Domů     Technika
Technické hity: Než vyjedeme do hor…
21.stoleti 19.12.2006

Zima je v plném proudu a řada našich čtenářů se jistě vypraví na hory. Co si ale vzít s sebou? Určitě lyže (málokdo si vyjede jen tak na pivo) a k horám patří i teplé oblečení nebo kvalitní fotoaparát. Možná si naši čtenáři vyberou něco právě z toho, co zaujalo 21. STOLETÍ.Zima je v plném proudu a řada našich čtenářů se jistě vypraví na hory. Co si ale vzít s sebou? Určitě lyže (málokdo si vyjede jen tak na pivo) a k horám patří i teplé oblečení nebo kvalitní fotoaparát. Možná si naši čtenáři vyberou něco právě z toho, co zaujalo 21. STOLETÍ.

Drží se i na rozježděných svazích
Dynastar Contact 10
Dynastar představil zbrusu nový typ sportovních lyží. Ty jsou mezičlánkem mezi vyloženou carvingovou lyží a allmountainovým univerzálem. Výrobce uvádí její vynikající jízdní vlastnosti jak na upravených, tak na rozježděných tratích.
Díky technologii Autodrive Fluid, která zdokonaluje propojení jednotlivých mechanických prvků lyže, a integrované kompozitové desce zaručuje lyže výbornou stabilitu ve vyšších rychlostech, přesnost při vedení v oblouku a celkovou kontrolu.
+ jakmile se uvolní zatížení lyže, stlačená pružina přenese veškerou akumulovanou energii do patky
– lyže s cenou pro náročné zákazníky
Cena včetně vázání PX 12 Fluid: 17 990 Kč

Vejde se do náprsní kapsy
Fujifilm FinePix Z3

Pro zachování zážitků z pobytu na horách není od věci mít u sebe kvalitní fotoaparát. Na hory se proto bude do náprsní kapsy hodit plochý, lehounký a skladný Fujifilm FinePix Z3 s 2,5“ displejem. Se svými 5,1 MPix potěší hlavně ty, kteří rádi fotí na kratší vzdálenost. K tomu, aby fotografie byly co nejkvalitnější napomáhá možnost nastavení citlivosti až na ISO1600, přičemž šum není tolik patrný ani při nízké světelnosti.
Zajímavá je možnost využití inteligentního blesku, který nabízí jedinečnou kombinaci jasného, správně exponovaného pozadí a přirozených odstínů pleti osob v popředí.
+ režim pořízení dvojsnímků, kdy je možné pořídit dva snímky za sebou (jeden s bleskem a druhý bez blesku) a sami si vyberete, který chcete uschovat
– poměrně nízké rozlišení
Cena: 6 990 Kč

Kde pěticípá hvězda pomáhá?
Funkční prádlo Moira
Při zimních sportech je potřeba své tělo chránit před mrazem a je tedy důležité udržet jej v suchu a teple. K tomu spolehlivě poslouží polypropylenové vlákno a funkční prádlo. Zásadní význam pro dokonalou funkci výrobků Moira má patentované, vlákno Moira TG 900 z vysoce technizovaného polypropylenu. Tajemství vlákna spočívá ve tvaru jeho průřezu, jenž se podobá pěticípé hvězdě. Tím se dvojnásobně zvětšuje obvod vlákna a zároveň vytváří úžlabí, kudy pak putuje kapilární vlhkost. Unikátní profil vlákna Moira TG 900 transport vlhkosti výrazně zvyšuje.
+ přestože vlákno Moira TG 900 nepřijímá vodu, odvádí vlhkost od pokožky
– omezená škála barevného provedení
Cena roláku: 695 Kč, cena spodních kalhot 599 Kč

Přehrávač s fotoaparátem
Gogen MXC 482 Voyeur
Ať už jsme kdekoli, trénujeme nebo se procházíme, MP3 přehrávač Gogen MXC 482 Voyeur nám poslouží jako perfektní společník. Samozřejmostí je přehrávání komprimovaných formátů z 512MB interní paměti, nebo z SD karty, pro kterou je připraven slot. Nezradí ani pokud jde o přehrávání videa či prohlížení fotek, které je si možné navíc pořídit díky tomuto přehrávači. Má totiž vestavěný 1,3 MPix fotoaparát.
+ kombinuje interní s externí pamětí
– integrovaný fotoaparát má zatím malé rozlišení
Cena:  3 920 Kč

Aby vždy bylo dost světla
Čelovky Varta
Prémiová řada prvotřídní kvality, z jejíž nabídky si zákazník vybere svítilny pro téměř jakoukoli venkovní aktivitu a dobrodružství. To jsou svítilny řady Active, pro které je charakteristická nárazuvzdornost, vodoodolnost, nízká hmotnost, technologické inovace jako LED technologie nebo extra jasný kužel světla s dalekým dosahem.
Řada Active je vhodná pro všechny aktivity v terénu, které vyžadují viditelnost. Hodí se tak například pro cyklistiku, horolezectví nebo pěší výlety. Mezi praktické svítilny, které najdou využití hlavně při aktivitách, kdy jsou potřeba volné ruce, patří tzv. čelovky, speciální svítilny, které se důmyslným systémem upevní na hlavu. Díky možnosti upravit polohu svítilny lze vždy docílit toho, aby kužel světla dopadal v požadovaném úhlu.
Varta má v nabídce hned tři čelovky, z nichž jedna je vhodná pro děti. Zbylé dvě umožňují profesionální nasazení. První z nich představuje kombinaci kryptonové svítilny spolu s LED. Dvě červené diody pro „noční vidění“ na kratší vzdálenosti, jedna bílá LED pro vzdálenějších objekty. Pro svícení do dálky je potom určena kryptonová svítilna. Přepínání je řešeno praktickým otočným spínačem. Jako špičkové řešení je nabízena xenonová čelovka, která se prezetuje velice silným zdrojem světla v přirozené barvě.
+ velký svit, malá energetická náročnost
– robustnější rozměry díky zvýšené odolnosti
Cena: 550 Kč

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz