Domů     Architektura
První vodíkové městečko světa
21.stoleti 23.6.2006

Skupina dánských společností a institucí nedávno poprvé zveřejnila vizionářský koncept H2PIA. Jedná se o první opravdové městečko na světě, které bude fungovat především na bázi vodíkové energie. Projekt bude spuštěn v roce 2007 na zatím nejmenovaném místě v Dánsku.Skupina dánských společností a institucí nedávno poprvé zveřejnila vizionářský koncept H2PIA. Jedná se o první opravdové městečko na světě, které bude fungovat především na bázi vodíkové energie. Projekt bude spuštěn v roce 2007 na zatím nejmenovaném místě v Dánsku.

Většina obyvatel planety podvědomě vnímá chemický prvek vodík, jako jednu z alternativ která by měla v budoucnosti nahradit současná paliva. Jeho využití je však zatím velmi finančně náročné a pro skeptiky nereálné. Někteří odborníci ale soudí, že by se vodík mohl stát důležitým palivem již v roce 2050.

Odpadem bude čistá voda
Prvním projektem, který bude ověřovat možnosti využití vodíku v rozsahu obydleného městečka je dánská studie H2PIA. Podle ideových tvůrců bude H2PIA městečkem založeným na principech svobody, čistoty energií, kreativitě a inovaci. Obyvatelé zde budou produkovat energii pro veškerou svou potřebu. 
Vodík tu bude nejdůležitějším chemickým prvkem energie pro domy i automobily. Má být vyráběn především z obnovitelných zdrojů, slunce a větru. Odpadním produktem veškerého energetického zařízení  bude v tomto případě jen čistá voda.
 
Urbanistická vize

Projekt H2PIA je uzavřenou urbanistickou komunitou s rezidenčními domy, obchody, automobily a silnicemi. Jak autoři projektu uvádějí, „Obyvateli budou obyčejní lidé, kteří chtějí být šťastni v čistém a životaschopném prostředí“.
Současně budou ale muset řešit poněkud odlišné problémy, než řeší obyvatelé běžných měst, protože v H2PIA bude vládnout vodíková technologie. V rámci projektu bude využito to nejlepší z dánské architektonické dovednosti. Počítá se ale s tím, že se architektura bude živě vyvíjet podle potřeb komunity a technologických limitů daných novými výzkumy. 

H2PIA veřejná
Veřejná část představuje křižovatku pro nákupy, produkci a distribuci vodíku a energií. Obsahuje centrální výrobnu pro kombinovaný ohřev vody a elektrárnu založenou na vodíkové energii. Je tu také umístěna hydrogenová stanice, kde mohou automobily tankovat vodík pro svůj pohon.

H2PIA společenská
Společenskou část představuje centrální část města, která poskytuje obyvatelům vzrušující kombinaci obchodů, společenských prostor, firem a míst pro relaxaci a odpočinek. Ve spodních partiích projektu budou fungovat relaxační, zábavná a sportovní studia.  

Vila uzavřená
V tomto objektu budou obecní byty pro mladší obyvatele městečka. Představuje  tvůrčí a inspirující prostředí, vytvářené mladými lidmi pro svou vlastní generaci. Vila bude napájena elektřinou a teplem z centrálních energetických zdrojů.

Vila otevřená
Otevřený dům je kreací pro rodiny milující lehkost, vzdušnost a pocit svobody pohybu. Dům není připojen k centrálnímu zdroji energií. Obyvatelé si sami řídí výrobu vodíku a uskladnění následných energií pro dům i automobil.

Vila kříženec
Je určena rodinám které akceptují kombinaci života uzavřené a otevřené vily. Využívají jak své vlastní produkce energie, tak i společných energetických sítí. Přebytek energie mohou odevzdávat do společných sítí. Při jejich nedostatku naopak ze společných rozvodů odebírat. Rodina může využívat rovněž vodíkový automobil.

Související články
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
Petra není jen dívčí jméno, které nosí mnohé půvabné ženy. Když archeolog slyší pojem Petra, okamžitě si vybaví skalní město nacházející se v Jordánsku. Mistrné dílo, před kterým se tají dech, a na které může být hrdá celá lidská civilizace, před 2000 lety vytesali do růžového pískovce kočovní Nabatejci. Jordánské království je jen o málo […]
Ven z měst! Za levnějšími pozemky a klidem přírody, do vlastních domků… V tomto duchu se nese trend bydlení v posledních desetiletích. Ale tento styl života nemusí být nutně ideální pro psychickou pohodu ani pro životní prostředí. V čem je háček a proč může být někdy lepší bydlet ve městě? Lidé v městském prostředí podle […]
Mezinárodní tým složený ze zástupců architektonických ateliérů NORMA (Česko), EMF (Katalánsko/Španělsko) a PARETO (Francie), který zvítězil v urbanisticko-krajinářské soutěži na přeměnu území u soutoku Berounky s Vltavou, se teď pustí do přípravy studie celého území s rozlohou přesahující 1200 hektarů. Mezinárodní tým tří architektonických studií spolupracoval na vítězném návrhu příměstského parku Soutok půl roku, vytvořilo […]
Na první pohled obyčejná rodinná hrobka. V jejím srdci mají však být dodnes slyšet hlasy templářů a kdesi v labyrintu chodeb tiše spočívat svatý grál… Malá kaple nacházející se zhruba 11 kilometrů od Edinburgu voní záhadami a konspiračními teoriemi po celá staletí. Místo poseté nejrůznějšími symboly a prapodivnými znaky má totiž ve svém nitru ukrývat […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz