Domů     Zajímavosti
CO NOVÉHO NA SÍTI
21.stoleti 21.10.2006

S počítačovou gramotností to v Evropě rozhodně není tak růžové, jak by se na první pohled dalo předpokládat. Dnes se na ni tedy podíváme trochu zblízka. Navíc uplynulo již devět měsíců od chvíle, kdy byla spuštěna doména eu. Její úspěšnost nakonec předčila veškerá optimistická očekávání.

Třetina Evropanů nikdy nepoužila počítač!
Ačkoliv se Evropa ráda chlubí svou počítačovou gramotností, 34 procent jejich obyvatel do kontaktu s počítačem nikdy nepřišlo. Toto číslo vychází ze studie, kterou provedl statistický úřad Evropské komise se sídlem v Lucemburku, Eurostat.
Nejlépe si v tomto ohledu vedou skandinávské státy. V Dánsku, na Islandu a ve Švédsku práci s počítačem neovládá pouhých osm procent obyvatel. Na druhém konci pomyslného žebříčku je Řecko, kde počítačová negramotnost dosahuje hrozivých 65 procent. Češi však na tom nejsou o mnoho lépe. Přesně polovina našich spoluobčanů neví, jak zacházet s myší, klávesnicí a monitorem.
Počítačová negramotnost je v evropském celku vyšší u žen (37 %) než u mužů (31 %). Dalším faktorem, který v této oblasti hraje důležitou roli, je i věk a dosažené vzdělání. Jak se dá předpokládat, lidé ve vyšším věku a s nižším vzděláním si cestu ke computerům hledají obtížněji. Například 80 procent lidí nad 55 let, kteří nedosáhli vyššího vzdělání, je počítačovými technologiemi naprosto nepolíbeno.
Studie se dotkla i využívání internetu. Vyplývá z ní, že internet nikdy nepoužilo 43 procent Evropanů.

Kdy a kam pojedeme?
Portál Centrum.cz na doméně jizdnirady.centrum.cz spustil vyhledávání všech dopravních spojů v České republice. Využívá k tomu plný přístup do Celostátního informačního systému o jízdních řádech IDOS. „Očekáváme, že tato služba bude mít velký úspěch u našich stávajících uživatelů a zároveň na Centrum.cz přiláká nové,“ řekl 21. STOLETÍ ředitel portálu Centrum.cz Ondřej Tomek.
Stránku s informacemi o dopravních spojích zpřístupní portál uživatelům bez reklam, aby na ní rychle a přehledně našli potřebné informace. Pro IDOS Centrum.cz také vytvořilo novou grafiku, která respektuje strukturu a obsah informací z IDOSu, ale zároveň více ladí s portálem Centrum.cz.
Na stránce jizdnirady.centrum.cz najdou uživatelé pohromadě všechny dopravní spoje v České republice, včetně linek MHD. Kromě základního hledání času odjezdů a příjezdů jednotlivých spojů, je možné sledovat například i zpoždění vlaků nebo řazení vagónů ve vlacích. Databáze obsahuje i informace o autobusových a leteckých spojích.

Doména eu. je stále populárnější
Doména eu. funguje relativně krátce, jen devět měsíců, a již se dostala na třetí místo mezi nejrozšířenějšími doménami v Evropské unii. Před ní se drží jen dvě národní domény – britská uk. a německá de.
Tato nová a módní koncovka internetových adres je nejpopulárnější v Německu. Zde byla zaregistrována v 673 000 případech. V České republice proběhla její registrace 37 500krát.
V celosvětovém měřítku je nejčastější doménou koncovka com. Ta má na svém kontě více než 50 milionů registrací. Hojně rozšířenými koncovkami jsou i net. org. a info.

Domény    Jejich počet
de.      10 000 000
uk.        5 000 000
eu.       2 000 000
nl.       1 900 000
cz.          260 000

Související články
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz