Domů     Zajímavosti
Pod diktátem času: Jezero v solné rakvi
21.stoleti 19.12.2005

Jednou z novinek 21. STOLETÍ je rubrika Pod diktátem času, ve které vás budeme seznamovat s tím, jak člověk svou činností proměňuje nejen přírodu a krajinu kolem sebe, ale i odkazy minulých generací.Jednou z novinek 21. STOLETÍ je rubrika Pod diktátem času, ve které vás budeme seznamovat s tím, jak člověk svou činností proměňuje nejen přírodu a krajinu kolem sebe, ale i odkazy minulých generací.

Vyhlédnete-li z okna místnosti, pravděpodobně uvidíte zkulturněnou krajinu, která je nějak zastavěna. Může v ní být továrna, silnice, hotel, prostě cokoliv. Mnohdy byste ale byli překvapeni, kdyby vám někdo ukázal fotografii té samé krajiny z doby před sto, padesáti, ale třeba i jen před  pěti lety. Dynamický vývoj je na první pohled patrný především na průmyslových stavbách, ale nejen na nich.

Kam mizí Aralské jezero?

Lidská činnost má mnohdy i svou odvrácenou negativní stránku. Takovým příkladem je Aralské jezero, bezodtoká slaná vodní plocha ve střední Asii v Kazachstánu a Uzbekistánu.

Před sto lety bylo Aralské jezero čtvrtým největším jezerem na světě (64 500 km2). Jeho dramatické vysychání začalo v 60. letech 20. století, neboť podstatná část vody z řek Amudarji a Sirdarji, které jej zásobují, je používána na zavlažování zemědělských ploch vytvořených v poušti.
Současné Aralské jezero, jak dokládají satelitní snímky, zabírá již méně než polovinu původní plochy. Kvalita jeho vody je velmi špatná, kromě vysoké koncentrace solí obsahuje značné množství hnojiv a pesticidů, které její přítoky nabírají cestou přes zemědělskou krajinu. Další díl znečištění připadá na vrub testování biologických zbraní. Ústup jezera a jeho veliké znečištění zcela zničilo kdysi bohatý místní rybářský průmysl a navíc vedlo ke vzniku a rozšíření solných pouští a bažin v okolí.

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
Jsou menší než zrnko soli, a jsme s nimi v kontaktu možná víc, než bychom si uvědomovali. Kolují nám v krvi, zaplňují naše plíce, dokonce i střeva. A to pořád není to nejhorší… Podle posledních závěrů vdechnou lidé ročně zhruba 22 000 000 mikro i nanoplastů. A to jednoduše proto, že jsou prakticky všude, v […]
Procházka v lese, spojená se sběrem hub nebo lesního ovoce, je příjemná záležitost. Ale na různých místech světa můžete narazit také na takzvané potravinové lesy, které sice les připomínají, ale plní jiný účel Jde hlavně o pomoc lidem, kteří mají problémy se zásobováním potravinami. Například v USA existuje více než 6500 venkovských a městských oblastí, […]
Bylo to právě (tepelně zpracované) maso, které nasměrovalo člověka na jinou vývojovou linii oproti jiných hominidům (lidoopům). Tisíce staletí zažitá tradice, že maso pochází výhradně ze zvířat, už ale neplatí. Je tu nový druh – maso laboratorní. Letošní rok mohou Američané označit za zlomový. Po Singapuru se totiž západní velmoc stala druhou na světě, která […]
Hlavním tématem letošního ročníku Noci vědců je „tajemství“. Avšak několik lákadel, které na 6. října připravuje Slezská univerzita v Opavě, můžeme prozradit už nyní. V nabídce je například vesmír, umělá inteligence, hry pro děti, ochutnávka středověké kuchyně nebo jedlého hmyzu. Vstup je zdarma. Dlouho do noci budou mít otevřena všechna tradiční univerzitní místa a budovy […]
V současné době patří Česká republika mezi pět největších pěstitelů chmele na světě. Nejvyužívanější odrůdou při výrobě českého piva je chmel, pocházející ze Žatecké chmelařské oblasti. Dalšími oblastmi pěstování chmele jsou Úštěcko a pak Tršická pánev s lokalitami na Přerovsku, Olomoucku a Hranicku. Právě odtud pochází chmel pro nové pivo Litovel Josef…   České odrůdy chmele […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz