Domů     Vesmír
Pomůže vědcům chytrý prach?
21.stoleti 18.5.2007

Odborníci už několik let vážně přemýšlejí o vytvoření miniaturních robotů o velikosti zrnka písku. Takový „hvězdný prach“ by mohl účinně přispět k výzkumu planet.Odborníci už několik let vážně přemýšlejí o vytvoření miniaturních robotů o velikosti zrnka písku. Takový „hvězdný prach“ by mohl účinně přispět k výzkumu planet.

V současnosti se miniaturizuje téměř vše. Mobilní telefony, počítače a pochopitelně i součástky, které tyto přístroje obsahují. Proč by tedy stroje pro výzkum vesmíru měly být výjimkou? Vědci z univerzity ve skotském Glasgow, v čele s profesorem Johnem Barkerem, už takový projekt pomalu připravují.

Roj malých robotů
„Chytrý prach“ neboli roj malinkatých robůtků o rozměru jednoho až dvou milimetrů by mohl v krátké budoucnosti zastat mnohé z práce planetárních vozítek, jakým byl například Observer na Marsu. Miniaturní přístroj se navíc dostane i do zákoutí, která jsou větším výzkumným strojům nedostupná a zůstala by tak očím vědců skryta.
Miniaturní přístroje, vzhledem ke své velikosti, nemohou být pochopitelně vybaveny vlastním pohonem. Tuto nevýhodu ale bohatě vyvažuje hromadné nasazení a fakt, že je díky jejich nízké hmotnosti mohou přenášet atmosférické proudy. A těch je na planetách naší sluneční soustavy vždy dostatek. Větry zde bývají neobyčejně silné, takže se takový způsob přepravy se doslova nabízí. Stačí jen dopravit robůtky na zkoumanou planetu!

Elastické zrnko
Malý výzkumník bude vybaven počítačovým čipem, který bude obalen skořápkou z plastu. Ta bude natolik elastická, že chytré zrnko bude schopno pomocí elektrických impulsů měnit svůj tvar. Tato vlastnost by mohla být využita například při pronikání do opravdu těžko přístupných štěrbin.
Jediný robůtek by toho ale příliš nevyzkoumal. Proto vědci počítají s tím, že by tyto miniaturní přístroje měly tvořit skupiny, které by se daly přirovnat k hejnům tažných ptáků. Jednotlivé přístroje ve skupině by pak byly spojeny bezdrátovou sítí. Získané informace poté poputují do sondy, která chytrý prach přivezla, a odtud na Zemi.
Experti nyní zkoumají, zda jednotliví členové hejna budou schopni komunikovat jen se svými nejbližšími sousedy, nebo zda komunikace bude moci probíhat i na delší vzdálenosti. Jaký ovšem, bude ideální počet robotů pro jeden roj, není zatím vědcům jasné.

Kdy se dočkáme?
Malí výzkumníci jsou teprve v projekčních plánech, nicméně teorie jejich fungování je již důkladně rozpracována. Technologie, které jsou pro jejich výrobu potřebné, jsou již na světě. Barker na nedávné konferenci astronomů v anglickém Prestonu představil i matematickou simulaci, která ukázala, jak by měl celý systém fungovat. 
Vyřešen je i způsob jejich dopravy „hvězdného prachu“na některou z planet. Ten by byl klasický, do atmosféry by je rozprášila kosmická sonda. Překážkou ve vývoji nové technologie je spíše současná velikost některých senzorů, například chemických. Nicméně, vědci věří, že během deseti let bude i tento problém vyřešen.
 
Tenisové míčky pro Mars
Robotičtí výzkumníci planet budoucnosti mohou mít různou podobu. Inženýři z americké Massachusetts Institute of Technology (MIT) představili v loňském roce koncept průzkumu Marsu pomocí velkého množství samostatných „sond“ o velikosti tenisového míčku. Měly by vážit méně než 100 gramů a energii by jim měly dodávat vlastní palivové články.

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
Jeden rok večerního sledování televize, jedna cesta letadlem z východního na západní pobřeží USA nebo 3 dny strávené v Atlantě. Všemi těmito činnosti do sebe průměrný Severoameričan dostane dávku 0,1 miliSievertu (mSv) ionizujícího záření. Dalších přibližně 6,1 mSv za rok načerpá tím, že chodí k lékaři, jí, pije, dýchá a funguje ve světě, ve kterém […]
V květnu patřil obzor polárním zářím, které se v podobné intenzitě opakují jednou za 500 let. Zatímco se svět kochal, naše planeta čelila nejsilnější geomagnetické bouři za více než 20 let. Podle vědců šlo ale jen o ochutnávku toho, co nás čeká v nejbližších letech. Žhavme foťáky, chraňme elektroniku, Slunce se dostává do ráže. Mezi 3. a 9. […]
Zatímco přivrácená strana Měsíce byla lidmi prozkoumána do detailu, ta druhá, odvrácená lidstvu dlouho unikala. To nyní změnila čínská sonda, Čchang-e 6, která na ní přistála a nasbírala na ní vzorky hornin, které nyní doputovaly zpět na Zemi. Měsíc, věčný souputník naší Země je s ní v takzvané vázané rotaci. Což znamená, že je k […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz