Domů     Technika
Nastává průlom ve světě videokamer?
21.stoleti 21.9.2005

Definitivně pryč je doba, kdy k přehrávání natočeného záznamu na videokameru, bylo nutné přístroj zapojit k počítači nebo k videu. Na světě je nová generace DVD videokamer, které jsou schopen film nahrát na DVD disk o průměru 8 centimetrů.Definitivně pryč je doba, kdy k přehrávání natočeného záznamu na videokameru, bylo nutné přístroj zapojit k počítači nebo k videu. Na světě je nová generace DVD videokamer, které jsou schopen film nahrát na DVD disk o průměru 8 centimetrů.

V praxi to znamená, že je možné si natočený záznam přehrát v podstatě okamžitě. Podobně fungují i některé analogové kamery, kde natočenou kazetu lze přehrát ve videopřehrávači. K tomu se ale neobejdete bez adaptéru, který u DVD kamer nutný není. Navíc lze natočený záznam ihned upravovat přímo v přístroji.
Nové digitální kamery jsou výrazně levnější a nabízejí i za stejnou nebo dokonce nižší cenu více funkcí. Dá se předpokládat, že DVD kamery své starší digitální sestry rychle doženou i v oblasti rozhraní. Na ta jsou zatím některé  dost skoupé.

Japonci opět v čele 
Jedničkou mezi světovými výrobci DVD kamer je japonská společnost Hitachi. Ta už před pěti lety uvedla na trh první model a od té doby každoročně přichází s něčím novým. Její dnešní výrobky nejsou těžší než půl kilogramu a pro amatérské natáčení bohatě stačí i ten nejjednodušší model, v jehož výbavě neschází ani slušný zoom, či elektronický stabilizátor.
Uživatel má možnost zvolit ze tří stupňů kvality snímání s různým rozlišením a datovým tokem. Pokud si vybere nejkvalitnější záznam, tzv. Extra-Fine, dosáhnete sice rozlišení 705 x 576 pixelů, jenže na jednu stranu disku se pak vejde jen 18 minut nahrávky.  
Pokročilí uživatelé zas ocení kameru, např. DZ-GX20 od stejného výrobce. která je vybavena CCD snímačem s rozlišením 2,12 megapixelu, velmi jasným 2,5palcovým LCD displejem, schopným zobrazit až 200 tisíc barev, a desetinásobným optickým zoomem. Přístroj ovšem neslouží pouze pro natáčení videa, ale dají se sním pořídit i statické snímky. Ty je možné ukládat na SD kartu a rychle pak přenést do počítače.

I u nás se dají sehnat
Konkurence však také nespí, takže už v loňském roce představil Panasonic (i v České republice) dva své modely DVD kamer. I ty jako záznamové médium používají  DVD-RAM a DVD-R disky o průměru 8 cm a jsou vyzbrojeny osmnácti- či desetinásobným optickým zoomem. Čtvrtpalcový CCD snímač s rozlišením 1,020 (respektive 0,8) megapixelů nabízí solidně ostrý obraz se skutečně realistickým podáním barev. 
Oba modely jsou, stejně jako konkurenční kamery, vybaveny zásuvkou (slotem) pro paměťovou kartu SD, pro ukládání fotografií, jejichž náhledy se dají  prohlížet na LCD panelu kamery nebo doma na obrazovce televizoru. Data z SD karty navíc můžete pohodlně sdílet s dalšími SD produkty, například tiskárnou.  

Na každém se něco najde
DVD kamery obvykle podporují dva DVD formáty, DVD-R a DVD-RAM, z nich každý má nějakou tu mouchu, tedy své klady i zápory. Disky DVD-R jsou levnější a hojně rozšířeny. Poradí si s nimi naprostá většina přehrávačů, ať se jedná o rekordéry nebo o počítače. Jejich hlavní problém, právě ta moucha, však tkví v tom, že nejsou přepisovatelné. U disků DVD-RAM je tomu právě naopak.   Jsou relativně málo rozšířeny, ale data na nich je možné je nejrůznějším způsobem přepisovat (editovat). Do natočených snímků můžete například přidávat efekty nebo je jen prostě chránit před nechtěným smazáním.
Narozdíl od běžné videokazety umožňují DVD disky jednodušší přehrávání, přičemž orientaci v nahrávce vám usnadní náhledy, zastupující každou natočenou scénu, které si podle chuti prohlídnete na LCD panelu kamery nebo na televizní obrazovce. Vybranou scénu je pak možné okamžitě přehrát a není třeba nic složitě hledat. Stejně tak je možné rychle zkontrolovat právě nahraný záznam a okamžitě pokračovat v natáčení.

Jaká kamera je nejlepší?
Na trhu dnes již suverénně vítězí digitální videokamery nad analogovými. Analogové kamery mají totiž tu zásadní nevýhodu, že dva dostupné systémy (Hi8 a VHS-C) se spolu neumí domluvit, jsou nekompatibilní. Kromě toho jsou  digitální kamery technicky modernější, tudíž i záznam z nich nabízí vyšší kvalitu. U digitálních kamer je samozřejmé nejrůznější příslušenství od stabilizace obrazu přes stereofonní zvuk až po LCD displej, což u kamer analogových bývá spíše výjimkou. Ne že by s analogovou videokamerou nešlo nic kvalitně natočit, ale ta digitální přece jen nabízí možností mnohem více – každá slušně vychovaná digitální kamera má například ve výbavě barevný noční režim.
Hlavním parametrem, který určuje u digitálních kamer kvalitu záznamu, je rozlišení čipu. Nejnižší vývojové modely jsou většinou vybaveny čipy 800 kpixelů, což pro běžné natáčení bohatě stačí. Chce-li však někdo vyšší kvalitu a tedy i více detailů, nezbývá mu, než sáhnout hlouběji do peněženky.
Máte-li svou kameru vybavenu třemi CCD čipy, máte v podstatě vyhráno. Každý z těchto čipů má totiž na starosti jednu barevnou složku spektra, takže  natočený obraz vysoce kvalitní.  
 

Formáty DVD
Disk DVD je na první pohled od CD nerozlišitelný. Koneckonců, právě „cédéčko“ je starší bratr „dévédéčka“ a sourozenci si bývají podobní. Má stejný průměr i tloušťku a užívá stejný bezkontaktní způsob čtení dat laserovým paprskem. Záznamová kapacita disků DVD je však mnohonásobně větší (až 17 GB oproti 0.7 GB).
DVD existují v několika formátech:
· DVD – video
– obsahuje video ve formátu MPEG-2, 8 jazykových verzí zvuku, 32 verzí titulků a 9 různých pohledů kamery
– má navigační systém pro snadný přístup k jednotlivým informacím a dalším funkcím
· Datové DVD
– využívá rozšířeného formátu UDF/ISO (Unifersal Data Format/Industrial Standart Organization), přístuponý ke čtení ve všech počítačových operačních systémech s podporou UDF
· DVD – audio
– formát, který je předurčen, aby v domácnostech definitivně a velmi brzy nahradil audio CD disky
– jeho předností je kromě velké kapacity, kterou DVD poskytuje, také možnost uložit na disk digitální záznam zvuku s vyšší vzorkovací frekvencí (48, 96 nebo 192 kHz) a s větší datovou hloubkou – tzn. místo 16 bitů u audio Cd až 24 bitů u DVD audio
· Hybrid DVD
– je kombinací dvou nebo více formátů

Dévédéčko bez DVD kamery
K tomu, abyste si vytvořili vlastní „dévédéčko“, není nutné hned běžet do obchodu a pořizovat si DVD kameru. DVD si můžete vyrobit takříkajíc doma „na koleně“.
Kamera s natočeným filmem je samozřejmě nutná. Pro výrobu DVD je možné využít nejen kameru digitální, ale stačí i starší analogová. Pro připojení kamery k počítači je třeba vlastnit řadič Firewire, jehož prostřednictvím můžete z počítače kameru ovládat, tedy převíjet pásku, vyhledávat timecode, a hlavně kopírovat samotný videozáznam.
Máte-li však analogovou kameru, převádění nebude tak jednoduché. Většinou si budete muset vystačit s horší kvalitou obrazu než u digitálního záznamu. Analogová zařízení nemohou podporovat Firewire, je tedy nutné vybavit PC střihací kartou s A/D převodníkem, který umožní počítači zpracovat analogový vstup. 
Další klíčovou součástí pro výrobu vlastního DVD je počítač s DVD zapisovací mechanikou. Vzhledem k tomu, že na počítači se video nejen vypaluje, ale i zpracovává, je samozřejmě vhodná co nejvýkonnější sestava. Minimální kmitočet procesoru by v žádném případě neměl poklesnout pod hladinu 500 MHz a kapacita paměti by měla dosahovat alespoň 128 MB.
Pokud patříte mezi relativní začátečníky, může vám přijít vhod program Pinnacle Studio 8 a vyšší. Tyto programy hovoří česky a nejsou drahé. Zvládnou digitalizovat video, editovat je a obohatit o grafiku, titulky, efekty, zvuky i hudbu, a navíc obsahují modul pro export na nosiče VideoCD, SVCD a především DVD.

Více se dozvíte:
www.softlandmark.com/DVDRWriting.htm
http://www.gearsoftware.com

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz