Domů     Medicína
Meningokok se mění jako chameleon!
21.stoleti 21.10.2006

Jen málokterá bakterie je tak zákeřná. V průměru každá devátá napadená oběť nepřežije její bleskurychlý útok! Za své oběti si přitom nejraději vybírá malé děti a mladé lidi. Naštěstí se jí může postavit do cesty očkování. Od příštího roku se má navíc objevit velmi účinná vakcína.Jen málokterá bakterie je tak zákeřná. V průměru každá devátá napadená oběť nepřežije její bleskurychlý útok! Za své oběti si přitom nejraději vybírá malé děti a mladé lidi. Naštěstí se jí může postavit do cesty očkování. Od příštího roku se má navíc objevit velmi účinná vakcína.

Meningokok má na svědomí jak běžné respirační infekce, tak až smrtelné nemoci. Označují se souhrnně jako meningokoková onemocnění a patří k nim zánět mozkových blan a meningokoková sepse (otrava). Převážným viníkem meningitidy bývá bakteriální infekce. Nejvíce ohrožuje chlapce ve věku 15 – 19 let, u nich je úmrtnost až 25 %!

Děsivá statistika
Vědci znají 13 skupin meningokoků. V České republice převažují dvě, B a C. Skupina B přitom postihuje zejména malé děti, skupina C ohrožuje hlavně starší školní děti a adolescenty. Lidé ve věku nad 30 let většinou problémy nemají.
Vzácně se u nás objevuje i kmen A, jinak typický pro severní Afriku a Velkou Británii, který má úmrtnost do 25%. Loni se však u nás objevily mutace meningokoka kmene B (po změnách v jejich DNA) na C, který je agresivnější než dosavadní.
Hrozivé onemocnění se v ČR vyskytuje ojediněle, ale jeho statistika je děsivá. Za posledních 14 let ohrozila infekce meningitidy v ČR 1751 lidí, z toho 190 postižených během několika málo hodin zabila! Například v roce 2004 ze 105 nemocných 16 zemřelo a rok 2005 si zapsal 97 případů, z toho pět mrtvých.
Poslední smrtící epidemie se u nás objevila před 50 lety.

Nový genetický klon
Situace se zhoršila v 90. letech minulého století, kdy se naše země otevřela světu. Spolu se zvýšeným počtem cizokrajných návštěvníků sem vtrhly i jiné, zde dosud neznámé kmeny meningokoka. Platí to zejména pro období po roce 1993, kdy se v ČR objevil nový genetický klon, vyvolávající závažnější průběh onemocnění. Doprovázel ho šok nebo sepse (otrava) a vysoká úmrtnost až 20%.
Nový klon zaútočil zejména na dospívající mládež a později na dětí ve věku od jednoho roku do čtyř let. Proč napadá právě je, na to vědci zatím odpověď neznají. Neutěšená situace vyvrcholila roku 1995, který přinesl 230 případů meningokokových onemocnění, z nichž 80 % způsobil zmíněný nový klon. Kupodivu se nové případy neobjevily na celém území republiky, ale vyskytly se jen v určitých oblastech. Proč? Nikdo neví! Například ve vesnici Liběšice na Litoměřicku se v krátké době nakazilo pět lidí, přičemž tři z nich zemřeli.

Rozmarný jako filmové hvězdy
Meningokokové onemocnění většinou způsobuje bakterie Neisseria meningitidis (obecně meningokok). Není nijak konzervativní, své vlastnosti mění podle podmínek zevního prostředí, do kterých patří i imunitní výbava člověka. Výstižně to pro 21. STOLETÍ vyjádřila MUDr. Pavla Křížová, Ph.D, vedoucí Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy Státního zdravotního ústavu v Praze: „Meningokok trpí rozmary filmové hvězdy. Přeměňuje se jako chameleón, tak jak potřebuje. Pravdou však je, že definitivní likvidace meningokoka se nikdy nedočkáme!“

Každý desátý člověk je hostitelem zákeřných bakterii
Meningokok se vyskytuje v horních cestách dýchacích asi u desetiny obyvatel ČR, tedy více než milionu osob, aniž jim působí jakékoli potíže. To jsou takzvaní zdraví nosiči, u nich není zapotřebí provádět žádná léčebná ani preventivní opatření. Nosičství bývá většinou krátkodobé, samo odezní a u zdravých nosičů se nevyvíjí v žádné závažné meningokokové onemocnění.
Pokojné soužití s meningokokem může dokonce někdy působit i příznivě, protože vyvolává tvorbu ochranných protilátek, vzniká tak přirozená imunita.  
Zdrojem infekce je člověk s nosohltanovým hlenem, bez ohledu na to, zda je nemocný či nosič. Vstupní branou meningokoka k novému hostiteli je nosohltan, odkud nákaza krví či mízními cestami pronikne na mozkové pleny.
Osudové rozhodnutí, zda při takovém setkání zůstane jen u neškodného nosičství anebo naopak nositel onemocní, přichází až nečekaně rychle.
Významným bodyguardem se přitom stávají obranné mechanismy konkrétního člověka, na druhé straně šachovnice je míra schopnosti meningokoka nebezpečné onemocnění vyvolat. V tom horším případě to připomíná zažehnutí plamínku pod stohem vyschlé slámy!
Nejnovější bádání odhalilo, že meningokoky způsobující závažná onemocnění se výrazně liší od meningokoků nalézaných u zdravých nosičů!

Co škodí a co pomáhá?
Rizikové jsou pro vznik onemocnění faktory, které oslabují celkovou
odolnost lidského organismu: horečnaté onemocnění, nemoci dýchacích cest,
námaha, prochladnutí, nadměrná fyzická či psychická zátěž (i konzumace alkoholu). Škodí stres i trvalý deficit spánku. Několik mladých lidí v České republice podlehlo meningokokovi krátce po ponocování na diskotéce či neúměrně dlouhém cvičení v posilovně. Z dlouhodobě působících faktorů se negativně projevuje znečištěné životní prostředí a kouření (aktivní i pasivní). Například u dítěte, jehož jeden rodič kouří, stoupá riziko nákazy třikrát, pokud tabáku holdují oba rodiče, je hrozba až osminásobná.
Zákeřná bakterie má přitom ráda místa, kde se na malém prostoru soustřeďuje hodně lidí (a tím i možných bacilonosičů) – diskotéky, prostředky MHD, hromadné sportovní i jiné akce, kasárna, hotely …
Výsledky čerstvé celorepublikové studie potvrzují, že organismus naopak proti vzniku závažného meningokokového onemocnění chrání aktivní sportování, častý pobyt v přírodě a zdravý životní styl – včetně způsobu stravování, tedy i bohatého přísunu vitamínů.

Čím ohlašuje příchod onemocnění?
Nejčastějšími příznaky útoku meningitidy jsou celková nevolnost, bolení v krku, horečka (kolem 40 °C), přičemž postižený mívá studené končetiny. Objevuje se i zimnice, světloplachost, zvracení, bolest břicha, hlavy, svalů a kloubů. Stav nemocného se rychle zhoršuje, teplota nereaguje na správně podávaná antipyretika (léky proti teplotě) ani na zábaly. Malé děti pláčou, mívají strnulý výraz a často se jim chce spát.
Zanedlouho poté může následovat bolest či tuhnutí šíje, zmatenost, náhlý vzestup ospalosti až poruchy vědomí, křeče, vyrážka. Někdy se kolem úst i jinde vytvoří rozsáhlý opar. Velmi alarmujícím signálem jsou shluky jemných červenofialových skvrnek na kůži, podobných píchnutí špendlíkem. Brzy se začnou slévat do modřin – to už jde o každou hodinu!
Často se postižený člověk domnívá, že jde pouze o nachlazení či počínající chřipku. Proto není vhodné intenzitu příznaků tlumit laickým nasazováním léků proti horečce či bolesti. Skutečný stav zjistí laboratorní vyšetření, které se provádí z krve a mozkomíšního moku.

Hlavně přijít včas!
Při podezření, ještě před umístěním pacienta v nemocnici, je vhodné nasazení  antibiotik. Důležité je zachovat životně důležité funkce. Při invazivním onemocnění se totiž infekce šíří velice rychle krví do všech tkání organismu, bakterie se velice rychle množí a způsobuje závažná poškození orgánů (mozku, jater, ledvin, plic, srdce apod). Každý desátý pacient ohluchne, mnozí oslepnou, výjimkou nejsou ani amputace části končetin či vyvolání epilepsie.
Většinou onemocní do té doby zcela zdraví jedinci, často jde o děti, které téměř nikdy nebyly nemocné. „Pokud je onemocnění rozpoznáno včas a léčení je zahájeno rychle, většina nemocných se zcela uzdraví,“ řekl 21.STOLETÍ primář MUDr. Jan Pajerek z dětského oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. „Bohužel někdy se stává, že rodiče jdou spát s tím, že dítě má obyčejnou chřipku a ráno ho najdou mrtvé!“
 
Více se dozvíte:
J. Beran, J. Havlík: Pneumokokové nákazy a možnosti očkování proti nim; MAXDORF
2006
http://www.zzshmp.cz/

V pracovní dny (8.00 – 15.00 hod) je k dispozici bezplatná telefonní linka 800 100 626, poskytující informace o infekčních chorobách

Očkování zachrání život
Nejvíce případů v Česku připadá na meningokoky skupiny B. Bohužel, proti nim není univerzálně použitelná vakcína.
Očkování vyvolává v organismu tvorbu protilátek, které člověka chrání před rozvojem infekce, když se do kontaktu s bakteriemi dostane. Nejčastěji se očkuje proti bakteriím ze skupiny C, které nejvíce hrozí mladým lidem ve věku od 15 do 19 let. Očkovat se mohou děti již od dvou měsíců věku a ochrana má vydržet celý život. Nyní je už k dispozici nová generace očkovacích látek, tzv. konjugované vakcíny. Už její jediná dávka zajistí dlouholetou ochranu.
Vakcína se prodává na předpis za 500 – 750 korun. Některé zdravotní pojišťovny však na ni přispívají
(Seznam očkovacích center naleznete na www.meningokok.cz.)

Nebezpečné líbání
Meningokok se šíří vzdušnou cestou, nejčastěji při úzkém kontaktu osob – při kašli, kýchání, ale i líbání… Přenáší se výhradně mezi lidmi, mimo lidský organismus dokáže přežít jen několik sekund.
Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaku onemocnění, je 1 – 6 dnů (nejčastěji 3 – 4 dny). Pokud jde o sezónní výskyt, někteří odborníci tvrdí, že nezáleží na ročním období, jiní se domnívají, že nejaktivnější je meningokok na jaře.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz