávají i senzacechtivá média. Lidé se stále častěji dostávají pod vliv pseudovědeckých, mystických a nábožensky zaměřených informací.
Ruská média si přitom s oblibou utahují z Američanů a z jejich školského systému. Téměř každý týden se v tamějších novinách objevují informace, že vedle Darwinovy teorie bude na některých školách v USA probíhat i výuka kreacionistické teorie, která tvrdí, že vše, včetně člověka, je výtvorem Boha.

Podporovat, nebo kontrolovat? 
Ač tedy znalosti Evropanů nijak neohromují, věda se na našem kontinentu těší značné podpoře. Tři čtvrtiny Evropanů souhlasí s názorem, že vědecký výzkum by měl mít masivní vládní podporu. V České republice tento názor zastává dokonce 86 procent obyvatel.
Ovšem důvěra ve vědu není na starém kontinentu slepá. Polovina obyvatel se například obává vývoje geneticky modifikovaných potravin. Varující je i to, že řada lidí má dojem, že o vědecko-technickém pokroku nejsou dostatečně informováni a vývoj jim uniká. Naše redakce věří, že čtenářů časopisu 21. STOLETÍ se tento problém netýká.

Kde je Mississippi?
To, že rozeznání jednotlivých evropských států je pod rozlišovací schopnosti mnoha Američanů, je všeobecně známo. Ovšem nedávný průzkum ukázal, že mladí Američané toho příliš nevědí ani o své vlastní zemi.
Až třetina respondentů, jejichž věk se pohyboval mezi 18 až 24 lety, neuměla na mapě nalézt americký stát Louisiana. Přitom od té doby, co byl tento stát postižen ničivými hurikány, neuběhl tak dlouhý čas. Zdá se tedy, že nezanedbatelná část mladých občanů USA ignoruje dění nejen ve světě, ale i ve vlastní zemi. Polovina dotázaných pak nedokázala najít ani řeku Mississippi.
Na geografické znalosti Američanů si Evropa zvykla pohlížet s despektem, možná by však bylo zajímavé, jak by podobný průzkum dopadl třeba mezi stejně mladými Čechy.

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz