Domů     Technika
Stáhnete si, co vás zajímá!
21.stoleti 19.12.2006

I přesto, že nabídka médií se neustále rozšiřuje, rozhlas si svou popularitu ponechává. Aby ale odolal novým tlakům i on musí držet krok s dobou. Jednou z možností je tzv. podcasting.I přesto, že nabídka médií se neustále rozšiřuje, rozhlas si svou popularitu ponechává. Aby ale odolal novým tlakům i on musí držet krok s dobou. Jednou z možností je tzv. podcasting.

Podcasting je na první pohled záhadný termín, ale v podstatě se nejedná o nic složitého. „Je to vlastně jenom podoba onlinového audia, ale pro mě za mě tomu můžete říkat rádio. Tohle vysílání umožnily přehrávače mp3. Stáhnete si, co vás zajímá, máte to u sebe v přehrávači a posloucháte,“ vysvětluje Američan Adam Curry, který je považován za vynálezce podcastingu.

Jednoduché a praktické
Kdyby nebylo internetu, podcasting by těžko vznikl. Audio záznamy jsou ve formě souborů ve formátu mp3 umístěny na webovou stránku a kdokoliv, kdo je připojen, si je může do svého přehrávače stáhnout. Jednoduché, že? Člověk tak není omezován jen na vysílací časy a svůj oblíbený pořad si přehraje tehdy, kdy na to má čas a náladu.
Ovšem pozor! Podcasting není výsadou jen rozhlasových stanic. Může si ho vytvořit prakticky každý. Řada blogů, neboli internetových deníků, je na internetu prezentována právě ve formě podcastingu.

Rádio na přání
V západním světě je podcasting všeobecně rozšířenou záležitostí, Česká republika však zatím trochu pokulhává. Světlou výjimkou je zde, kromě několika málo komerčních stanic, především Český rozhlas. Jeho projekt „Rádio na přání“ nabízí posluchačům stažení téměř všech pořadů, které veřejnoprávní rozhlas na svých stanicích odvysílá. K tomu si stačí jen otevřít internetové stránky rozhlasu, které najdeme na adrese www.cro.cz.
Technologie podcast je založená na RSS exportech, které obsahují popis audionahrávky a odkaz na místo, kde je MP3 soubor uložen. Zformátovaný soubor předvede pravidelně aktualizovanou nabídku audiosouborů, které je možné z dané stránky stáhnout. Šikovný software, který bývá na internetu ke stažení zdarma, dokáže nejen rozluštit a stáhnout soubor, ale pravidelně aktualizuje i nabídku.

Co je RSS?
Technologie RSS umožňuje uživatelům Internetu přihlásit se k odběru novinek z webu, který nabízí RSS zdroj (RSS feed, též RSS kanál, RSS channel). Tento zdroj se většinou objevuje na stránkách, kde se obsah velmi často mění a přidává (například zpravodajské servery).
Původně tento formát sloužil pouze k předávání aktuálních novinek mezi jednotlivými servery, které takto velmi jednoduše mohly odkazovat na aktuální články na jiných serverech.

V mp3 se dá i učit
Co všechno je nutné k tomu, aby si člověk mohl vychutnat všechny výhody podcastingu? Příliš mnoho toho naštěstí není. Samozřejmě, v první řadě to je internet. Pokud možno rychlý internet, protože některé sobory mohou být datově dost objemné. Nejvýhodnější v tomto ohledu je připojení prostřednictvím kabelové televize nebo ADSL. Druhou důležitou nezbytností je speciální program pro správu podcastů. Takovým programem může být třeba jednoduchý Doppler nebo trochu složitější BitsCast.
Podcasting se dá každopádně využít v mnoha oblastech. Některé světové galerie nabízejí například možnost stažení průvodce do mp3 přehrávače. Návštěvník lačnící po výtvarném umění pak má prohlídku galerie spojenu i s odborným komentářem. Ne každý návštěvník galerie, který má sluchátka na uších, musí proto být nevychovaný chuligán.
Další oblastí, kde se podcasting dá využít, je školství. Je řada lidí, kterým pro studium vyhovuje, když si přednášku mohou poslechnout vícekrát, než aby se učili ze suchopárných skript. Díky postcastingu se tak dnes řada lidí zdokonaluje v jazycích, v historii a mnoha dalších předmětech.

Zatím je to zdarma, ale…
Fenomén podcastingu je internetem šířen teprve dva roky a stává se stále populárnějším. Řada společností v něm tuší i komerční využití. Zatím je z 99% podcastů šířeno naprosto volně, ale v ne příliš vzdálené době se dá očekávat, že komerce vstoupí i sem. V první řadě to bude zejména v oblasti pornoprůmyslu nebo hudebních nahrávek. Později to mohou být třeba namluvené odborné publikace. Možností je prostě spousta. Další nikoliv nepodstatnou výhodou je, že podcasty bývají bez reklamních sdělení. I to se určitě časem změní, ať se nám to líbí nebo ne.
Na druhé straně se může podscasting stát další oázou svobody, podobně jako tomu je u zmiňovaných blogů. Blogger si na internet může nahrát vlastně cokoliv a záleží jen na něm, kolik uživatelů internetu ke svému blogu naláká.
Tak jako nejdřív vznikl rozhlas a až poté televize, i podcasting získává svou videopodobu, zvanou vidcast. V České republice byl první vidcast spuštěn v září 2006 na adrese www.digit.cz. I zde se dá během krátké budoucnosti očekávat velice bouřlivý rozvoj.

Naoko nezávisle
Mediální vydavatelství asi z rozšíření podcastingu bůhvíjakou radost nemají. Pochopitelně, může jim ubrat část klientely. Proto některá mediální impéria vytvářejí vlastní podcasty, které se s ohromným finančním zázemím v zádech tváří naoko nezávisle. I když, ruku na srdce, těžko může nějaký blogger konkurovat ve zpravodajství zaběhnutým tiskovým agenturám.
Problémem může být i to, že řada lidí, kteří vytvářejí podcasty na svých stránkách si příliš neláme hlavu s autorskými právy. Ale to samozřejmě není jen problém podcastingu. Každopádně tento nový fenomén dokáže být v mnoha oborech velmi užitečný a užívání tohoto termínu se už pomalu stává běžnou součástí našeho slovníku.

Není to vysílání
Termín podcasting vznikl slovním spojením názvu přehrávače iPod firmy Apple s anglickým slovem broadcasting, vysílání. Tento název se vžil i přesto, že je zavádějící, protože k využívání podcastingu není iPod potřeba, ani se nejedná o vysílání v tradičním slova smyslu. Čeština pak přejala tento anglický název beze změny.

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz