Domů     Zajímavosti
INTERNET
21.stoleti 17.2.2006

V této rubrice jsme dosud představovali zajímavé internetové odkazy ze světa vědy a techniky. Internet ovšem nabízí daleko více! Proto zde od tohoto čísla najdete navíc i novinky a zajímavosti, které s internetem či jeho bezpečností souvisejí.V této rubrice jsme dosud představovali zajímavé internetové odkazy ze světa vědy a techniky. Internet ovšem nabízí daleko více! Proto zde od tohoto čísla najdete navíc i novinky a zajímavosti, které s internetem či jeho bezpečností souvisejí.

Viry opět útočí
Na přelomu roku připravila internetová síť svým uživatelům nemilý dárek. Začaly se po ní šířit nové počítačové viry, které patří do skupiny tzv. trojských koní. Tyto viry dokáží z jakéhokoliv počítače rozesílat nevyžádané informace a jsou zvlášť nepříjemné, protože skutečně účinná ochrana proti nim je zatím problematická, i když Microsoft určitá řešení na stránkách http://www.microsoft.com/cze/athome/security/default.mspx nabízí. Jedná se o záplatu, která by podle výrobců měla kritickou chybu odstranit. Další možností je pak oprava od společnosti Eset, která je výrobcem antivirového programu NOD 32.
Nejohroženější jsou operační systémy Windows XP. Nebezpečí neodvrátí ani bezpečnostní záplaty SP1 nebo SP2. Viry se šíří i přes Microsoft Windows Server 2003 se soubory SP0 a SP1. Odborníci všem uživatelům internetu radí, aby zásadně neotvírali soubory s příponou *.vmf.  

205 milionů lidí s rychlým internetem
Analytická společnost Point Topic zveřejnila informaci, že ke konci roku 2005 bylo k rychlému internetu připojeno na 205 milionů lidí po celém světě. (Pro srovnání: počet obyvatel EU přesahuje 450 milionů obyvatel.). Rychlým připojením se rozumí napojení na internet přes kabel, ADSL a další podobné technologie. Právě ADSL se na celkovém počtu připojených podílí téměř dvěma třetinami.
Nejrychleji rostl počet těchto přípojek na Středním východě a i v Africe. V přepočtu přípojek na počet obyvatel vede Jižní Korea, následovaná Hongkongem, Nizozemskem, Dánskem, Švýcarskem a Monakem. V České republice se zatím z rychlého připojení těší 450 000 uživatelů.  

Google v mobilu
Mobilní telefony společnosti Motorola v nejbližší době nabídnou svým uživatelům možnost využití celosvětově suverénně nejpopulárnějšího  vyhledávače Google. Generální ředitel společnosti Eric Schmidt tvrdí, že v budoucnosti se k přístupu na internet nebudou ve většině případů využívat počítače, ale právě mobilní telefony. Pokud se mobilní internet podaří rozšířit, počet lidí, kteří získají přístup k síti sítí se rapidně zvýší.
Za vším samozřejmě stojí ekonomické zájmy. Motorola věří, že o takto vybavené telefony bude mezi uživateli velký zájem.

Fotbalový šampionát na internetu
Mistrovství světa ve fotbale, po dlouhých šestnácti letech i s naší účastí, se kvapem blíží a zvyšuje se tep fanoušků. Pořadatelé také již zprovoznili internetový portál na adrese www.medienservice.land-der-ideen.de. Zájemci zde najdou množství reportáží, obrázků a zajímavých informací, které se šampionátu, ale i Německa týkají. Stránky využijí zejména novináři, ale zdaleka ne jen oni.
Portál nabízí tři základní jazykové verze, německou, anglickou a španělskou, ale  k dispozici budou i články v jazycích dalších států, které si účast na MS vybojovaly.  

Pokrok ve světě videokonferencí
Nové možnosti pro majitele audio a videokonferenčních zařízení přináší spolupráce amerických společností Polycom a Avaya. Zvláště zajímavá je možnost navázat spojení mezi přístroji, u nichž to doposud možné nebylo.
Výsledkem spolupráce zmiňovaných firem je propojení software Communication Manager společnosti Avaya s technologií Polycomu. Dochází tak k propojení internetového volání s různými typy techniky (desktopy, konferenční místnosti i multipoint videokonference). Pro přenos hlasu i videa zde stačí jediná IP síť. Komunikace se tímto způsobem zjednodušuje a zlevňuje. Videokonference se může odehrávat i mezi pracovišti, která užívají různé typy  zařízení. Řešení je schopno obsáhnout přes 750 000 IP video stanic v jedné síti.
Avaya Desktop Video Edition 2.0 integruje videotechnologii PVX do Avaya IP Softphone. Umožňuje tak počítači nebo laptopu, aby operoval jako kancelářský telefon a videokonferenční stanice s možností přepínat mezi módy komunikace.

Internetové muzeum procesorů
V loňském roce proběhla v Národním technickém muzeu v Praze výstava mapující historii procesorů. Kdo ji nestihl navštívit, může alespoň nyní na stránkách www.cpupages.com nahlédnout do virtuálního muzea procesorů.
V současnosti je databáze plná z více než osmdesáti procent a již teď přináší velké množství informací o 859 procesorech od 33 výrobců. Některé exponáty z této sbírky znáte právě ze zmiňované výstavy procesorů v NTM, kam byly zapůjčeny. 

Hyde Park na internetu 
Rakousko, které je v současnosti předsednickým státem Evropské unie, představilo v této souvislosti zajímavý internetový projekt. Jedná se o jakousi elektronickou obdobu známého londýnského Hyde Parku. Na obrovském prstenci najdou obyvatelé Vídně i její návštěvníci myšlenky evropských filozofů a politiků, které se týkají evropské integrace. Poté se k nim budou moci ihned vyjádřit a to nejen na místě, ale i prostřednictvím internetu nebo SMS zpráv. Je to jeden z dalších kroků veřejné diskuse k budoucnosti Evropy.
Zařízení bylo spuštěno letos v lednu a pro nás je potěšující, že se na něm jako první objevily teze českého spisovatele, filozofa a státníka Václava Havla.

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz