Domů     Příroda
Pozor! Kofein chrání stárnoucí srdce!
21.stoleti 19.4.2007

Kofein nás provází téměř na každém kroku a není obsažen jen v kávě nebo čaji. Přidává se i do sladkých či hořkých limonád, protože výrazně působí na chuťové buňky. Je také součástí léků a tablet na hubnutí. Nyní se zjistilo, že prospěšný i stárnoucím lidem.Kofein nás provází téměř na každém kroku a není obsažen jen v kávě nebo čaji. Přidává se i do sladkých či hořkých limonád, protože výrazně působí na chuťové buňky. Je také součástí léků a tablet na hubnutí. Nyní se zjistilo, že prospěšný i stárnoucím lidem.

Kofein (podle rostliny Coffea arabica, česky kávovník) je alkaloid, který příznivě působí na centrální nervovou soustavu. Je po stovkách let používání pravděpodobně nejrozšířenější stimulantem na světě a najdeme ho v listech, semenech a plodech alespoň 63 druhů rostlin.
Nejznámější jsou pochopitelně kávová zrna (Coffea arabica), kakaové boby (Theobroma cocao), cola ořechy (Cola acuminata), čajové lístky (Camellia thea), lístky maté (Ilex paragueyensis) a guarana (Paullinia cupana).
Dnes se kofein často přidává do nealkoholických nápojů, jako třeba Tonik, Coca-cola, kofola a dalších. 
Samotný čistý kofein je bílý hebký prášek nebo lesklé jehličky, hořké chuti. Chemicky by se dal vyjádřit vzorcem C8H10N4O2 (obsahuje tedy 49,48% uhlíku, 5,19% vodíku, 28,85% dusíku a 16,48% kyslíku). V kávových zrnech jsou až 2% kofeinu. Vůni a chuť kávy způsobují aromatické látky, které vznikají zejména při její pražení.

Energetické nápoje opravdu fungují
Asi nejvíce je rozšířeno požívání kofeinu v černé kávě, ale najdou se i žvýkači kávových zrnek. V Africe žvýkají kolové ořechy, v Severní Americe i jinde pijí Coca-colu, v Jižní Americe se pije maté. Indiáni připravují nápoj z guarany. V Asii a od dob Marca Pola i v Evropě a jinde se pije čaj. S (někdy až obřadným) pitím čaje je spojena praxe zen-budhismu a má v něm nezastupitelné místo.
V posledních letech zaznamenal boom i prodej a spotřeba energetických nápojů s vysokým obsahem kofeinu. Britští vědci, kteří se zabývají výzkumem spánku nyní potvrdili, že takové nápoje s kofeinem skutečně fungují, vytáhnou člověka z energetického útlumu a zvýší jeho pozornost.
Také se stalo zvykem, že se potraviny s kofeinem (čokoláda, kola…) dávají již  malým dětem. V Americe se pak dokonce některé děti rodí již se stopami kofeinu v těle, neboť jejich matky si v těhotenství dopřávaly kávu nebo čokoládové nápoje ve velkém. Rozumný příjem kofeinu během těhotenství však podle vědců nemá žádný vliv na plod.

Aby nám nepadaly vlasy
Kofein se do lidského těla dostává převážně ústy (orálně), pitím čaje, kávy, koly atd., v podobě léků proti únavě, nebo v některých lécích i nitrožilně. Vstřebává se pak v žaludku a v tenkém střevě.
Vstřebávat se ale dokáže také pokožkou, čehož se v poslední době využívá například při léčbě padání vlasů. Dědičně podmíněná ztráta vlasů (androgenní alopecie), je totiž způsobena nadměrnou citlivostí vlasových váčků na mužský pohlavní hormon testosteron, který váčky oslabuje. Kofein obsažený v některých moderních šamponech a vlasových vodách má však schopnost eliminovat toto negativní působení testosteronu. Pomáhá tak současně v boji proti pleším či velkým koutům.

Je kofein droga?
Kofein sice zřejmě neprospívá krátkodobým a vysoce intenzivním sportovním aktivitám, jako je například sprint, ale prokazatelně zvyšuje výkonnost u vytrvalostních sportů. Navíc působí jako látka, podporující hubnutí, neboť přispívá k mobilizaci tukových zásob a způsobuje, že pracující sval pak lépe využije tuk jako zdroj energie. To odsouvá vyčerpání zásob glykogenu (živočišný škrob) a prodlužuje dobu, kterou je možno věnovat tréninku nebo požadovanému fyzicky náročnému výkonu. Přesto, nebo právě proto, zařadil Mezinárodní olympijský výbor kofein na seznam zakázaných látek.
Vědeckými studiemi a výzkumy bylo zjištěno, že hlavní účinek kofeinu je dán tím, že může blokovat molekulu adenosin, která slouží jako jistý druh energetického oběživa, pomocí něhož je energie fyzicky přenášena do potřebného místa těla. Působí rovněž jako přirozená brzda některých funkcí mozku a přispívá tak k rovnováze v lidském jednání. Kofein tak vyvolává psychické napětí a bdělý stav. Pokud je ovšem funkce adenosinu oslabena nadměrně, může to přivodit stav stresu a nervozity. Užíváním ve větším množství se kofein stává drogou.
 
Ochraňuje starší srdce

Podle nových zjištění vědců může být konzumace nápojů s obsahem kofeinu velmi prospěšná pro starší lidi, neboť tato látka ochraňuje stárnoucí srdce. Nejen káva, ale také různé nápoje typu kola, obsahující vysoké dávky kofeinu, tak mohou skutečně pomáhat. Čím větší příjem se této látky tělu dostává, tím je ochranný efekt na srdce vyšší.
Americký profesor John Kassotis se svými kolegy ze SUNY Downstate Medical Centre and Brooklyn College v New Yorku sledoval osoby starší 65 let, zejména údaje o jejich zdravotním stavu a výživě. Statistické zhodnocení výsledků studie pak potvrdilo, že osoby s nejvyšším příjmem nápojů obsahujících kofein byly podstatně méně ohroženy onemocněním koronárních cév. „Ochrana kofeinem před smrtí způsobenou chorobami srdce ve stáří je patrně způsobena tím, že tato látka zvyšuje krevní tlak,“ tvrdí profesor Kassotis.
Odborníci z New Yorku také prokázali vztah mezi výší příjmu kofeinu a silou účinku. Čím více této látky v nápojích starší osoby přijímaly, tím byl účinek ochrany jejich srdce silnější.
Do výzkumu však byly zařazeni pouze jedinci, kteří netrpěli vysokým krevním tlakem (hypertenzí). Vysoký krevní tlak totiž kofein ovlivňuje negativně.  
 
Historie
V době 2700 let př. n. l. čínský císař Shen Nung údajně vařil vodu a z blízkého keře mu tam spadl čajový lístek. Ochutnal a zajásal! 
Z roku 575 př. n. l. pochází informace o tom, že v Africe byla používána kávová zrna jako platidlo a pojídána jako jídlo.
Arabové vařili kafe už v 11. století.
Během dobývání Ameriky byli španělští Conquistadoři přivítáni aztéckým císařem Montezumou čokoládovým nápojem. To bylo v roce 1519.
První limonáda s obsahem kofeinu na světě, spatřila světlo světa v roce 1880 v Americe.

Pomáhá i škodí
Dávka, při které se už začínají projevovat účinky, je cca 20 mg (zhruba půl kávové lžičky).
Účinky se projevují 6-14 hodin.
Kofein snižuje účinek některých léků proti epilepsii.
Za rozumné denní množství se považuje cca 300mg kofeinu, což jsou asi tři šálky kávy.
Během posledních 10 let se průměrná spotřeba ve světě udržuje na cca 200 mg kofeinu na den pro jednoho konzumenta. 
Smrtelná dávka, přepočítáno na kávy, je 50 šálků. 
 
Obsah kofeinu v některých potravinách
Káva (cca 2dcl)    115 mg
Hořká čokoláda       130 mg
Čaj (cca 2 dcl)      50 mg
Ledový čaj (2 dcl)  30 mg
Mléčná čokoláda    30 mg
Limonáda            15 mg
Kakao                4 mg
Čokoládové mléko    3 mg

Obsah kofeinu ve 3 dl nápoje
Energy nápoj Semtex  50    mg
Coca-cola      46,5 mg
Cherry cola    46,5 mg
Dr. Pepper     39,6 mg
Pepsi cola     38,4 mg
RC Cola        36,0 mg 

reklama
Související články
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Samotářské včely, tiší a nenápadní opylovači, hrají klíčovou roli v našem ekosystému. I když se jim říká samotářské, řada z nich se ráda druží a i ony, podobně jako včely medonosné, mohou žít v koloniích. V České republice existuje více než 580 druhů samotářských včel, z nichž mnohé jsou ohroženy vyhynutím. Mezi samotářské včely patří […]
Přírodní pastva velkých kopytníků může být velice účinným nástrojem pro zmírnění klimatických změn. Pastva divokých koní, zubrů či praturů totiž vede k ukládání uhlíku do půd v podobě stabilní organické hmoty, která uhlík uzavře v půdě a uchová mimo atmosféru po stovky let. Díky tomu mohly v dobách před expanzí člověka na všech kontinentech žít milionová […]
Kurosh Karimi a Günther Kletetschka z Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy popsali novou metodu lokalizace tělesa skrytého pod povrchem. Nová metoda umožňuje odhadnout polohu, zejména hloubku tělesa a byla publikována v časopise Scientific Reports. Vše v zemské kůře má svou specifickou hustotu, například dvě přibližně stejně velké struktury mohou mít […]
Odborníci z Kolumbijské univerzity přinesli důkazy o tom, že rypouni Petersovi jsou schopní, zřejmě jako jediné ryby na světě, sdílet mezi sebou informace, týkající se jejich smyslového vnímání. To jim pomáhá najít potravu a přátele, stejně jako identifikovat nepřátele, a díky tomu snáze přežít. Rypoun Petersův je sladkovodní ryba, vyskytující se v povodí afrických řek […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz