Domů     Zajímavosti
INTERNET
21.stoleti 19.5.2006

Dnes už není problém se z prostředí svého domova projít po Marsu i po různých pozemských zákoutích, poté se vypravit na fotbal či si jen tak osvěžit cizí jazyk. Díky internetu to vše lze stihnout během chvíle.

Projděte se po Marsu
Kdo chce navštívit Mars, má příležitost. Sice zatím jen virtuálně, ale i tak procházka po rudé planetě stojí za to. Na stránkách www.google.com/mars byly zpřístupněny mapy, které připravil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).
Mapy se skládají z více než 17 tisíc snímků, které pořídily americké sondy Mars Global Surveyor a Mars Odyssey. Lze tak podrobně prozkoumat místní krátery, hory, údolí a kaňony, to vše bez fyzických a psychických testů nutných pro astronauty, bez skafandru, prostě jen tak, z pohodlí svého domova.  
Kdo dává přednost své rodné planetě, ten už nějakou dobu může využívat podobný projekt, a to na stránkách http://earth.google.com/.

Fotbalové rádio na internetu
Pražský fotbalový klub Bohemians 1905 je v mnoha ohledech výjimečný. Ještě před rokem tomuto slavnému a tradičnímu týmu hrozil zánik. Fanoušci klokanů však svůj klub zachránili a dnes na jeho třetiligová utkání chodí prvoligové návštěvy.
Nyní se Bohemka může pochlubit dalším unikátem, který v České republice zatím nemá obdoby. Pro jarní sezónu bylo na stránkách www.bohemians.cz spuštěno rádio, které živě přibližuje nejen domácí utkání klokanů, ale i některé jejich zápasy na hřištích soupeře. Stačí si jen stránku otevřít a kliknout na příslušný odkaz.
Kromě rádia je na zdejším webu i možnost shlédnout v rámci sekce Bohemka TV sestříhané videozáznamy ze zápasů. Ty obsahují i rozhovory s trenéry a s některými hráči. Redakce klokaního serveru do budoucnosti chystá i kompletní videozáznamy utkání, ve kterých se zelenobílý tým z Ďolíčku představí.

Virus – podnikatel
Počítačové viry se vrhly na obchod a podnikání. Jejich zisky plynou od těch, kdo po jejich společnosti vůbec netouží, od uživatelů internetu. Právě po něm se šíří virus Ransomware, který je znám i pod názvem Cryzip.
Jak takový virus podniká? Poté, co vnikne do počítače a uhnízdí se v něm, zahesluje nejrůznější soubory. Když se do nich nešťastný uživatel chce dostat, virus ho s pomyslným ironickým výrazem požádá o částku 300 dolarů. Rozkódovaní souborů je pak velmi obtížné, protože hesla, která Cryzip používá mají více než deset znaků. Tvůrce Cryzipu vzkazuje všem postiženým, že byl jejich počítač „napaden naším softwarem, zatímco jste si prohlíželi ilegální pornostránky. Všechny vaše dokumenty, textové soubory a databáze byly uloženy v archivu pod dostatečně dlouhým heslem.“
Jako nejlepší ochranu před všemi viry doporučují odborníci veškerá data zálohovat.

Zapomínáme slovenštinu?
V poslední době se naši redakci obrátilo několik čtenářů s žádostí, zda nevíme o nějakém česko-slovenském on-line slovníku. Od rozdělení společného státu již uplynulo 13 let, a přestože si oba národy zůstaly velmi blízké, zvláště mladší generace v Čechách má problémy s porozuměním slovenskému jazyku. Na internetové adrese http://www.e-slovensko.cz/slovnik/ se lze problémů se slovenštinou bezpečně zbavit.

Rychlost hackerů se zvyšuje
Analytici vývojového a výzkumného týmu X-Force, která je součástí společnosti Internet Security System, zjistili v roce 2005 celkem 4472 zranitelných míst v hardwaru i softwaru. Zpráva dále uvádí, že po uveřejnění zranitelného místa došlo ve 3,13 % případů k šíření kódu využívajícího těchto chyb ještě během následujících 24 hodin, v časovém rozmezí 48 hodin pak dokonce v 9,38 % případů. „Nelze přehlížet nárůst zneužití zranitelných míst ještě v průběhu nultého dne, kdy jsou tyto chyby veřejně oznámeny,“ řekl Gunter Ollman, ředitel týmu X-Force, ISS. „Tato situace nedává vývojářům produktů dostatečný čas na ověření těchto problémů a zveřejnění opravných balíčků pro koncové uživatele a správce podnikových sítí, kteří jejich produkty využívají. Sítě, ve kterých není používána proaktivní ochrana, jsou tak často v řádu dní či dokonce týdnů vůči těmto hrozbám zranitelné.“
Ještě více starostí přináší zjištění, že celých 12,5 % hrozeb bylo publikováno souběžně s okamžikem zveřejnění chyby, které využívaly. To jinými slovy znamená, že byl zákeřný kód vypuštěn do světa ve stejném okamžiku, kdy se staly informace o zranitelnosti známé. Závěr je jednoznačný – hackeři sami aktivně pátrají po zranitelných místech systémů a teprve poté, co dokáží zjištěných problémů využít, publikují informace o nich dále. To v praxi znamená, že časový úsek mezi zveřejněním informací o zranitelném místě a uvolněním kódu, který těchto informací využívá, se neustále zkracuje. Z hackerů se prostě stávají sprinteři.

Emaily jako zachránci lesů?
Dlouho se o tom mluvilo, dlouho se to předpovídalo. Papír je pomalu nahrazován emaily a esemeskami. Tento trend nyní potvrdila i studie, kterou ve Velké Británii zveřejnili místní vědci. Pět tisíc respondentů bylo podrobeno šetření, které mělo za úkol sledovat, jaké způsoby písemné komunikace jsou mezi lidmi nejvíce využívány.
A výsledky? Polovinu veškeré písemné komunikace tvoří emaily. Na druhém místě se umístily textové zprávy s 29 %. Na klasiku, tedy na papír a na pero, zbylo jen 13 %. Rozdíly jsou patrné i mezi jednotlivými generacemi. Zatímco mezi lidmi staršími 65 let je preferován papír z téměř z 40%, mladí lidé ve věku od 15 do 24 let jej využívají z pouhých 5 %.

Související články
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz