Domů     Vesmír
6 „nejúspěšnějších“ neúspěchů pilotované kosmonautiky
21.stoleti 21.4.2006

Na lety za hranici zemské atmosféry se člověk vydává již téměř půl století. Na dalším vývoji kosmonautiky se přitom podílejí nejen ty úspěšné, ale i mise s tragickými konci.Na lety za hranici zemské atmosféry se člověk vydává již téměř půl století. Na dalším vývoji kosmonautiky se přitom podílejí nejen ty úspěšné, ale i mise s tragickými konci.

Možná nejvíce se na lidských snahách o dobývání vesmíru však podepisují události, při kterých šlo o krk, ale nakonec dobře dopadly. Proto pro vás 21. století s vydatnou pomocí několika odborníků připravilo přehled nejlépe zvládnutých průšvihů pilotovaných letů do vesmíru.

Úspěšně zvládnuté nezdary, které se nesmazatelně zapsaly do historie pilotované kosmonautiky, nám pomáhali vybrat Pavel Koten z Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově, odborník pro média a vzdělávání České kosmické kanceláře Tomáš Přibyl a Jiří Dušek z Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně.
Každé události byl podle umístění přidělen příslušný počet bodů, od 6 (1. místo) až po 1 bod (poslední místo).

1. MÍSTO
Problémy kosmické lodi Apollo 13 (duben 1970)

Koten: „Houstone, máme problém!“ Kdo by dnes neznal tento slavný výrok? Exploze palivového článku změnila let k Měsíci v napínavý boj o návrat posádky kosmické lodi zpět na Zemi. Úsilí astronautů i mnoha členů pozemních týmů nakonec vyústilo ve šťastný konec. Z hrozící katastrofy se naopak stal triumf a zcela jistě nejslavnější kosmický incident všech dob.
BODY: 6
Přibyl: Která jiná událost by měla být na prvním místě, než legendární pokus o třetí přistání na Měsíci, na jehož základě vznikl i slavný film? Mise, kdy došlo k naplnění Murphyho zákona („co se může pokazit, to se taky pokazí“), ale kdy se přesto trojice astronautů bezpečně vrátila na Zemi.
BODY: 6
Dušek: Důkladná předstartovní příprava, skvěle zvládnutá organizace tisíců specialistů i nezbytná dávka štěstí překonaly téměř fatální nehodu. Právě proto jsou výpravy do vesmíru tak nákladné.
BODY: 6
CELKEM: 18  bodů

2. MÍSTO
Srážka ruské orbitální stanice Mir se zásobovací lodí Progress M-34 (červen 1997)
Koten:
Zřejmě nejzávažnější problém na Miru. Srážka způsobila dekompresi modulu Spektr, který musel být uzavřen. Stanice ztratila 40 % zdrojů elektrické energie, což způsobilo další problémy. Americký astronaut Michael Foale přišel o své vybavení, které bylo umístněno v poškozeném modulu.
BODY: 5
Přibyl: Při kolizi se zásobovací družicí došlo k proražení pláště stanice, ze které rychle začal unikat životadárný vzduch. Kosmonauti se ale navzdory předpisům rozhodli stanici neopouštět, nýbrž se ji, úspěšně a s nasazením vlastních životů, pokusili zachránit.
BODY: 5
Dušek: Hrozivá havárie (i její následky) vytvořila unikátní prostředí pro „trénink“ nejrůznějších krizových situací. Aniž by se kosmonauti dostali do ohrožení života. Něco takového nelze na Zemi nikdy nacvičit.
BODY: 5
CELKEM: 15 bodů

3. MÍSTO
Požár na palubě ruské orbitální stanice Mir (únor 1997)

Koten: Menší požár, který vypukl na palubě stanice Mir, obývané šesticí kosmonautů, zavinila patrona na výrobu kyslíku. Posádka jej naštěstí rychle uhasila a nedošlo k vážnějšímu poškození vybavení stanice. Událost byla předzvěstí vážnějších problémů, ke kterým na Miru došlo v dalších měsících.
BODY: 3
Přibyl: Požár na orbitální stanici je vždy nebezpečnou záležitostí. A pokud je na palubě šest kosmonautů, jeho nebezpečnost ještě vzrůstá. A když si uvědomíme, že požár blokoval vstup do jedné z návratových kosmických lodí Sojuz, můžeme v konečném důsledku hovořit o velmi šťastné hodince kosmonautiky.
BODY: 4
Dušek: Orbitální stanice byla jedním z prvních kroků k trvalému osídlení vesmírného okolí naší planety. Podobné nehody nelze vyloučit ani v budoucnosti.
BODY: 2
CELKEM: 9  bodů

4. MÍSTO
Selhání a následné nouzové přistání lodi Gemini-8 (březen 1966)

Koten: Názorná ukázka toho, jak se okamžiky triumfu mohou velmi rychle změnit v hrozící katastrofu. Místo oslav prvního spojení dvou těles na oběžné dráze museli astronauti řešit nekontrolovatelnou rotaci systému, která mohla vést až ke ztrátě vědomí posádky. Situaci naštěstí zvládli, ale přesto musel být let ukončen nouzovým přistáním necelých 11 hodin po startu.
BODY: 4
Přibyl: Gemini-8 byla první americkou kosmickou lodí, jejíž mise se dá z hlediska splněných úkolů hodnotit jako neúspěšná. Po závadě na orientačních motorech ztratili kosmonauti vládu nad lodí a byli rádi, že zachránili holé životy. Na této misi letěl i Neil Armstrong a chladnokrevnost, s jakou situaci řešil, mu později přinesla plusové body v nominaci do posádky Apolla-11…
BODY: 1
Dušek: Skvěle trénovaný Neil Armstrong nepropadl panice, převzal velení kosmické lodi a přistál jen 5 km od vytipované oblasti. Bezesporu si tak otevřel cestu na Měsíc.
BODY: 3

5.-6. MÍSTO
Požár v motorové sekci raketoplánu Columbia při návratu z mise STS-9 (prosinec 1983)
Koten:
Let s experimentální laboratoří Spacehab pronásledovala řada problémů. Nejhorší z nich byl nakonec šťastně „načasován“ až na úplný konec výpravy. Unikající palivo ze dvou pomocných pohonných jednotek způsobilo požár. Deset minut po zastavení raketoplánu následoval výbuch, který zničil palivová čerpadla těchto jednotek.
BODY: 2
Přibyl: Cca deset minut před přistáním raketoplánu Columbia vypukl v jeho motorové sekci požár, který se projevil malým výbuchem. Kdyby k události došlo ještě za letu, stroj by byl nejspíše zničen a posádka by zůstala bez možnosti záchrany…
BODY: 2
Dušek: Oheň posádka ani nezaregistrovala. Svědčí to o dobré konstrukci raketoplánu a o tom, že výpravy člověka do vesmíru zůstávají velkým dobrodružstvím, ke kterému potřebujete dávku odvahy.
BODY: 1
CELKEM: 5 bodů

5.-6. MÍSTO
Selhání hlavního motoru lodi Sojuz-33 se sovětsko-bulharskou posádkou na palubě (duben 1979)

Koten: Během přibližování kosmické lodi ke stanici Saljut došlo k poruše raketového motoru, která znemožnila spojení se stanicí. Sojuz se v pořádku vrátil na Zemi, posádka využila záložního raketového motoru. Ze všech vyjmenovaných událostí byla tato asi nejméně nebezpečná.
BODY: 1
Přibyl: Mise označovaná jako „sovětské Apollo-13“. Kosmonauti Rukavišnikov a Ivanov si prožili několik velmi dramatických okamžiků, když selhal hlavní motor jejich lodi a nebylo vůbec jisté, zdali se budou moci vrátit zpět domů.
BODY: 3
Dušek: Vinou výpadku hlavního motoru se kosmická loď nemohla spojit s orbitální stanicí Saljut 6. Posádka postupovala předepsaným způsobem a se záložním motorem bez problémů přistála.
BODY: 1
CELKEM : 5 bodů

Související články
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
Lidí, kteří delší dobu pobývali ve vesmíru, není mnoho, takže se jakýkoliv výzkum, týkající se působení vesmírného prostřední na lidské zdraví, potýká s nedostatkem „účastníků“. Proto dlouhou dobu nebylo jasné, jak častým problémem je při pobytu na ISS „obyčejná“ bolest hlavy. Ačkoliv již od dob programu Apollo astronauti hlásili, že se při pobytu v prostředí […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz