Domů     Zajímavosti
Polemika: Sterilizovat zvíře či ne?
21.stoleti 19.12.2005

Když si rodina pořídí štěně, kotě či jiné domácí zvíře, dříve či později bude postavena před problém: kastrovat či nechat zvíře v přirozeném stavu? 21. STOLETÍ se na tuto problematiku podívalo z obou stran.Když si rodina pořídí štěně, kotě či jiné domácí zvíře, dříve či později bude postavena před problém: kastrovat či nechat zvíře v přirozeném stavu? 21. STOLETÍ se na tuto problematiku podívalo z obou stran.

Sterilizace je vždy nenávratným zásahem do organismu. Jejím účelem je zabránění dalšího rozmnožovaní daného jedince. V tom sterilizace funguje naprosto spolehlivě. Testosterony, které mimo jiné vyvolávají i sexuální apetit, po sterilizaci už samčí organismus neprodukuje. Samice už nikdy nemůže být oplodněna.

Jak regulovat?
V přírodním prostředí se obvykle, pokud není narušena biologická rovnováha, přemnožení druhu řeší přirozeným způsobem. Predátoři přemnožené jedince odloví a počet příslušníků jednoho druhu je tímto způsobem regulován. V místech rozvinuté civilizace je situace poněkud odlišná. Typickým příkladem jsou přemnožené kočky nebo přemnožení potkani. Ve městech nemají přirozeného nepřítele a tak mohou bez větších potíží přivádět na svět jednoho potomka za druhým. Zde se sterilizace přímo nabízí. U koček „bezdomovců“ se s ní již na mnohých místech začalo, s potkany je to pochopitelně daleko náročnější. V jejich případě se účinnějším řešením nabízí deratizace. Ta sice není příliš humánní, ale pro člověka jako druh asi jiná cesta není.

Eunuch nebo deviant?
Sterilizace se provádí i u lidí. Z historie jsou známi zejména eunuši, vykastrovaní muži, kteří působili na čínském císařském dvoře. Časem se z této sorty lidí stala politicky velmi vlivná vrstva. Eunuchové působili i jako hlídači v harémech sultánů. Z evropských dějin jsou dokumentovány případy násilné kastrace v panovnických rodinách, jeden čas dokonce bývaly i běžnou součástí politického boje. Dnes se sterilizace používá především u lidí, kteří trpí sexuální úchylkou nebo spáchali sexuálně motivovaný trestný čin.


Jacek Marzejowski, veterinář, Krakow
Zastánce kastrace

+  V mnoha evropských městech se potýkáme s přemnožením divokých koček. Ty mohou přenášet i některé choroby nebo různé cizopasníky, například larvy tasemnic nebo škrkavek, které nejvíce ohrožují těhotné matky. Sterilizace kolikrát bývá jediným prostředkem, jak podobnému přemnožování zabránit.

+ Co se týče prevence zdraví, je kastrace velmi vhodná. U samic se tím předchází zánětu dělohy, u samců pak zbytnění prostaty. Má-li či nemá-li samice potomky, to její zdravotní vývoj nikterak neovlivňuje.

+ Jde o poměrně jednoduchý chirurgický zákrok, po němž zvíře nevyžaduje žádnou mimořádnou péči.

+ Riziko ztloustnutí tu sice je, nicméně dá se eliminovat snížením krmných dávek a dostatkem pohybu.

–  Je samozřejmé, že takový zákrok znemožňuje, aby zvíře mělo své potomky, ale když už se k němu majitel rozhodne, zřejmě má své důvody.


Evženie Adamcová, chovatelka, Praha
Odpůrce sterilizace

+  Na plnohodnotný život má právo každý tvor. V mnoha případech se ke sterilizaci přistupuje jen proto, že chování zvířete obtěžuje jeho paničku, popřípadě páníčka.

+ Každý takový zákrok je nepřirozený a nese v sobě riziko. V tomto případě je sice minimální, ale stále zde zůstává

+  Zvířeti se po takovém zákroku může změnit i jeho povaha.

+  Zvíře po podobném zákroku tloustne, vede to totiž k vnitřním hormonálním změnám v organismu.

–  Ke sterilizaci svých zvířat jsem ochotná jen v případě velmi vážných zdravotních důvodů.

Jak to vidí 21. století
Každý podobný zásah do organismu je nepřirozený a v přírodě neuskutečnitelný. Nikdy nelze odhadnout, jak se zvířeti, které bylo takovému zákroku podrobeno, změní chování, ale i vizáž. I Jacek Marzejowski přiznal, že ač zdravotní výhody sterilizace jsou neoddiskutovatelné, tento zákrok neprovádí s velikým nadšením. 
V zoologických zahradách se k takovým opatřením přistupuje jen výjimečně. Je sice pravda, že v menším výběhu není možné mít vedle sebe třeba osm medvědů nebo lvů, ale tento problém se řeší především antikoncepcí. Po kastraci totiž zvíře nejen tloustne, ale může se začít chovat i apaticky. A například takovému sterilizovanému samci lva už nikdy nenaroste jeho chlouba v podobě hřívy.

Kdo to vydrží déle?
Pokud někdo chová kocoura v bytě, kastraci se pravděpodobně nevyhne. Dospívající kocour začne tzv. značkovat neboli vymezovat své teritorium. Ono značkování je značně zapáchá a těžko si lze představit, že by jej majitel dlouhodobě toleroval. Pak je jen otázkou času, kdo to vydrží déle. Při pořizování kocoura do bytu je proto nutné s tím počítat. Ovšem, kocour může značkovat i z jiných důvodů, například proto, že jste jej dlouho nechali o samotě doma, a tímto způsobem vám naznačí svou nevoli.
U psů podobné riziko nehrozí. Tady se může stát, že doma chovaní psi svému majiteli utečou, fena se poté vrátí domů s překvapením a hafan se nejspíš v rámci své touhy zatoulá. Tomu lze předcházet pozorným hlídáním svého psa, nicméně to neznamená, že by měl být věčně na vodítku. I když pro hárající fenu, je takové opatření asi nutné.
Každopádně, před tím, než si člověk domů pořídí nějaké zvíře, měl by zvážit nejen to, co je dobré pro něj, ale co je dobré i pro zvíře samotné. A kdyby si takový pes mohl vybrat, jistě by kastraci dobrovolně nepodstoupil. Nicméně, rozhodnutí vždy zůstane jen na majiteli zvířete.

ANKETA NÁVŠTĚVNÍKŮ INTERNETOVÝCH STRÁNEK
WWW.21 STOLETI.CZ
Pokud doma chováte zvíře, nechali jste ho sterilizovat? 

Ano    17%
Ne     40%
Ještě ne, ale uvažuji o tom   6%
Jen v krajní nouzi    8%
Nechovám žádné zvíře    29%

Související články
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz