Domů     Medicína
PROGNÓZY: Dokáže se lidstvo vypořádat s AIDS?
21.stoleti 18.8.2006

Letos je tomu právě čtvrt století od okamžiku, kdy američtí vědci poprvé popsali u homosexuálního stewarda Gaetana Dugase AIDS. Tehdy se domnívali, že se jedná o vzácnou infekci, se kterou se seznámí maximálně úzká skupina odborníků. Jenže od té doby HIV nakazil 65 milionů lidí a 25 milonů z toho jich už stačil usmrtit.Letos je tomu právě čtvrt století od okamžiku, kdy američtí vědci poprvé popsali u homosexuálního stewarda Gaetana Dugase AIDS. Tehdy se domnívali, že se jedná o vzácnou infekci, se kterou se seznámí maximálně úzká skupina odborníků. Jenže od té doby HIV nakazil 65 milionů lidí a 25 milonů z toho jich už stačil usmrtit.

Pesimistický pohled
Vakcinace a léčba
Virus HIV se vyskytuje ve dvou typech. V Evropě, Americe a Asii převládá HIV-1, v Africe HIV-2. HIV-1 je velmi plastický, snadno podléhá mutacím, a to zejména v oblasti povrchových molekul. Právě z tohoto důvodu je téměř nemožné vyvinout vakcínu, která by dokázala organismus připravit na likvidaci celé populace viru.
Vzhledem k tomu, že se AIDS dotýká i nejbohatších zemí světa, prakticky po celých 25 let je intenzivně hledán účinný prostředek na jeho léčbu. Přes veškerou snahu se však nepodařilo najít žádnou účinnou látku. Nadějné léky nemoc pouze zpomalují a řeší sekundární infekce. Vzhledem k tomu, že HIV napadá bílé krvinky, tedy právě buňky, které se na likvidaci virových infekcí podílejí, je využití razantní léčby značně problematickou záležitostí.

Preventivní opatření
Vinou absence účinné vakcíny jsou preventivní opatření limitována na předcházení rizikovým situacím. Pomineme-li pečlivé testy krevních konzerv, zbývá vzhledem ke způsobům přenosu viru už jen používání sterilních jehel a „bezpečný sex“.
Ani po letech osvěty a fungování bezplatné výměny použitých jehel za nové návyky narkomanů příliš nezměnily. Stejně tak je velmi obtížné přesvědčit obyvatele chudých afrických zemí k tomu, aby používali kondomy, ve chvíli, kdy nemají dostatek prostředků ani na základní potraviny. Situaci do značné míry zhoršují i pověry (například, že pohlavní styk s pannou AIDS vyléčí, nebo že léky dodávané západem nejsou léky, ale prostředky záměrně rozšiřující chorobu). Za takových podmínek se prevence stává jen těžko prosaditelnou. 

Vyhlídky do budoucnosti
Přestože ve vyspělých zemích je nákazová situace stabilizována, zejména v subsaharské Africe má obrovské rozměry a v některých státech svým rozsahem přímo ohrožuje přežití celé populace. Při 35 % nemocnosti je AIDS v chudých zemědělských státech, ve kterých výroba potravin závisí na živé pracovní síle, jednou z příčin hladomoru. Nedostatečná výživa a celková tíživá životní situace nadále podporují šíření nemoci.
Z této spirály smrti se Afrika nemůže bez cizí pomoci dostat. Pro bohatší země je epidemie takových rozměrů nebezpečná z toho důvodu, že virus má dostatek příležitostí k dokonalejšímu přizpůsobení se lidskému organismu a vytváření nových forem. Ty se mohou naučit pronikat do organismu i jinými způsoby než jen krví a pohlavním stykem, případně se stát zcela rezistentními proti nadějným lékům.

Optimistický pohled
Vakcinace a léčba
Konkrétní přípravek na spolehlivou likvidaci HIV věda zatím neposkytla, přesto se poslední dobou hromadí poznatky, jež by jeho vývoj mohli značně urychlit. Velmi nadějně vyhlíží například objev mechanismu, jakým se virus brání proti blokování svých genů kousky naší RNA. Jednoduše jedním ze svých enzymů zabraňuje tvorbě „nástroje“ na výrobu oněch nepříjemných kousků RNA.
Jelikož je tento enzym velmi specifický a virus musí využívat stále stejný typ, jeví se jako ideální cíl pro likvidaci léčivy. HIV totiž nemůže zmutovat tak, aby se bez tohoto enzymu obešel.

Preventivní opatření
Nadějný je také rozvoj tzv. mikrobicidů, tedy látek aplikovaných do pochvy před pohlavním stykem, které zabíjejí mikroorganismy včetně virů. Do konce roku 2007 by se měly dostat na trh přípravky, které zatím v kombinaci s kondomem zajistí téměř stoprocentní ochranu před nákazou virem HIV. Mikrobicidy jsou přitom dostatečně levné, údajně se jejich cena bude pohybovat v hodnotě srovnatelné s kondomem.
V rámci programu OSN na potlačení nákazy UNAIDS se zároveň plánuje masivní podpora a osvětová kampaň pro subsaharskou Afriku, od které si OSN slibuje výrazné omezení tamní epidemie.

Vyhlídky do budoucnosti
Vzhledem ke značné naději na to, že se v průběhu příštích deseti let vědcům podaří nalézt účinné vakcíny a vzhledem ke skutečnosti, že již prakticky existuje téměř stoprocentní a zároveň levný způsob prevence, měl by počet nově nakažených postupně klesat. Pokud by se navíc podařilo objevit i lék, mohla by se do poloviny tohoto století z nebezpečné smrtící nákazy stát jen otravná nepříjemnost, srovnatelná s dnešní běžnou chřipkou. I když takový vývoj událostí může vypadat jako neuskutečnitelná naděje, dnešní vědě k němu chybí už jen krůček a trocha toho štěstí.

Realistický pohled   21.STOLETÍ
Vakcinace a léčba

Od roku 1983, kdy byl jako původce AIDS odhalen virus HIV, bylo vyzkoušeno více než 20 typů očkovacích látek. Sice žádná z nich neposkytuje spolehlivou ochranu, na druhou stranu jejich vývoj přinesl mnohé poznatky, které současnou medicínu přibližují nalezení funkčního preparátu.
Zejména v oblasti vakcinace jsou vědci schopni připravit bílkoviny, které vyvolají tvorbu protilátek (připraví výzbroj proti možnému budoucímu ataku virů), účinná vakcína je už jen otázkou vhodné kombinace s vakcínou z oslabeného živého viru, aby se aktivovaly všechny potřebné složky imunity. Otázkou je, jak dlouho bude HIV trvat, než se na situaci adaptuje, a jestli budou vědci schopni včas na jeho mutace reagovat.
S léky je to podstatně složitější. Počátkem letošního roku přišly americké farmaceutické firmy s velkou slávou s novinkou ve formě jediné tabletky na den. Od 50 prášků denně, předepisovaných v 90. letech, je to jistě velký pokrok, nicméně léčba jednoho pacienta i tak ročně přijde na 30 000 USD. Obyvatelé afrických států si takovou částku nevydělají za celý život.

Preventivní opatření
V rozvinutých státech se daří osvětou lidi přimět k tomu, aby se nechovali rizikově. Nové přípravky mohou navíc zajistit ochranu i osobám, které si svým způsobem života o nákazu virem HIV přímo říkají. Zejména sexuální pracovnice by s příchodem běžně dostupných mikrobicidů (chemický prostředek používaný ženou před pohlavním stykem, který zabíjí, neutralizuje nebo blokuje virus HIV) mohly přestat být problematickými přenašečkami.
U uživatelů drog však dodržování nutných pravidel předpokládat nelze, u této skupiny lidí naopak riziko nákazy rok od roku stoupá. Například v Indii od roku 1998, kdy AIDS přenos jehlou prakticky neznali, stoupla rizikovost nakažení při injekčním užívání drog během 7 let až na 60 %.
Také situace v subsaharské Africe se nemůže dramaticky zlepšit, dokud se na trh nedostane účinné a hlavně levné léčivo či vakcína. Preventivní opatření zde v současné podobě nemají a ani nemohou mít příliš velký dopad.

Vyhlídky do budoucnosti
Několik současných projektů dává naději, že se nalezne jak účinná vakcína, tak lék proti AIDS. Zatím příliš neřešeným problémem však kromě toho nadále zůstává nedostupnost přípravků pro chudé obyvatele subsaharské Afriky. Podle posledních průzkumů dosáhl nárůst nově nakažených lidí minulý rok vrcholu a po několik dalších let se očekává stagnace.
I v případě, že se nepodaří najít účinnou vakcínu, měl by se vlivem zlepšení dalších preventivních opatření počet nově nakažených postupně snižovat. V současné době se na boj s HIV vynakládá kolem 8,5 miliard dolarů ročně. Aby se však potřebná pomoc dostala všem, kteří ji potřebují, bylo by zapotřebí pro rok 2008 vynaložit celkem 22 miliard dolarů. Přes veškeré snahy se tato částka podaří však sehnat jen stěží.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz