Domů     Zajímavosti
Nové pivo inspirované Tadeášem Hájkem z Hájku
21.stoleti
od 21.stoleti 11.4.2007

Pivo a Česká republika k sobě bezesporu patří. Přímým důkazem je spotřeba tohoto zlatavého moku, která u nás odpovídá 163,5 litrům na osobu za rok.Pivo a Česká republika k sobě bezesporu patří. Přímým důkazem je spotřeba tohoto zlatavého moku, která u nás odpovídá 163,5 litrům na osobu za rok.Není proto žádnou náhodou, když se společnosti snaží stále inovovat a překvapovat různými chuťovými obměnami. Poslední zajímavostí je uvedení dalšího českého piva na trh. Zde byla hlavní inspirací historická pivovarská literatura, a to především kniha sepsaná Tadeášem Hájkem z Hájku „Staré památky pivovarství českého aneb o pivě a jeho výrobě, povaze, silách a vlastnostech“ z roku 1585. „Velmi působivě je v něm na různých místech popsáno tmavé pivo výrazné lahodné hořké chuti, která se snoubí s karamelovou sladkostí a od jiných piv se odlišuje. Především zmínky o výrazné hořkosti tmavého piva – víme všichni, že česká černá piva jsou známá spíše svou nasládlou chutí – byla dobrou inspirací našim sládkům pro odlišení obou výrobků od konkurence“ říká Václav Berka, obchodní sládek Plzeňského Prazdroje.
A jaká že jsou nová piva? Prvním je 13° speciální pivo Master polotmavý a druhým 18° speciální pivo Master tmavý. Obě s vynikající karamelovou hořkostí – nuže ať chutná… Na zdarví.

reklama
Související články
Jak poznat rozdíl mezi spermií potkana, myši i člověka? Chcete si vyzkoušet napsat své jméno husím brkem a v hlaholici? Jak vzniká epilepsie, Alzheimerova choroba, cukrovka nebo infarkt? A jak k nám hovoří stromy? To a mnohé další jsou lákadly letošního Veletrhu vědy. Svět vědy, výzkumu a nejnovějších technologií opět míří do Letňan. Největší populárně […]
Zájem o hamburgery z hrachoviny obarvené červenou řepou už opadává, fritovaní cvrčci a mouka z larev narážejí na těžko překonatelný faktor odporu. Novou nadějí, jak lidstvo uživit, se stávají potraviny přirozené, ale vzniklé z buněk v laboratoři. Říká se tomu celulární zemědělství. V belgickém Gentu si hýčkají Margaret. Je ocelová, výkonnosti špičkových dojnic sice zdaleka […]
Tým vědců z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR zveřejnil výsledky rozsáhlého výzkumu v oblasti veřejného zdraví – jeho cílem bylo mapování výskytu viru SARS-CoV-2 v prostředcích pražské hromadné dopravy, během pandemie COVID-19. Za tímto účelem zároveň vyvinul speciální biosenzory, jejichž využití přineslo nové poznatky v boji proti infekčním chorobám „Biosenzory se ukazují jako slibný nástroj […]
Masaryk, Beneš, Havel a… Kučera. Pouze tito čtyři Češi byli zvoleni do vysoce prestižní a elitní Americké filozofické společnosti. Společnost má aktuálně méně než 1000 členů, z toho jen 158 ze zahraničí, a oceňuje mimořádné úspěchy v oblasti matematiky a fyzikálních věd, biologických věd, společenských a behaviorálních věd, umění a humanitních věd a věcí veřejných. […]
Začalo to vlastně mimochodem. Před časem jsme psali článek o „Průlomu v léčbě koktavosti: Americká studie dává naději…“, a reagoval na něj biofyzik, profesor RNDr. Josef Pešák, CSc. Několik telefonátů vystřídalo pozvání do Olomouce a to vyústilo v návštěvu a povídáním na téma balbutismus (koktavost)… Dodnes široce používaná efektivní léčba koktavosti neexistuje, funguje především na bázi logopedické […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz