Domů     Příroda
10 nejospalejších savců světa
21.stoleti 19.5.2006

Asi nejsme jediní, komu se každé ráno z vyhřáté postele příliš nechce. Mezi savci se však najdou i takoví odpočinkoví experti, s nimiž se nemůže měřit snad žádný člověk. Našich šest až osm hodin spánku denně je oproti jejich výkonům opravdu zanedbatelných.Asi nejsme jediní, komu se každé ráno z vyhřáté postele příliš nechce. Mezi savci se však najdou i takoví odpočinkoví experti, s nimiž se nemůže měřit snad žádný člověk. Našich šest až osm hodin spánku denně je oproti jejich výkonům opravdu zanedbatelných.

Na sklonku loňského roku zoologové chtěli odhalit souvislost mezi způsobem přijímání potravy, případně velikostí, a délkou spánku. Podle nich patří k největším spáčům jednoznačně masožravci, mezi které se jen občas vetře nějaký menší vegetarián. U masožravců, jak se zdá, však na velikosti příliš nezáleží a maličkého nočního lovce (netopýra hnědavého) dohání jedna z největších pozemských šelem, tygr.

1. Netopýr hnědavý (Myotis lucifugus)
Čas strávený spánkem: 20 hodin denně
Hmotnost: 10 g
Složení potravy: hmyzožravec
Oblast výskytu: Severní Amerika
Kromě toho, že je tenhle netopýr rekordmanem v běžném spánku, má na kontě ještě primát v nejdelší zimní hibernaci, které se každoročně oddává plných 85 dní. Svoji lenost posléze vyvažuje rychlostí lovu. Za hodinu dokáže zaútočit až 1200krát. Za jednu noc tak spořádá množství hmyzu rovnající se polovině hmotnosti jeho vlastního těla. Kojící samice dokonce svým trávicím traktem každou noc prohání 110 % své hmotnosti.

2. Netopýr hnědý (Eptesicus fuscus)
Čas strávený spánkem: 19,5 hodiny denně
Hmotnost: 20 g
Složení potravy: hmyzožravec
Oblast výskytu: Severní Amerika

Tento středně velký netopýr rodí podobně jako všichni letouni v zavěšené poloze hlavou dolů. Mládě po 60denní březosti přichází na svět lysé a do věku dvou týdnů, kdy se začíná učit létat, je přisáté k matčině prsní bradavce. Během letních měsíců se menší skupiny zdržují ve stodolách, v podkroví nebo pod mosty, na zimu se sdružují do velkých kolonií obývajících jeskyně a opuštěné doly. V přírodě se netopýr hnědý dožívá přes 10 let.

3-4. Koala medvídkovitá (Phascolarctos cinereus)
Čas strávený spánkem: 19 hodin denně
Hmotnost: 8 kg
Složení potravy: býložravec
Oblast výskytu: východní pobřeží Austrálie
Koaly se živí výhradně listím z blahovičníků, a to ještě jen několika jejich druhy. Blahovičníkové listí se vyznačuje tím, že v určitých fázích růstu obsahuje terpeny, vysoce toxické organické sloučeniny. Koaly se naučily rozeznávat, kdy tento jed jejich potrava neobsahuje, a tak během roku střídají několik druhů blahovičníků podle toho, v jaké růstové fázi se zrovna jejich listy nacházejí. Koalí jídelníček je bohatý na vlákninu a naopak postrádá energeticky bohaté látky. Proto se koaly příliš nepohybují a většinu dne raději prospí. Mají velmi pomalý metabolismus, kdy se potrava v jejich trávicím traktu zdržuje kolem jednoho týdne. Energii si šetří i tím, že mají velmi hustou srst zabraňují ztrátám tepla. Březost samic trvá 35 dní. Pouhý gram vážící lysé mládě se pak na půl roku stěhuje do vaku. Dalších pět měsíců se drží u matky a většinu času tráví na jejích zádech. Koaly se v přírodě dožívají kolem 15 let.

3-4. Vačice tlustoocasá (Lutreolina crassicaudata)
Čas strávený spánkem: 19 hodin
Hmotnost: 800 g
Složení potravy: všežravec
Oblast výskytu: severní část Jižní Ameriky

Tento vačnatec je podivný tím, že přestože má dobře vyvinutý vak, mláďata, kterých se dvakrát do roka rodí kolem 10, jej v poměrně raném věku opouštějí a zůstávají v hnízdě vyrobeném ze suché trávy. Oproti ostatním vačicím se jedná o relativně společenské zvíře, které žije v menších rodinných skupinách. Vzhledem ke způsobu života, kdy většinu dne tráví ve větvích stromů a aktivní se stává pouze v noci, o chování vačice tlustoocasé není známo mnoho podrobností.

5. Vačice virginská (Didelphis virginiana)
Čas strávený spánkem: 18 hodin denně
Hmotnost: 3 kg
Složení potravy: všežravec
Oblast výskytu: Střední a Severní Amerika

Jediný druh vačnatce, který žije mimo Jižní Ameriku a Austrálii či Indonésii. Díky své všežravosti se dokázal dokonale přizpůsobit krajině ovlivňované člověkem. Libuje se ve hromadách stavebního suti, kde se přehrabuje v odpadcích. Po dvanáctidenní březosti rodí až 13 mláďat, která do věku 50 dní zůstávají přichycená na prsních bradavkách. Vak opouštějí za dalších 20 dní. Při ohrožení vačice praktikuje zajímavý způsob obrany, kde předstírá smrt. Leží na boku o dokáže vydržet bez jakéhokoli pohybu až 6 hodin. Dokonce vylučuje i hnilobou zapáchající tekutinu, aby dala případnému predátorovi jasně najevo, že její maso pro něj nebude žádná pochoutka.

6. Pásovec velký (Priodontes maximus)
Čas strávený spánkem: 17,5 hodiny denně
Hmotnost: 40 kg
Složení potravy: masožravec
Oblast výskytu: Jižní Amerika

Největší zástupce pásovců. Na hřbetě si podobně jako ostatní pásovci nosí zbroj v podobě 11 – 13 pruhů rohovitých destiček. Na předních nohou mu narůstá velký třetí prst, který slouží k vyhrabávání kořisti (hmyz a drobní plazi). S jeho pomocí si také hloubí nory, kde tráví většinu dne.

7.-8. Pásovec horský (Dasypus pilosus)
Čas strávený spánkem: 17 hodin denně
Hmotnost: 5 kg
Složení potravy: masožravec
Oblast výskytu: severní část Jižní Ameriky

Tihle pásovci s neobyčejně dlouho srstí obývají skalnaté oblasti až do nadmořské výšky 3000 m. Vyhrabávají si až 3,5 m hluboké a 7,5 dlouhé tunely. Součástí jejich podzemních staveb jsou i velká hnízda ze suché trávy. Zajímavé je, že doupata sdílejí i s dalšími pásovci, nikdy si však do soukromí nepouštějí jedince opačného pohlaví. Pokud v případě ohrožení nejsou v dosahu svých tunelů, stočí se do klubíčka a nepříteli nastavují hřbetní krunýř, který se obvykle skládá z 11 řad rohovitých destiček.

7.-8. Mirikina noční (Aotus trivirgatus)
Čas strávený spánkem: 17 hodin denně
Hmotnost: 1 kg
Složení potravy: všežravec
Oblast výskytu: severní část Jižní Ameriky

Jedná se o jediné noční opice. K pohybu ve tmě se na rozdíl od svých dalších příbuzných mirikiny dokázaly přizpůsobit díky výbornému zraku, kterému ani nejtemnější noc nebrání v jasném rozpoznávání předmětů i  odhadu vzdálenosti, jež je pro pohyb ve větvích vysoko nad zemí životně důležité. Přesto se mezi sebou nejraději dorozumívají hlasitými zvukovými projevy. Po 120denní březosti rodí jediné mládě, které je do zhruba půl roku věku nošeno nejprve samicí, později i samcem, na zádech. Mirikiny zůstávají s jedním partnerem po celý život, který může trvat až 20 let.

9. Sysel Parryův (Spermophilus paryii)
Čas strávený spánkem: 16,5 hodiny denně
Hmotnost: 800 g
Složení potravy: převážně býložravec
Oblast výskytu: Severní Amerika a východní Sibiř

Tento praktický hlodavec si hloubí v zemi rozsáhlá doupata o několika místnostech, ve kterých skladuje potraviny na zimu. Jeho spižírna obvykle mívá pouze jeden východ, který sysel před příchodem mrazů ucpává vlhkou zeminou. Pokud se cítí ohrožen, vydává hlasité varovné hvizdy. Vypracoval si dokonce tak přesný systém varování, že podle hvizdu svých soukmenovců pozná, jestli se nebezpečí týká útoku ze vzduchu, nebo ze země.

10.Tygr (Panthera tigris)
Čas strávený spánkem: 16 hodin denně
Hmotnost: 90-300 kg
Složení potravy: masožravec
Oblast výskytu: Asie

Největší druh čeledi kočkovitých sdružuje osm poddruhů, z nichž pět je ohroženo vyhubením. Největší z nich, tygr usurijský, se zároveň řadí k nejvíce ohroženým druhům. Je vysoce teritoriálním zvířetem – dospělý samec potřebuje území kolem 250 km2. Tygři svou hmotnost využívají při lovu, kdy svou kořist skokem nejprve povalí, a teprve pak se ji snaží usmrtit drápy nebo zuby. Jako výborní plavci si troufají i na menší rybářské čluny, ze kterých loupí nalovené ryby.

Související články
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
Šimpanzi bonobo mají pověst mírumilovného druhu, který se snaží konfliktům co nejvíce vyhýbat, a když už k nim dojde, řeší je sexem. Závěry nové studie však ukazují, že bonobové moc dobře vědí, co to je agresivita, a že se v tomto ohledu mnohdy chovají hůře než jejich bratranci šimpanzi učenliví. Na počátku 20. století si […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Nejlepší přítel člověka? Pes, chtělo by se říct. Ale existují živočichové, které mají náš druh ještě raději než čtyřnozí chlupáči. Takovým je třeba veš… Na naší evoluční cestě od prvních primátů podobným opicím přes australopitheky až po moderní lidi s s vysoce vyspělým mozkem nám dělal společnost mimořádně věrný společník: Pediculus humanus, jinak známý jako […]
Většina lidí je zvyklá žít v nízkých nadmořských výškách, kde je dostatek kyslíku, naopak při pobytu ve vysokých horách pak může mít potíže s dýcháním. Čelí tak zvané výškové nemoci, která se projevuje nevolností, zmateností a otoky plic a mozku. Existují ovšem dvě populace, které jsou zvyklé a plně adaptované na život ve výškách nad […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz